02.05.2018, 09:28:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.05.2018, 09:31:33 przez Antoni Kacper Burbon-Conti.)
Dziękuję za zabranie głosu.
Żaden z przepisów nie mówi o wymaganym kworum, ustawa reguluje wyłącznie, że Sejm podejmuje decyzje zwykłą większością głosów, a więc ile się stawi lenników na danym Sejmie i jak zagłosuje, będzie to decydowało o losach uchwał.
Osobiście nie jestem do tego przekonany i nie blokowałbym dostępu do brania udziału w zjazdach Sejmu nawet tym, którzy na nie się spóźnią. Myślę, żeby nagradzać obecnych lenników na Sejmie dodatkowymi folwarkami.
Aczkolwiek niniejszy punkt obrad Sejmu miał mi zwrócić jedną informację - uchwalać regulamin Sejmu czy nie. Regulowałby on proces legislacyjny (czas debat, głosowań itp.).
(02.05.2018, 08:34:02)LesterNowowicki napisał(a): Co Pan Prezydent konkretnie ma na myśli? Ja osobiście widzę tylko jeden problem - brak rzetelnej informacji o wielkości lenna, co później skutkuje głosami "Z mocą co najmniej 120 folwarków, ale chyba więcej!".
Co prawda sam byłem świadkiem tylko jednego głosowania Sejmu i to w dodatku sam je prowadziłem, ale rozwiązałem to tak, więc MSWiA zawsze prowadzi spis nadanych folwarków, aby każdy mógł to sprawdzić. Jedynym problemem może być niewspomnienie o tym przez Lwa.
(02.05.2018, 08:34:02)LesterNowowicki napisał(a): W dodatku niejasne jest ile głosów wystarczy do wygrania głosowania. Rozumiem, że ponad połowa głosujących. Co zatem z tymi, którzy na sejm się nie stawili? W ustawie nie jest to jasno ujęte.
Żaden z przepisów nie mówi o wymaganym kworum, ustawa reguluje wyłącznie, że Sejm podejmuje decyzje zwykłą większością głosów, a więc ile się stawi lenników na danym Sejmie i jak zagłosuje, będzie to decydowało o losach uchwał.
(02.05.2018, 08:34:02)LesterNowowicki napisał(a): Myślę, że ciekawym rozwiązaniem mogłoby być, wzorem ustroju I Rzeczpospolitej, zapisywanie się na Sejm przed rozpoczęciem obrad. Dałoby to możliwość policzenia szabel a nie, jak w tej chwili, czekania czy któryś z obszarników nagle się nie obudzi.
Osobiście nie jestem do tego przekonany i nie blokowałbym dostępu do brania udziału w zjazdach Sejmu nawet tym, którzy na nie się spóźnią. Myślę, żeby nagradzać obecnych lenników na Sejmie dodatkowymi folwarkami.
Aczkolwiek niniejszy punkt obrad Sejmu miał mi zwrócić jedną informację - uchwalać regulamin Sejmu czy nie. Regulowałby on proces legislacyjny (czas debat, głosowań itp.).
mgr net. Antoni Kacper Burbon-Conti
Magister net. ekonomii, członek Krajowej Rady Informatycznej, były: 21. Prezydent Republiki Bialeńskiej, Wiceprezydent Republiki Bialeńskiej, Wysoki Komisarz Nadzoru Finansowego, członek Wysokiej Komisji Nadzoru Finansowego, minister właściwy ds. wewnętrznych oraz minister właściwy ds. wewnętrznych i administracji, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Państwie Kościelnym Rotria, Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej, Marszałek Bialenii, Mentor Instytutu Wsparcia Nowicjuszy, Pracownik naukowy Uniwersytetu Bialeńskiego.
Magister net. ekonomii, członek Krajowej Rady Informatycznej, były: 21. Prezydent Republiki Bialeńskiej, Wiceprezydent Republiki Bialeńskiej, Wysoki Komisarz Nadzoru Finansowego, członek Wysokiej Komisji Nadzoru Finansowego, minister właściwy ds. wewnętrznych oraz minister właściwy ds. wewnętrznych i administracji, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Państwie Kościelnym Rotria, Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej, Marszałek Bialenii, Mentor Instytutu Wsparcia Nowicjuszy, Pracownik naukowy Uniwersytetu Bialeńskiego.