Komunikaty Kancelarii Prezydenta RB
[official]Komunikat Kancelarii Prezydenta Republiki Bialeńskiej
z dnia 26 maja 2018 r.

W dniu dzisiejszym Prezydent Republiki Bialeńskiej uczestniczył w uroczystościach 16-lecia Księstwa Samracji. Uroczystości z oprawą wojskową i uhonorowaniem wybitnych Sarmatów odbywały się raczej w luźnej atmosferze. Jego Książęca i Królewska Mość Robert Fryderyk uhonorował Orderem Przyjaźni i Współpracy dwóch Prezydentów Republiki Bialeńskiej: obecnego i @"Antoni Kacper Burbon-Conti". Prezydent wygłosił także przemówienie załączone poniżej.[/official]

[official2]
Wasza Królewska i Książęca Mość, Wielmożny Kanclerzu, Sarmaci!

Wiele, już dziś powiedziano, więc postaram się krótko. Nie będę ukrywał, osobiście zawsze daleko mi było do Sarmacji. Dużo mówi o tym fakt, że dopiero dzisiaj, po 10 latach v-życia zarejestrowałem, po wyraźnej sugestii JKiKM konto w Sarmacji. Nie oznacza to jednak, że Sarmacja była mi daleka. 10 lat temu byłem graczem w grze na której rozwój wyraźny wpływ mieli Sarmaci. Wielu Sarmatów w ciągu swojego 10-leniego v-życia poznałem, również realnie. Wreszcie – już po raz drugi jestem głową państwa wyrosłego z sarmackiego kręgu kulturowego. Powstanie Sarmacji 16 lat temu na zawsze odmieniło charakter polskiego mikroświata. Jak pokazała historia – to sarmackie podejście do ruchu mikronacyjnego okazało się zwycięskim. Od 16 lat Sarmacja stanowi niedościgniony wzór do naśladowania dla innych mikronacji. Wobec tego chciałbym powiedzieć, że jestem dumny iż Bialenia jest sojusznikiem Księstwa i mam nadzieję, że nasz sojusz będzie się dalej rozwijał, również poza wojskowo. Dziękuję za przyznane mi odznaczenie. W tym dniu chciałbym powiedzieć, że jakby się dobrze zastanowić wszyscy w Pollinie jesteśmy po trosze Sarmatami.

Vivat Sarmacja! Sto lat!
[/official2]
/-/ Mardred Jakub von Salvepol-Nova Vita

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości