13.03.2018, 23:16:00
(13.03.2018, 22:59:27)Karol Medycejski napisał(a):(13.03.2018, 22:53:12)LesterNowowicki napisał(a):(13.03.2018, 22:23:40)Guliano Montini napisał(a): A co do Ciebie Lesterze: "Biada tobie Korazin! Biada tobie Betsaido! [...] Toteż powiadam Wam: "Ziemi sodomskiej lżej będzie w dniu sądu".
Dziękuję, za podanie wersetu w którym Jezus potępia grzech sodomski. Przyznam sie, że go nie znałem. Myślałem, że nauka kościoła opiera się tylko na Starym Testamencie a tu proszę!
Tak zupełnie poważnie, to nie można odczytywać tego fragmentu jako potępienia grzechu sodomskiego, przynajmniej nie bezpośrednio. Odsyłam do pełnego kontekstu w roz. 11 Ewangelii wg św. Mateusza.
No właśnie w szerokim kontekscie to biorę. Masz rację, że nie jest to potępienie bezpośrednie, ale jednak jest. To parafraza późniejszego "Błogosławieni którzy nie widzieli, a uwierzyli." Jezus wyraźnie wskazuje, że gdyby takie cuda jak w Kafarnaum uczynił w Sodomie to Sodoma nadal by istniała, a przestała, jak wszyscy wiemy, ze względu na grzech sodomski. Jezus wyraźnie mówi, że po takich dowodach istnienia Boga nikt nie powinien mieć wątpliwości i dopuszczać się grzechów, a Kafarnaum nadal to robi. Będzie za to potępione bardziej niż Sodoma, ale Jezus wcale nie stwierdził, że Sodoma nie zasłużyła na potępienie jak to sugeruje Montini. Z takim czytaniem ewangelii to szybko można dojść do wniosku, że Jezus przyszedł zbawiać owce
/-/ Mardred Jakub von Salvepol-Nova Vita