PU Kodeks Gospodarczy
(19.02.2018, 20:10:54)Antoni Kacper Burbon-Conti napisał(a): Razem z Wiceprezydentem Krasnodębskim dyskutowaliśmy na temat rozporządzeń, uchwał i postanowień Komisji (dwa ostatnie są całkowicie nowe dla Komisji). Zaproponował on zwiększenie znaczenia uchwały na rzecz rozporządzenia. Decyzji ostatecznej nie podjęliśmy, bowiem ja nie chcę zmieniać starych nawyków, ale zawsze któryś z Posłów może podjąć się pomysłowi Tadeusza.

Nieco rozwinę, a raczej przekopiuję wiadomości z rozmowy z Antonim.

Cytat:[Obecnie funkcjonują rozporządzenia, uchwały i postanowienia - mój dopisek]
Gdzie sposób ich podejmowania jest identyczny, a różnią się jedynie nazwą
Bo nad wszystkim głosuje Komisja, a publikuje Komisarz
Proponuję rozbicie
Uchwały -> głosowanie, zwykła większość Komisji, publikuje Komisarz; regulują te wszystkie kwestie, które dotychczas regulowały rozporządzenia
Rozporządzenia i postanowienia -> wydaje Komisarz, akty prawa administracyjnego i wykonawczego; mogą zostać uchylone uchwałą Komisji; nic nie ustalają, a jedynie wykonują to, co już zostało ustalone
To będzie naturalniejsze i wygodniejsze

Czyli proponuję, aby wszystkie te rzeczy, które Komisja ma uregulować, załatwiała w uchwale przyjętej w głosowaniu. Rozporządzenia i postanowienia powinny dotyczyć pozostałych kwestii administracyjnych, ale nic nie regulować - i powinien je wydawać Wysoki Komisarz samodzielnie. Jeśli będzie mieć do tego upoważnienie w uchwale, to nie jest potrzebne odrębne głosowanie.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
PU Kodeks Gospodarczy - przez Antoni Kacper Burbon-Conti - 19.02.2018, 20:10:54

Użytkownicy przeglądający ten wątek: