Spotkanie z kandydatami na Prezydenta i Wiceprezydenta RB w Klubokawiarni
(09.11.2017, 21:53:59)Thomas von Lisendorff napisał(a): Co zamierzacie Panowie zrobić z gospodarką, aby w końcu zaczęła działać oraz jaki macie pomysł aby Bialeny funkcjonowały.  Chodzi o konkretny sposób zarabiania i wydawania kasy.

Ponownie, to pytanie pozostawię Antkowi.

(09.11.2017, 21:53:59)Thomas von Lisendorff napisał(a): Co zamierzacie zrobić w tym kierunku, c z nieaktywnymi Ambasadami?

A tutaj już jak najbardziej moja działka.

Zacznę może od nieaktywnych ambasadorów bialeńskich - mobilizować ich. Wiadomo, chciałbym, żeby nasze ambasady były jak najaktywniejsze, ale z drugiej strony mam świadomość tego, że zbyt duży nacisk będzie skutkował brakiem chętnych osób do zasiadania w ambasadach. Dlatego powinniśmy ich zachęcać nieco inaczej. Może oferując jakieś korzyści z tytułu aktywności?

Myślę też nad systematycznym odwiedzaniem ambasad. Wygłaszaniem prelekcji, odwiedzaniem państw, poznawaniem kultury... Chciałbym osobiście się fatygować do ambasadorów.

Mówiąc o aktywności ambasad, mam na myśli dwa jej aspekty: po pierwsze, chciałbym, aby ambasadorowie w państwach, do jakich zostali posłani, publikowali krótsze bądź dłuższe notki prasowe (czy nawet artykuły) informujące o wydarzeniach w Bialenii. Po drugie gorąco pragnąłbym, żeby każdy ambasador informował Bialeńczyków o tym, co dzieje się w jego miejscu służby.

Jeśli natomiast chodzi o ambasady innych państw w Republice - tutaj Prezydent nie może mieć zbyt dużego wpływu na ambasadorów. Mogę starać się dopytywać, komentować, uśmiechać się - ale musi być jakaś inicjatywa ze strony osoby, jaką przyjęliśmy.

(09.11.2017, 21:53:59)Thomas von Lisendorff napisał(a): Co z Ttaktatami które nie wnoszą nic dla naszego kraju?

Nie mam zamiaru przedkładać Zgromadzeniu Ludowemu projektów uchwał wypowiadających traktaty uznaniowe, bo one, jak często Maciej zwraca uwagę, tak naprawdę nic nie zmieniają; są raczej czysto symboliczne. Dopiero w razie końca państwa lub jego ewidentnej nieaktywności bez dobrych rokowań jestem zwolennikiem wypowiadania takich umów międzynarodowych.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: