18.02.2018, 15:17:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.02.2018, 15:24:05 przez Konrad Čech.)
(18.02.2018, 14:52:20)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): Bardzo udana praca!
Dziękuję, doceniam Pańską opinię.

(18.02.2018, 14:52:20)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): Od jak dawna się uczysz tego języka? I dlaczego akurat czeski?
To może zacznę od pytania pierwszego.
Nie od tak dawna, raptem półtora miesiąca, ale bardzo intensywnie. Generalnie języki obce pochłaniam jak gąbka, nie sprawiają mi one większych problemów, a sam proces wbrew pozorom nie trwa długo. Jest to moja pasja juž od kilku lat, a jednocześnie hobby, z którym zamierzam wiązać swoją przyszłość. Zauwažyłem po prostu, že mam do tego talent, więc postanowiłem, že zacznę go w sobie pielęgnować i rozwijać.
A dlaczego akurat czeski? Od dawna fascynują mnie języki słowiańskie oraz nordyckie, ale postanowiłem, že mimo wszystko postawię na czeski. Z początku miał być serbski i nie ukrywam, že z tym językiem równiež zdąžyłem juž odbyć swoją przygodę chociažby w trakcie mojego pobytu na Bałkanach, ale i tež w grach, lecz uznałem, že nie przyda mi się on za bardzo w Polsce. Poza tym językowi serbskiemu brakuje tego "czegoś", a czeski ma w sobie to "coś", czego nie ma właśnie serbski.

Podam najwažniejsze powody, dla których to wybrałem akurat ten, a nie inny język.
1. Sporadyczne wirtualne rozmowy z grupą Czechów i Słowaków oraz granie z nimi w wolnych chwilach w te same tytuły.
2. Dotychczasowe częste podróže w tamtejsze rejony (i nie tylko, państwa dawnej Jugosławii równiež mam juž zaliczone).
3. Język, który jest poszukiwany na rynku pracy. Być može czeski jest takim trochę niszowym językiem, ale mimo wszystko na północy Polski (tak, północy) wcale nie jest trudno o pracę z tym językiem.
![[Obrazek: tsBJAtm.png]](https://i.imgur.com/tsBJAtm.png)