Zapytanie ze strony SZ RB do dawnego dowództwa GCz.
Cytat:1. Ogólny zamysł istnieje tylko w mojej głowie, w dawnym Siedmiogrodzie było tylko wiadomo że istnieje i że jest to wojsko broniące ideologii i Komisarza. Chcę jak najszybciej dołączyć do Bialeńskich Sił Zbrojnych, wtedy omówimy wojsko broniące Siedmiogrodu na jakiejś sesji Sztabu, zresztą wojskowi to jedyni ludzie których rozumiem więc nie będzie problemów Smile SmileSmile
OK - po ustaleniu jakie to będą siły, zrobię struktury związków taktycznych kompatybilne ze strukturami SZ RB, częściowo zresztą wykorzysta się już istniejące etaty, niektóre się zmodyfikuje w stopniu koniecznym, armia musi mieć w miarę jednolite struktury. Tutaj problemu nie będzie organizację się zrobi niebawem (do końca tygodnia siedzę w robocie po 12h dziennie to akurat takie rzeczy mogę podłubać w notebooku).

Cytat:2. Niestety nie, lecz w teorii miała być to elita, czyli jednak mniejsze siły, coś koło tysiąca na milion mieszkańców.
1000 żołnierzy na 1 milion mieszkańców to bardzo mało... 0,1% - dotychczas w RB był współczynnik 0,5% czyli taki dość przeciętny - co dawało armię na poziomie 220 tys., przy 44 mln mieszkańców i 550 tys.km2.

No to pytanie ilu jest milionów wirtualnych mieszkańców mieszkańców?

Cytat:3. Pisemnie nie, wiadomo jednak że cały Siedmiogród opiera się na broni postradzieckiej.
SZ RB też zaczynało ze sporym procentem takiego sprzętu. Obecnie został już w większości wycofany i przekazany do magazynów mobilizacyjnych, część takiego sprzętu jest jeszcze w Brygadach OT.

Możemy na razie pozostawić ten sprzęt (oczywiście ten nowocześniejszy, lub zmodernizowany przez w RA), uzupełnić go tym co zostało w RB z podobnego po wymianie uzbrojenia podczas ostatniej restrukturyzacji i tym samy początkowo oszczędzić trochę budżetu armii. Wymianę zrobi się z czasem, a na razie zakupy potrzebne nie będą - w magazynach RB też trochę takiego sprzętu jest (nie wszystko się zachowało po "awarii" dawnego forum i nieudanych działaniach poprzedniego administratora, ale trochę tego jest w archiwum SZ RB - <!-- l viewtopic.php?f=53&t=843<!-- l ), do się uzupełni nim to co dotychczas było w GCz.

Oszczędność budżetu się przyda, bo jednocześnie muszę stworzyć wojska dla terytorium Anatolii oraz musimy rozbudować flotę do rozmiarów adekwatnych do obecnego terytorium i siły lotnicze (tutaj jednak postawię na nowoczesność od razu). Choć może da się jakieś okręty wykorzystać po modernizacji (nie są opisane jak rozumiem, ale można założyć, że jakieś były... oczywiście ze wspomnianego "kręgu uzbrojenia").

W takim razie moją propozycją jest w wojskach lądowych na razie jeden korpus, składający się z trzech dywizji oraz jednostek korpuśnych (brygada logistyczna, brygada saperów, ze dwa pułki artylerii - ciężkiej i rakietowej). Do tego się doda jakieś jednostki (brygady) OT.

Dotychczas SZ RB miała 2 korpusy (1 KA i 2 KA), trzeci jest przewidziany na Anatolię (3 KA), a czwarty powstanie dla terenów Siedmiogodu (4 KA).

Szczegółowe zwizualizowane etaty zrobię jakoś tak w ostatnim tygodniu miesiąca, bo mam tydzień wolny (w zamian za "orkę" z początku tego miesiąca) i będę miał czas porobić te wizualizacje w ArmA2 - tak jak to miało miejsce dotychczas. Na razie podłubię schematy organizacyjne, bo to mogę robić w notebooku w pracy.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: