19.11.2017, 22:15:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.11.2017, 22:19:21 przez Antoni Kacper Burbon-Conti.)
Wiceprezydent Antoni Kacper Burbon-Conti na chwilę przed wygłoszeniem swojego przemówienia.
Przemówienie Wiceprezydenta:
Cytat:Panie Prezydencie! Drodzy Obywatele i Mieszkańcy Republiki Bialeńskiej!
Tytułem wstępu chciałbym podziękować za udzielenie mi głosu i pragnę od razu przejść do właściwej formy przemówienia.
Zebraliśmy się tutaj, ponieważ dzisiaj nasz kraj się raduje: obchodzimy Święto Powstania Naszego Kraju oraz oficjalnie przyjmujemy Tadeusza Krasnodębskiego za naszego Prezydenta. Choć jestem młodym Bialeńczykiem, przeżyłem razem z całym narodem bialeńskim kryzys, kryzys aktywności i władzy. Teraz, tak myślę, wszyscy widzimy światełko w tunelu, które świeci każdego dnia jaśniej i jaśniej. Pragnę przypomnieć, że przewodnim hasłem kampanii wyborczej Prezydenta było hasło "Wybierzmy przyszłość". Przed nami, Prezydentem, mną oraz całym Gabinetem kilkanaście tygodni ciężkiej i pewnie czasami mozolnej pracy, ale to wszystko dla przyszłości nas wszystkich, a należy pamiętać, że w jedności siła.
Prezydent obdarował mnie stanowiskiem swojego zastępcy oraz najbliższego współpracownika, jednak nie wiąże się z tym wyłącznie fotel Wiceprezydenta, ale również wiele zobowiązań wobec Was, Szanowni Obywatele. Już podczas kampanii wyborczej bardzo dużo mówione było o planowanych zmianach gospodarczych. Dla mnie jak i dla Prezydenta jest to bezwzględny priorytet, ponieważ Bialeńczycy od dawna narzekają na martwą gospodarkę i nieefektywne działania prowadzone w kierunku poprawy. Pora to zmienić, pora wybrać przyszłość.
Jeszcze przed oficjalnymi wynikami wyborów prezydenckich rozpoczęły się intensywne prace przygotowujące ustawę o bialeńskim systemie gospodarczym. Teraz, po wielu debatach, rozmowach, licznych godzinach spędzonych przy tworzeniu ustawy mogę powiedzieć, że ustawa jest niemalże gotowa pod obrady Zgromadzenia Ludowego Republiki Bialeńskiej. Aktualnie trwają ostatnie poprawki i konsultacje z osobami, które są związane z gospodarką. Już teraz pragnę przedstawić główne założenia ustawy jak i rozporządzeń, które pojawią się na podstawie tejże ustawy. To już nie jest rzucanie pomysłami, ale to są oficjalne proponowane zmiany.
- Ustawa, o której mowa połączy wszystkie obowiązujące ustawy o finansach w jedną, kompetentną, zaktualizowaną ustawę. Sześć obowiązujących obecnie ustaw jest dziurawe, posiadają one wiele sprzeczności i są przede wszystkim niedostosowane do obecnej sytuacji. Wszystkie najważniejsze przepisy gospodarcze zawarte w jednej ustawie ułatwią i przyspieszą prawną drogę do dobrze funkcjonującej gospodarki.
- Wprowadzenie i uregulowanie podatków. W ustawie znajdą się jedynie podstawy prawne do tworzenia podatków, właściwa część znajdzie się dopiero w rozporządzeniach Wysokiej Komisji. Tym zabiegiem (oraz innymi) chcemy przede wszystkim zapobiec nieustannym zmianom ustawy o gospodarce - niech ta ustawa w świecie finansów będzie konstytucją, podstawą, której nie zmienia się tak często. W niniejszej ustawie proponujemy wprowadzić podatki od m.in. przedsiębiorstw i nieruchomości. Przy podatkach muszę koniecznie jeszcze wspomnieć o podatkach regionalnych, które będą finansowały działalność naszych słabo rozwiniętych regionów.
- Ustawa dokładnie wprowadzi w nasz świat umowy - ich zawieranie, zasady. To jest bardzo potrzebne w szczególności przy rozwoju przedsiębiorstw, które mają zatrudniać pracowników.
- Skoro jesteśmy już przy pracownikach - planujemy rewolucję w systemie wynagrodzeń. Aktualny system jest przede wszystkim nieefektywny i niewydajny. Wypłaty będą przelewane w systemie dwutygodniowym. Teraz różne instytucje w różnych okresach powinny przelewać wypłaty. Wprowadza to chaos w nasz bialeński świat, dlatego wprowadzanymi zmianami chcemy temu zapobiec.
- Kolejnym ważnym punktem wprowadzanych zmian jest rozpoczęcie prowadzenia budżetu państwa. Skoro państwo ma mieć regularne wydatki i dochody, musi to zostać uregulowane przez prawo, aby wydatki nie przewyższały dochodów. Liczy się równowaga i stabilność.
- Ustawa, o której mowa, ureguluje również działanie fundacji i stowarzyszeń, a przede wszystkim ich środków.
- Do tego dochodzą jeszcze zmiany w samej Komisji - tutaj nie będę wiele mówił, ponieważ główne problemy Komisji zostały wcześniej poruszone na posiedzeniu Zgromadzenia Ludowego i myślę, że każdy mniej lub więcej orientuje się, jakie zmiany zostaną wprowadzone w działaniu Komisji. Przede wszystkim Komisja otrzyma nowe kompetencje, co usprawni działanie systemu.
- Dosyć dużo jest również poświęcone kontom bankowym, ponieważ to one tworzą same podstawy - w końcu to na nich dochodzi do transakcji. Przede wszystkim zostanie dokładnie uregulowane ich działanie i funkcjonowanie. Wspomnę tylko, że wszystkie przedsiębiorstwa będą musiały posiadać konta bankowe, aby mogły swobodnie działać swoimi środkami.
- Szczegóły i dokładne plany będą omawiane dla Was, Drodzy Obywatele w czasie ich realizacji, aby wszyscy byli świadomi zachodzących zmian.
Dziękuję za możliwość wypowiedzenia się na temat gospodarki, która niebawem zacznie dotykać każdego z nas, więc uważam, że jest to temat niezwykle ważny i wymagający uwagi.
W imieniu Prezydenta, zapraszam na obchody Rocznicy Powstania Republiki Bialeńskiej.
mgr net. Antoni Kacper Burbon-Conti
Magister net. ekonomii, członek Krajowej Rady Informatycznej, były: 21. Prezydent Republiki Bialeńskiej, Wiceprezydent Republiki Bialeńskiej, Wysoki Komisarz Nadzoru Finansowego, członek Wysokiej Komisji Nadzoru Finansowego, minister właściwy ds. wewnętrznych oraz minister właściwy ds. wewnętrznych i administracji, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Państwie Kościelnym Rotria, Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej, Marszałek Bialenii, Mentor Instytutu Wsparcia Nowicjuszy, Pracownik naukowy Uniwersytetu Bialeńskiego.
Magister net. ekonomii, członek Krajowej Rady Informatycznej, były: 21. Prezydent Republiki Bialeńskiej, Wiceprezydent Republiki Bialeńskiej, Wysoki Komisarz Nadzoru Finansowego, członek Wysokiej Komisji Nadzoru Finansowego, minister właściwy ds. wewnętrznych oraz minister właściwy ds. wewnętrznych i administracji, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Państwie Kościelnym Rotria, Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej, Marszałek Bialenii, Mentor Instytutu Wsparcia Nowicjuszy, Pracownik naukowy Uniwersytetu Bialeńskiego.