Czeski A do Z
(02.03.2018, 12:13:28)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Ja mam jeszcze pytanie do pana magistra w związku z jego pracą. Jak szybko można nauczyć się czeskiego tak na poziomie B1?
Chodzi o osobę, która nie ma przesadnych zdolności językowych.

Tutaj tak naprawdę czas w tym wszystkim odgrywa największą rolę. Ježeli dziennie dysponujesz przynajmniej tą JEDNĄ, wolną godziną to sądzę, že niecały rok i B1 masz w kieszeni. Smile
Sam poziom A1 i A2 to z jakieś dobre 120 lekcji (łącznie) do przerobienia, trzeba się z tym liczyć. 
Owszem, umiejętność pochłaniania języka takže jest istotna, lecz mimo wszystko sądzę, iž to jednak czas decyduje o większości. 
Praktyka czyni mistrza. Jeżeli chcesz umieć dany język to musisz go dzień w dzień praktykować, musisz to robić regularnie. Nie ma co sugerować się tymi śmiesznymi reklamami typu 
"OPANOWAŁ NIEMIECKI W DO PERFEKCJI W ZALEDWIE 2 TYGODNIE PRZY POMOCY TEGO JEDNEGO TRIKU! LINGWIŚCI GO NIENAWIDZĄ!!!" i szukać na siłę jakichś dziwacznych metod czy innego stawania na głowie ("aaa tam, byleby się nie uczyć, z pewnością są jakieś inne, nowoczesne metody"), bo to totalne brednie. Trzeba powtarzać, powtarzać i jeszcze raz powtarzać. Rozmawiaj ze sobą będąc samemu. Robisz coś? Gdzieś wychodzisz? Opisuj sobie tę czynność w głowie w języku, który cię interesuje (np. po czesku) tak, jak to opisałem wyžej. Ustal sobie w środku, že chcesz swobodnie porozumiewać się w tym języku, dąž do tego, dzień w dzień poświęcaj PRZYNAJMNIEJ tę jędną, cholerną godzinę, a szybko zauwažysz rezultat. Ba! - jeszcze sobie pomyślisz "kurde, jak to dobrze, že zacząłem 2 miesiące temu, a nie dziś". 
Zžyj się z tym językiem, po prostu. Ja wiem, že dužo osób chciałoby juž po pięciu lekcjach "szprechać" niczym wujek Adolf w swoich słynnych przemówieniach, ale to tak nie działa, niestety...
Wszystko przyjdzie z czasem, po prostu trzeba się uzbroić w cierpliwość i nie zniechęcać się do języka z powodu małych rezultatów, that's all! Smile
[Obrazek: tsBJAtm.png]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Czeski A do Z - przez Konrad Čech - 17.02.2018, 22:26:00

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości