06.02.2018, 17:52:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.02.2018, 17:57:15 przez Tadeusz Krasnodębski.)
(06.02.2018, 17:33:47)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Przykro mi, ale nie przekonasz mnie.
Nie staram się Ciebie przekonać, bo Twoje stanowisko zdaje się być ostateczne. Po prostu próbuję pokazać Ci, że zmieniasz zdanie jak wiatr zawieje. Pozwolę sobie przytoczyć Twoje słowa:
[spoiler]
Cytat:Projekt ustawy jest zasadniczo dobry i bardzo potrzebny. Technika legislacyjna nie budzi wątpliwości. Proponuję wyłącznie jedną poprawkę.[/spoiler]
(06.02.2018, 17:33:47)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Nie poprę tej ustawy i namawiam innych Posłów do głosowania przeciw. Jest to bubel prawny i to niebezpieczny dla Republiki. Jestem w stanie przygotować lepszy projekt z odpowiednim wymogiem frekwencji i większości.
Po pierwsze, kultura demokratyczna wymagałaby jednak namawiania innych Posłów publicznie, tak, aby każdy mógł zapoznać się z przedstawioną argumentacją. Z Twojej wypowiedzi wynika, że piszesz do parlamentarzystów prywatnymi kanałami, co oczywiście jest dozwolone, ale nie świadczy o Tobie najlepiej.
Po drugie, nadal nie widzę, w którym miejscu ustawa jest bublem prawnym, skoro nie popierasz jednego rozwiązania. Jednego spośród 18 artykułów. Wskaż proszę zatem jakiekolwiek inne, tak groźne Twoim zdaniem przepisy, bo nikt poza Tobą ich nie zauważa. No i jeszcze raz odsyłam do Twojej wypowiedzi wyżej przeze mnie zacytowanej, w której nie nazywasz projektu bublem, a w wręcz przeciwnie - chwalisz całość.
(06.02.2018, 17:33:47)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Takie rozwiązanie mobilizuje do aktywności.
No a tutaj to już poleciałeś. Nie, wymóg frekwencji nie sprawi, że nagle powrócą nieaktywni obywatele. On po prostu sprawi, że referenda będą sztucznym frazesem w Konstytucji.
Mam nadzieję, że Wysoka Izba przystanie na kompromisowe 30% i uchwali projekt ustawy. Dobrej ustawy.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski