26.02.2018, 11:43:34
Główne Kierunki Aleksandryzmu Oświeconego
Rodacy!
Zdecydowałam, iż chwila w której należy wyjawić prawdziwe idee i złożenia Aleksandryzmu Oświeconego, a więc stanu politycznego do którego zmierza cała moja działalność, nadeszła!
Oto główne założenia i kierunki Aleksandryzmu Oświeconego - szczytu i celu państwa idealnego:
1. Dążymy do przejęcia wszelkiej władzy w Republice Bialeńskiej.
2. Władza musi zostać przejęta przez Aleksandrystów w sposób legalny, nie pozostawiający złudzeń, co do jej prawnego usankcjonowania.
3. Likwidacja ustroju republikańskiego i utworzenie monarchii absolutno-elitarnej: Aleksandryjskiego Imperium Bialenii.
4. Docelowa działalność w kierunku opanowania innych państw Pollinu.
5. Kult Domu Panującego.
6. Utworzenie specjalnej klasy Obywateli Lojalistów, z licznymi przywilejami i współudziałem we władzy.
7. Likwidacja Parlamentu i utworzenie Rady Imperialnej, organu ustawodawczego pod przewodnictwem Monarchini - Cesarzowej.
8. Likwidacja wszelkich dotychczasowych sądów i przejęcie ich kompetencji przez Sądy Lojalistów (pierwszej instancji)- organy sądowe o charakterze ławy przysięgłych, złożone z Ławników wybieranych na drodze wyborów powszechnych spośród Obywateli Lojalistów. Sądem drugiej instancji będzie Odwołanie do Tronu - sąd najwyższy, który stanowi osobiście Monarchini bądź wskazany przez nią członek Domu Panującego.
9. Likwidacja dotychczasowych struktur wojskowych i utworzenie Armi Nowego Wzoru, złożonej z najlepszych informatyków (w Polsce i na świecie)
10. Utworzenie Wywiadu i Agentury Imperialnej - jednostki zdolnej do stopniowego przejmowania władzy w innych państwach, utrzymanej na poziomie 30 agentów.