06.01.2018, 23:00:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.01.2018, 23:07:27 przez Antoni Kacper Burbon-Conti.)
(06.01.2018, 20:54:09)Hewret von Thorn napisał(a): Pisząc artykuł na Micropedii (proszę go przeczytać przed dalszym czytaniem wątku):
Obecna forma opisu bialena na Micropedii jest nieodpowiednia, Hewrecie. Wybacz, ale wynika z tego, że Bialenia jest krajem niepoważnym i wprowadza jeszcze bardziej niepoważną walutę. Żadne państwo nie pozwoliłoby sobie na takie słowa i to na stronie, która ma być źródłem wiedzy o naszym kraju. Proszę, zmień opis na bardziej poważny albo lepiej na chwilę obecną za to się nie bierz wcale, dlaczego, wyjaśnię niżej.
(06.01.2018, 20:54:09)Hewret von Thorn napisał(a): ... właśnie natknąłem się na to, że "bialen" właściwie nie jest formalnym środkiem płatniczym. Niby mamy obrót jakimś środkiem, nazywamy to "bialenem", bądź "swarem", ale nie jest to w tej chwili zgodne de iure.
Jedynie, gdzie to się pojawia, to w rozporządzeniu WKNF ws. denominacji bialeńskiej jednostki monetarnej w postaci:
Cytat:[...] bialen oraz swar stają się prawnymi środkami płatniczymi na terenie Republiki Bialeńskiej, Rzeszy Bialeńskiej oraz krajów włączonych do bialeńskiego systemu finansowego.Źródło: https://spolecznosc.bialenia.org.pl/thread-8527.html
Na szczęście wszyscy wiemy, że naszym formalnym środkiem płatniczym jestem bialen i swar, de facto skoro pojawia się w rozporządzeniu, posiada moc prawną i jest formalnym środkiem płatniczym. Ponieważ, o ile dobrze pamiętam, byłeś nieobecny na początku mojej reformy, możesz nie wiedzieć, że podstawowym założeniem przy tworzeniu Kodeksu Gospodarczego (na Micropedii również wypadałoby napisać to z dużych liter, chociażby z szacunku) był minimalizm, szybka "reanimacja" ówczesnej gospodarki - widma i rozpoczęcie właściwych prac nad stworzeniem realnej gospodarki. Jestem świadom (szczególnie kiedy już muszę pracować z KG), że Kodeks zawiera wiele luk, a bardzo dużo przepisów powinno się znaleźć w nim, a nie rozporządzeniach Komisji. Wówczas jednak zdecydowana większość się zgodziła, że jeżeli nie uchwalimy jakiejś spójnej wersji ustawy o gospodarce, to w żaden sposób nie będziemy w stanie jej rozruszać. Tak więc dzisiaj chociażby wiele ważnych kwestii jest definiowanych w rozporządzeniach a nie ustawie czy tym bardziej konstytucji. Podczas tworzenia Kodeksu wielokrotnie zapewniałem, że po wstępnym utworzeniu gospodarki (kiedy ona rzeczywiście jakkolwiek zacznie działać) ponownie podejmę się napisaniu Kodeksu Gospodarczego - wersji lepszej, zawierającej więcej szczegółów, które obecnie są zawarte w rozporządzeniach.
(06.01.2018, 20:54:09)Hewret von Thorn napisał(a): Problem w tym, że WKNF na podstawie żadnego aktu prawnego wyższego rzędu nie posiadała, ani wciąż nie posiada uprawnień do określenia (wskazywania) waluty będącej legalnym środkiem płatniczym w Republice Bialeńskiej. Dlatego też należałoby to zalegalizować w postaci ustawy i tylko wyłącznie w tej postaci, gdyż stanowi to w pewnym rodzaju fundament funkcjonowania gospodarki.
Również należałoby zauważyć, że wcześniejsze konstytucje określały, jaka waluta obowiązywała w Bialenii. Dziwnym więc byłoby ustanawianie waluty rozporządzeniem...
Cytat:Walutą Republiki Bialeńskiej jest bialen (BLN)Źródło: https://spolecznosc.bialenia.org.pl/thre...ght=bialen
Na ten fragment Twojego postu właściwie odpowiada moja powyższa odpowiedź, więc dodam tylko, że gdybyśmy chcieli stworzyć gospodarkę najpierw w pełnej poprawności prawnej i dopiero później dopasowywać prawo do realiów, prawdopodobnie by nam się to nie udało. Praktyka uczy i pokazuje błędy. Tak jest również w tym przypadku, choć rozumiem Twój apel (a nawet apele). Liczę, że dasz mi więcej czasu na działanie i dopiero wtedy ocenisz. Co Ty na to? (I choć powiem to okrutnie, zawsze można mnie odwołać w referendum i przekazać moje obowiązki komuś innemu.
)
)
mgr net. Antoni Kacper Burbon-Conti
Magister net. ekonomii, członek Krajowej Rady Informatycznej, były: 21. Prezydent Republiki Bialeńskiej, Wiceprezydent Republiki Bialeńskiej, Wysoki Komisarz Nadzoru Finansowego, członek Wysokiej Komisji Nadzoru Finansowego, minister właściwy ds. wewnętrznych oraz minister właściwy ds. wewnętrznych i administracji, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Państwie Kościelnym Rotria, Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej, Marszałek Bialenii, Mentor Instytutu Wsparcia Nowicjuszy, Pracownik naukowy Uniwersytetu Bialeńskiego.
Magister net. ekonomii, członek Krajowej Rady Informatycznej, były: 21. Prezydent Republiki Bialeńskiej, Wiceprezydent Republiki Bialeńskiej, Wysoki Komisarz Nadzoru Finansowego, członek Wysokiej Komisji Nadzoru Finansowego, minister właściwy ds. wewnętrznych oraz minister właściwy ds. wewnętrznych i administracji, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Państwie Kościelnym Rotria, Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej, Marszałek Bialenii, Mentor Instytutu Wsparcia Nowicjuszy, Pracownik naukowy Uniwersytetu Bialeńskiego.