23.04.2018, 18:18:53
Wysoka Izbo!
Moje poprawki do projektu zasadniczego:
1. Art. 5 ust. 2 - udział w wyborach i referendach stanowi formę uczestnictwa w życiu politycznym kraju, więc po co to wyróżniać od form z ust. 1?
2. Art. 6 ust. 1 - ja bym tu zastosował klauzulę na wzór klauzuli z art. 31 ust. 3 Konstytucji RP:
3. Art. 8 jest bardzo dobry.
4. Art. 11 ust. 3 - czy Pan Prezydent może wskazać podstawę dla tego przepisu? Z tego co pamiętam to pozbawienie praw publicznych nie obejmowało utraty obywatelstwa. Ten przepis mnie wysoce niepokoi.
Sprzeciwiam się obywatelstwu honorowemu, jest ono niepotrzebne.
Proszę o odniesienie się do moich uwag @"Antoni Kacper Burbon-Conti" oraz @"Tadeusz Krasnodębski"
Moje poprawki do projektu zasadniczego:
1. Art. 5 ust. 2 - udział w wyborach i referendach stanowi formę uczestnictwa w życiu politycznym kraju, więc po co to wyróżniać od form z ust. 1?
2. Art. 6 ust. 1 - ja bym tu zastosował klauzulę na wzór klauzuli z art. 31 ust. 3 Konstytucji RP:
Cytat:Ochronie prawnej podlegają obywatelskie prawa i wolności. Ograniczenia w zakresie korzystania z ustawowych wolności i praw mogą być ustanawiane tylko w ustawie specjalnej lub ustawie i tylko wtedy, gdy są konieczne w państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego, bądź dla ochrony wolności i praw innych osób. Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw.
3. Art. 8 jest bardzo dobry.
4. Art. 11 ust. 3 - czy Pan Prezydent może wskazać podstawę dla tego przepisu? Z tego co pamiętam to pozbawienie praw publicznych nie obejmowało utraty obywatelstwa. Ten przepis mnie wysoce niepokoi.
Sprzeciwiam się obywatelstwu honorowemu, jest ono niepotrzebne.
Proszę o odniesienie się do moich uwag @"Antoni Kacper Burbon-Conti" oraz @"Tadeusz Krasnodębski"

![[Obrazek: 2FwJU.png]](http://funkyimg.com/i/2FwJU.png)