09.11.2017, 22:16:11
(09.11.2017, 21:46:04)Eddard Noqtern napisał(a): Dlaczego kandydaci lajkują swoje własne posty tutaj? Dziwnie to wygląda.
Mam pytanie: jak z przydatnym biznesem w Bialenii. Chcę prowadzić firmę, ale mieć z tego realny wpływ w postaci BLN. Jak to zrobić?
Drugie pytanie, co skłoniło Tadka do zmiany w nastawieniu do Hasselandu - już nie chcemy przejmować Bialenii? Już jej nie zniszczymy?
Jeżeli chodzi o przedsiębiorstwa, to opisane dosyć szczegółowo ich funkcjonowanie znajduje się w wątku o planie gospodarczym. Gorąco zachęcam tam zajrzeć i w razie większej ilości pytań, proszę pytać. 

(09.11.2017, 21:46:27)Kamil Maciejewski napisał(a): Jak zauważył sam kandydat, spotykamy się w klubokawiarni - czyli miejscu, które oprócz pełnienia funkcji społecznych umożliwia nam także zjedzenie czegoś słodkiego. Nasuwa się zatem poruszona w tym wątku kwestia v-żywności (bądź v-"utrzymania podstawowego", jak to określił Sheldon). Jakie jest podejście kandydatów do niej?
Tak jak wyżej - odpowiedź na to pytanie znajduje się w wątku o gospodarce. Tutaj dodam przede wszystkim, że to nie będzie wyłącznie opłata na żywność, ale również na inne potrzeby - utrzymanie domu, opłacenie podstawowych rachunków.
Z góry przepraszam za odsyłanie do innego wątku, ale nie chcę wielokrotnie powielać odpowiedzi, a wolę odpowiedzieć na pytania, których jeszcze nie wyjaśniłem. 

(09.11.2017, 21:53:59)Thomas von Lisendorff napisał(a): Co zamierzacie Panowie zrobić z gospodarką, aby w końcu zaczęła działać oraz jaki macie pomysł aby Bialeny funkcjonowały. Chodzi o konkretny sposób zarabiania i wydawania kasy.
Drugie pytanie, jak wiadomo mamy klejąca politykę zagraniczną. Co zamierzacie zrobić w tym kierunku, c z nieaktywnymi Ambasadami? Co z Ttaktatami które nie wnoszą nic dla naszego kraju?
I co z wojskiem i sportem. Jakie macie plany względem tych dziedzin.
Co do pierwszej części pytania - o gospodarce, bo w końcu to ja tu jestem od tego: Praca, praca i praca. Wówczas korzyści odniesie przedsiębiorstwo, pracownik i państwo. Bez dobrze funkcjonujących przedsiębiorstw gospodarka nie będzie prawidłowo funkcjonować.
Pozostałe pytania już rozpracował Tadek. 

mgr net. Antoni Kacper Burbon-Conti
Magister net. ekonomii, członek Krajowej Rady Informatycznej, były: 21. Prezydent Republiki Bialeńskiej, Wiceprezydent Republiki Bialeńskiej, Wysoki Komisarz Nadzoru Finansowego, członek Wysokiej Komisji Nadzoru Finansowego, minister właściwy ds. wewnętrznych oraz minister właściwy ds. wewnętrznych i administracji, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Państwie Kościelnym Rotria, Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej, Marszałek Bialenii, Mentor Instytutu Wsparcia Nowicjuszy, Pracownik naukowy Uniwersytetu Bialeńskiego.
Magister net. ekonomii, członek Krajowej Rady Informatycznej, były: 21. Prezydent Republiki Bialeńskiej, Wiceprezydent Republiki Bialeńskiej, Wysoki Komisarz Nadzoru Finansowego, członek Wysokiej Komisji Nadzoru Finansowego, minister właściwy ds. wewnętrznych oraz minister właściwy ds. wewnętrznych i administracji, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Państwie Kościelnym Rotria, Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej, Marszałek Bialenii, Mentor Instytutu Wsparcia Nowicjuszy, Pracownik naukowy Uniwersytetu Bialeńskiego.