Ankieta: Czy udzielałbyś się w towarzystwie filozoficznym?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Tak
83.33%
5 83.33%
Nie
16.67%
1 16.67%
Razem 6 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Czy chciałbyś uczestniczyć w towarzystwie filozoficznym?
(28.04.2018, 22:28:41)AndrzejSwarzewski napisał(a): Każdy mógłby to robić, jakby przyszło mu coś do głowy. Wink Bo naprawdę, lepiej niech nasze forum będzie pełne różnych dyskusji filozoficznych, czy jakichkolwiek, niż ciągłych nowelizacji tych samych ustaw.
Ja już mam pierwszy temat: Skoro prawo musi być w kółko zmieniane, to może powinno się zostawić tylko najbardziej ogólne przepisy i dać ludziom działać?

Przyznam szczerze że czytając tylko pobieżnie jako "świeżak" forum, odnoszę wrażenie że za dużo tu regulacji Wink

Natomiast co wypowiedzi prowokującej tą dyskusje, to chyba jedna z najbardziej trafnych wypowiedzi na jaką trafiłem w mikronacjach. Początkowo jako sympatyk regulacji, konkretnego uściślenia zasad, z czasem ewoluowałem w kierunku luzowania ram. Inwencja twórcza i swoboda działania jest na tyle cennym towarem, że ograniczanie jej nadmiernymi regulacjami powinno być piętnowane/karalne. Choć efekt krępujący mimo wszystko wydaje się raczej słaby, to jednak nie wolno dopuszczać żeby prawo szło w kierunku krępującym ludzi, to chyba najtrudniejsza sztuka w mikro. I wcale nie mam tu na myśli rzeczywistych blokad prawnych, a raczej ogólne i mgliste poczucie że wszystko jest uregulowane i nie wiadomo czy coś można. Tu poczucie występuje u osób nie interesujących się prawem, nie znających go i z wrodzoną awersją do wszelkich więzów, a jednocześnie ambitnych w swoich ulubionych sferach.
Jednakże dalej pozostaje problem silnie destruktywnych jednostek, których bez prawa nie da się wyeliminować. W zasadzie to mam podświadome wrażenie, że prawo istnieje nie dla utrzymania porządku i zasad współżycia w społeczeństwie, co raczej do eliminowania skrajności. Tak jakby "środek ciężkości społeczeństwa" sam się regulował.
Nie wiem cz ktoś uchwycił tą delikatną myśl, ale skoro miało być filozoficznie ..... Tongue
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości