04.03.2018, 01:03:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.03.2018, 01:17:40 przez Konrad Čech.)
(04.03.2018, 00:10:31)Sheldon Anszlus Lovelace napisał(a): Z resztą wszyscy mówią, ze aby się nauczyć szybko języka to należy pojechać do danego kraju i dzień w dzień mieć z nim styczność, zapominając na chwilę o ojczystym.
O taak! Tu muszę przyznać ci stuprocentową rację.
Nie wiem dlaczego nie uwzględniłem tego w swojej pracy, straszny "nietakt" z mojej strony, przyznaję. Jakoś nie pomyślałem nad tym, za bardzo skupiłem się na metodach domowych.
Pamiętam doskonale, že będąc na Bałkanach przez 12 dni, zdołałem opanować wszystkie przydatne rozmówki, które pamiętam po dziś dzień (mimo, iž było to w wakacje ubiegłego roku). Szczerze? Angielskiego nie užyłem ani razu w trakcie swojego pobytu w krajach południa. Jedynym wyjątkiem była Albania no, ale przyczyny chyba nikomu nie muszę podawać.

Nie ukrywam, že przed tym odbyłem juž krótką przygodę z językiem serbskim, ale uwierz mi, že trwało to dosłownie chwilę i było to zdecydowanie za mało žeby wydobyć z siebie przynajmniej jakieś jedno zdanie.
W jeden wieczór pamiętam opanowałem wszystkie najwažniejsze kwestie. Jak coś zamawiałem w Serbii, Bośni czy tež Macedonii (tak, macedoński bardzo jest zbližony do serbskiego, spokojnie idzie się dogadać z Macedończykami po serbsku) to wychodziło mi to bez žadnych problemów. W ich przypadku dužym ułatwieniem jest tež to, že mają bardzo zbližony do nas akcent. Nie ma tam jakichś rozciągań wyrazów jak to jest w rosyjskim na przykład (mam tutaj na myśli te takie "jujoje", "pierjestrojki", no sam wiesz co mam na myśli
). U nich jak masz literę "E" to to normalnie czytasz jako "E", nie ma jakiegoś zbytecznego wydziwiania, žadnej "rusyfikacji", žadnych "jojek" itp. I faktycznie. To, co napisałeś to jest fakt. Przebywanie za granicą to najskuteczniejsza metoda nauki języka, gdyž zmuszony jesteś się jakoś porozumiewać. Nie znasz języka = nie przetrwasz, proste. Motywacja oraz chęci, jakie ci wtedy towarzyszą są nie do opisania.
![[Obrazek: tsBJAtm.png]](https://i.imgur.com/tsBJAtm.png)