Uroczyste powołanie gabinetu Mardreda von Salvepol-Nova Vita
[official2]
[Obrazek: keifer.jpg]

Minister Sprawiedliwości zastukał kilkakrotnie w kieliszek, czym zwrócił na siebie uwagę zgromadzonych na bankiecie gości. Poprawił krawat, wstał i zwrócił się ze słowem do przybyłych przyjaciół.

Panie Prezydencie,
Szanowni Państwo,
Kochani!

Obiecuję, że nie zajmę dużo czasu. Chciałbym jednak skierować do Was kilka słów dotyczących mojej pracy w Gabinecie. Przede wszystkim pragnę gorąco podziękować Panu Prezydentowi Mardredowi za powołanie mnie na urząd Ministra Sprawiedliwości. Jest mi niezmiernie miło, że zostałem obdarzony zaufaniem, a jeszcze milej, że moja - wciąż poszerzana - wiedza prawnicza została dostrzeżona. Choć nie uważam się za osobę wystarczająco (może ze skromności, może mam rację...?) doświadczoną do pełnienia urzędu tak związanego z prawem, obiecuję dawać z siebie wszystko podczas sprawowania obowiązków.

Nie będę deklarował, jakie cele chciałbym osiągnąć za miesiąc, dwa, czy trzy, ponieważ wiele może się w tym czasie zmienić. Zapewnić mogę natomiast o tym, że wyznaczyłem sobie cele na najbliższe dni - właśnie o nich mam zamiar wspomnieć. Przede wszystkim zauważam potrzebę usprawnienia nieco sposobu powoływania sędziów do rozpoznawania spraw. Co ciekawe i nie w moim stylu, mój pomysł wcale nie wymaga nowelizacji żadnej ustawy. Niebawem przedstawię go podczas konferencji prasowej w resorcie sprawiedliwości.

Chciałbym także wykorzystać instytucję kolegialnych ministerstw, notabene wprowadzoną niegdyś przeze mnie, gdyż wydaje mi się, że tak odpowiedzialne i wymagające Ministerstwo, jakim jest Ministerstwo Sprawiedliwości, powinno opierać się na debacie i radzie wielu osób.

W najbliższym czasie możecie także spodziewać się projektów najważniejszych ustaw, które, mam nadzieję, zostaną wypracowane z całym Gabinetem, a następnie poddane dyskusji publicznej.

Ministerstwo Sprawiedliwości może wydawać się resortem nudnym... i pewnie takim będzie. Ale gwarantuję, że nie będzie resortem cichym. A tymczasem - bawmy się! Pijmy, tańczmy, śpiewajmy! Polecam kanapeczki z kawiorem - najlepsze na Nordacie. Smile
[/official2]
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: