Inauguracja XXV kadencji prezydenckiej
Po przemówieniu Wiceprezydenta Burbon-Conti na scenę powrócił Prezydent Krasnodębski. Ręką uspokoił wiwatujący tłum, który z wielką radością przyjął słowa Wiceprezydenta Republiki dotyczące gospodarki, i kontynuował przerwane przemówienie.

Cytat:
Kochani!

Gwarantuję, że jeszcze o nas usłyszycie. Usłyszycie o manewrach wojskowych i wizytach zagranicznych; o aktywnościach w regionach i poza granicami kraju; usłyszycie o nas na Facebooku i Instagramie; usłyszycie o nas podczas otwierania Ministerstw i Kancelarii.

Teraz jednak przejdźmy do obchodów Święta 15 Listopada, które w tym roku, w związku ze zmianą lokatora Pałacu Prezydenckiego, zeszło trochę na drugi plan. Naród nie powinien jednak lekceważyć tak ważnej rocznicy, jak Rocznica Powstania Republiki Bialeńskiej. Dlatego, gorąco pragnąć choć w małym stopniu uczcić to wydarzenie, chciałbym odznaczyć orderami i medalami obywateli, którzy przyczynili się do rozwoju Bialenii w ciągu ostatnich tygodni.

Mój poprzednik, Ekscelencja Prezydent Ametyst Faradobus, podczas ostatnich dni swojej kadencji rozdał wiele folwarków. Stwierdziłem zatem, że tym razem nagrodzę zasłużonych obywateli jedynie odznaczeniami państwowymi, a folwarki rozdam przy następnej okazji.

Uroczytość Święta 15 Listopada sprzyja rozdawnictwu orderów i medali. Prezydent Faradobus podczas ostatniego ich nadawania rozdał ich ponadto, stosunkowo, mało. Dlatego postanowiłem dziś odznaczyć wszystkich obywateli Republiki Bialeńskiej, zarówno tych aktywnych codziennie, jak i dbających o aktywność od czasu do czasu, jednak wystarczająco systematycznie.

W związku z tym, mam zaszczyt odznaczyć:

Orderem Budowniczych Republiki – Krzyżem Wielkim z Wieńcem Laurowym:
- Fredericka Hufflepuffa – za jego zawsze merytoryczną debatę parlamentarną i kulturę polityczną.
- Iwana Pietrowa za wzorowo przeprowadzoną kampanię wyborczą (która przecież napędziła aktywność, co jest zdecydowanie warte uhonorowania),
- Thomasa von Lisendorffa – w uznaniu dzialałności sportowej i budowaniu potęgi bialeńskich reprezentacji,
- Mikołaja Patryka Dostojewskiego za jego zasługi w budowaniu komunikacji publicznej Republiki Bialeńskiej.

Orderem Budowniczych Republiki – Krzyżem Wielkim:
- Kamila Maciejewskiego – w uznaniu podejmowania działań zmierzających ku zwiększeniu aktywności w Bialenii.

Orderem Budowniczych Republiki – Krzyżem Komandorskim:
- Akrypę Rabotowicz von Primisz – za szeroko pojętą aktywność.

Orderem Budowniczych Republiki – Krzyżem Oficerskim:
- Ametysta Faradobusa – za wielomiesięczną aktywność na stanowisku głowy państwa.

Orderem Budowniczych Republiki – Krzyżem Kawalerskim:
- Sheldona Anszlusa Lovelace – za oddaną działalność na polu informatyczno-technicznym oraz w WKNF,
- Antoniego Kacpra Burbon-Conti – za merytoryczną pracę w WKNF oraz nad systemem gospodarczo-finansowym Republiki Bialeńskiej.

Bialeńskim Krzyżem Zasługi – Krzyżem Złotym:
- Marka Bajtusia – za działalność w KRI oraz WKNF, a także piastowanie urzędu Wiceprezydenta Republiki Bialeńskiej w dobie kryzysu aktywnościowego.

Bialeńskim Krzyżem Zasługi – Krzyżem Srebrnym:
- Antoniego Kacpra Burbon-Conti – za codzienną, dużą aktywność i przykładne wypełnianie obowiązków.

Medalem Zasłużonego dla Kultury i Nauki – Brązowym:
- Mateusza Adama Sartoneskorsi oraz Ametysta Faradobusa – za aktywność na Uniwersytecie Bialeńskim.

Medalem Zasłużonego dla Policji – Złotym:
- Akrypę Rabotowicz von Primisz – za wieloletnią działalność w szeregach Policji Krajowej w związku z przejściem w stan spoczynku.

Medalem Zasłużonego dla Policji – Brązowym:
- Iwana Pietrowa – za wielomiesięczną pracę na stanowisku Prezesa Policji Krajowej.

Medalem Zasłużonego dla Rozwoju Regionów – Srebrnym:
- Ametysta Faradobusa – w uznaniu działań podejmowanych na rzecz aktywizacji Rzeszy Bialeńskiej i Wolnogradu w czasie pełnienia urzędu Prezydenta Republiki Bialeńskiej.

Są wśród Bialeńczyków również osoby, których nie mam możliwości odznaczenia orderami i medalami, ponieważ posiadają już praktycznie wszystkie, jakie dziś mógłbym nadać. W związku z tym podjąłem decyzję o złożeniu w Zgromadzeniu Ludowym projektu uchwały ws. przyznania Orderu Srebrnego Medalu św. Izydora: Maciejowi Kamińskiemu, Hewretowi von Thornowi oraz Eddardowi Noqternowi.

Po uroczystym przypięciu orderów do piersi uhonorowanych osób, Prezydent kontynuował:

Cytat:
Chciałbym również zaktywizować Was, obywateli Państwa, gdzie trawa jest zieleńsza. Dlatego ogłaszam konkurs Pałacu Prezydenckiego.

Do następnej niedzieli każdy zainteresowany może wysyłać do mnie za pośrednictwem prywatnej wiadomości pracę w dowolnej formie (literackiej, artystycznej...) na temat: Bialenia dawniej i dziś. Następnie prace zostaną opublikowane w formie wystawy, a te najciekawsze i najbardziej oryginalne - nagrodzone.

Nastał teraz czas przemówień Ministrów.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości