PUS o udziale obywateli w sprawowaniu władzy
Wynika to z dotychczasowej praktyki podejmowania ustaw specjalnych i samego wymagania większości kwalifikowanej. Uznając, że poprawki mogłyby być uchwalane większością zwykłą, doprowadziłoby to do tego, że Parlament mógłby zmienić brzmienie tak naprawdę całej ustawy specjalnej ogromną poprawką, co byłoby sprzeczne z ideą ich utworzenia. Należy zatem dokonać wykładni rozszerzającej art. 4 Konstytucji, że poprawki do ustaw specjalnych wymagają jednakowej większości, co same ustawy specjalne.

Proszę wybaczyć, Marszałku, ale nie mogę podpisać ustawy uchwalonej w sposób niezgodny z przepisami. I nie wynika to z tego, że z poprawką się nie zgadzam, bo jak sam stwierdziłem w debacie - mogę na kompromisowe 30% przystać. Ale Posłowie odrzucili to, bo poprawka nie zebrała 4 głosów popierających. Nie mogę wziąć na siebie odpowiedzialności za podpisanie tego aktu prawnego.

Nie jest to jednakże weto. Jeśli Marszałek nie zgodzi się z moją argumentacją, skieruję stosowny wniosek o wykładnię art. 4 Konstytucji RB do sądu i dopiero po wydaniu orzeczenia podpiszę ustawę. Nowa ustawa zasadnicza nie określa czasu, jaki mam na podpisanie ustawy. Mogę więc spokojnie zaczekać, a nawet pozostawić to następcy.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: