Potrzeba reformy KRI?
Czy reforma KRI jest potrzebna?

Teoretycznie Krajowa Rada Informatyczna jest radą, czyli organem kolegialnym. W praktyce pełnię niemalże władzę absolutną, sam wyznaczam administratorów i samemu mogę dokonywać wszelkich zmian.
W innych mikronacjach "Wielkiej Trójki" uregulowanie aspektów techniczny jest bardzo ścisłe i mocno kontrolowane przez monarchów Sarmacji i Dreamlandu.
Bialenia zaś w odróżnieniu od wskazanych krajów jest republiką, czyli głowa państwa potencjalnie zmienia się co kadencję. Z tego powodu zrezygnowano kiedyś, żeby prezydent nieodłącznie miał pełen dostęp do panelu administracyjnego.

Oczywiście uzasadniałem to niebezpieczeństwem przed działaniami osób niekompetentnych i nadal bym tak uzasadniał. W tej kwestii nic nie powinno się zmieniać. Co najwyżej prezydent powinien mieć dostęp do takich opcji, jak logi czy przyznawanie odznaczeń - choć i tutaj jest niebezpieczeństwo przypadkowego usunięcia tych odznaczeń poprzez przypadkowe zdarzenie osoby "nieobytej".

Wracając do reformy KRI - czy kontrola społeczeństwa powinna być większa nad działaniami administratorów KRI? Czy uprawnienia nadal powinien przyznawać główny administrator-właściciel serwisu (czyli ja), czy też należałoby ustalić ścieżkę przyznawania uprawnień w sposób prawny?

No i kwestie zmian dokonywanych na forum - czy administratorzy mogą dowolnie zmieniać rzeczy wpływające na układ forum?
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Potrzeba reformy KRI? - przez Hewret von Thorn - 15.11.2017, 18:42:35

Użytkownicy przeglądający ten wątek: