Informator gospodarczy - denominacja
(14.11.2017, 00:49:56)Eddard Noqtern napisał(a): Po co dokonano właściwie denominacji? Po co zmniejszać wartość Bialena? Po co urealniać, skoro jesteśmy w mikronacjach powinniśmy skupiać się raczej na uwirtualnianiu. Nasza gospodarka nie musi być bowiem odbiciem reala. Ba! Lepiej żeby nie była. Według mnie powinniśmy tworzyć własną gospodarkę na własnych zasadach, a taki ruch był zupełnie niepotrzebny. Wszakże co z tego że będziemy mieli grubsze portfele skoro ich wartość nadal będzie taka sama?

Otóż, Komisja podjęła decyzję o denominacji bialena, ponieważ widzi bezwzględną potrzebę konieczności wyobrażenia sobie wartości bialena. Ani moim, ani Komisji zadaniem nie jest urzeczywistnianie czegoś, co nie jest rzeczywiste. Przytoczę tutaj prostą sytuację: wcześniej wynagrodzenie Bialeńczyka dosyć się wahało i było ustalane według innych, bo nikt nie był do końca pewien za ile bialenów jest w stanie coś kupić. Przykładem może być tutaj opłata za wiadomość prywatną. 1 bialen, jak to było przez dłuższy okres, był znacząco zbyt wysoką ceną w porównaniu do miesięcznych zarobków w wysokości powiedzmy 40 bialenów. Teraz daję możliwość wszystkim przedsiębiorcom i instytucjom na wyrównanie zarobków i dostosowanie ich do wartości 1 bialena. Być może nie powinienem porównywać tutejszej wartości pieniądza do polskiej waluty, ale uznałem, że jest to najłatwiejszy sposób przedstawienia wartości bialena. I kolejna sprawa, Bialeńczycy nie są w stanie stworzyć gospodarki całkowicie odmiennej od tej rzeczywistej, ponieważ zostaliśmy wychowani w takim systemie gospodarczym i ciężko mówić o wynalezieniu całkowicie odmiennej, przeciwnej gospodarki do tej w świecie rzeczywistym.  

(14.11.2017, 00:50:42)Eddard Noqtern napisał(a): A co z przedsiębiorstwami prywatnymi jak Royal Corp?

Pytanie to nie padło w tym wątku, ale w wątku, gdzie prosiłem, by nie zadawać pytań, a jedynie publikować listy pracowników wraz z ich wynagrodzeniami. Dlatego proszę Eddardzie o usunięcie tamtej odpowiedzi, ponieważ nie chcę tworzyć chaosu.
W odpowiedzi na pytanie, wszystkie przedsiębiorstwa, jeżeli zatrudniają kogoś - również właścicieli, są zobowiązane do przedstawienia takiej listy. Umożliwi to nie tylko poznanie wysokości zarobków Bialeńczyków i zgromadzenie ich w jednym miejscu, ale również poznanie, które z przedsiębiorstw dalej mają swoich właścicieli, a które zostały porzucone i zamknięte, ponieważ obecnie stan taki jest bardzo trudno określić.
mgr net. Antoni Kacper Burbon-Conti 

Magister net. ekonomii, członek Krajowej Rady Informatycznej, były: 21. Prezydent Republiki Bialeńskiej, Wiceprezydent Republiki Bialeńskiej, Wysoki Komisarz Nadzoru Finansowego, członek Wysokiej Komisji Nadzoru Finansowego, minister właściwy ds. wewnętrznych oraz minister właściwy ds. wewnętrznych i administracji, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Państwie Kościelnym Rotria, Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej, Marszałek Bialenii, Mentor Instytutu Wsparcia Nowicjuszy, Pracownik naukowy Uniwersytetu Bialeńskiego.

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości