Wizyta Księcia Sarmacji oraz Prezydenta RB na Uniwersytecie Bialeńskim
[official2]
Wasza Książęca Mość,
Ekscelencjo Prezydencie,
Ekscelencjo Kanclerzu,
Szanowni Państwo.

[zmiana]
"Nauka jest jak niezmierne morze… Im więcej jej pijesz, tym bardziej jesteś spragniony. Kiedyś poznasz, jaka to jest rozkosz. Ucz się tylko, co jest sił w tobie, żeby jej zakosztować."

Stefan Żeromski
[/zmiana]

Szkolnictwo wyższe na Pollinie jest dla mnie niesamowicie ważne. Dałem temu wyraz poprzez organizację w sierpniu ubiegłego roku Konferencji Szkół Wyższych, podczas której mogliśmy z najwybitniejszymi naukowcami poruszyć istotne z uczelnianego punktu widzenia tematy. Nieustannie rozwijam także sam Uniwersytet Bialeński oraz obserwuję organizację i kondycję innych szkół.

Muszę jednak z konsternacją stwierdzić, że obserwacje te przyprawiają mnie o niepokój. Nie mam wątpliwości, że szkolnictwo wyższe nie idzie w dobrym kierunku. Zamiast rozwijać się wciąż pozostaje ono dziedziną niezbyt popularną, a same uczelnie, zamiast współpracować, zamykają się tylko na siebie. Nie służy to środowisku naukowemu. Jestem bowiem zdania, że prawdziwa współpraca może doprowadzić do tego, aby szkolnictwo wyższe stało się jedną z najważniejszych i najbardziej prestiżowych dziedzin życia społecznego na Pollinie.

Dlatego niesamowicie cieszy mnie wizyta delegacji Księstwa Sarmacji na Uniwersytecie Bialeńskim. Bo kto inny, jak nie dwa największe państwa, mogą pociągnąć szkolnictwo w górę i wywindować naukę na wyżyny? Jestem pewien, że poprzez wspólne inicjatywy Sarmacja i Bialenia są w stanie uczynić naukę wielką i szanowaną.

Równocześnie do działań międzynarodowych, liczę na nawiązanie jak najbliższej współpracy z uczelniami Księstwa Sarmacji. Wspólne badania, wymiana naukowa czy traktaty (najlepiej te wielostronne, a nie tylko bilateralne) nie będą miały na środowisko naukowe wpływu innego niż pozytywny.

W związku z powyższym pragnę zaprosić Waszą Książęcą Mość Roberta Fryderyka oraz Wasze Ekscelencje Antoniego Kacpra Burbon-Conti i Konrada Friedmana do rozmowy w moim gabinecie o przyszłości szkolnictwa wyższego Pollinu. Gorąco zachęcam również do zabrania głosu.
[/official2]
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości