15.06.2014, 19:02:54
Cytat:Szkoda, że komunizm zniszczył wiele polskich tradycji i wiele osób nie ma pojęcia o istnieniu żurawiejek. A co wy myślicie o tej pięknej wojskowej naszej tradycji? :wink: :wink::wink:Żurawiejki były tradycją kawaleryjską i ten cały "komunizm" nie ma nic wspólnego z zanikiem tych tradycji. Po prostu rozwój techniki wojskowej posłał kawalerię na śmietnik historii wraz z jej tradycjami. Nawet tam gdzie przez jakiś czas usiłowano nieco na siłę utrzymywać tradycje kawaleryjskie w formacjach zmotoryzowanych, zmechanizowanych i pancernych nie na wiele to się zdało (czasem pozostały tylko nazwy).
Kawaleria żołnierzom unowocześniających się armii kojarzyła się z czymś archaicznym, raczej nie było pędu do utrzymywania tych tradycji i trudno się dziwić. O wiele łatwiej utrzymywać tradycje rodzajów wojsk, które przetrwały tyle, że w formie nowoczesnej - trudniej tam gdzie formacje zaniknęły całkowicie. A do tego jeszcze u nas, gdzie przetrwanie kawalerii w takim kształcie tak długo było raczej postrzegane negatywnie, przez ludzi który wojnę przeżyli - słusznie czy niesłusznie, ale widziano to tak: Oni mieli czołgi, a My żołnierzy na koniach z szabelkami. Trudno by był jakiś powszechny pęd do podtrzymywania tradycji tej formacji, raczej postrzeganą jako jedną z przyczyn porażek WP IIRP.
I nie szukałbym tutaj działań "komunizmu" (którego u nas zresztą nigdy nie było), bo akurat w WP czasu PRL jak najbardziej były obecne pieśni marszowe pochodzące z IIRP (sam służyłem już wtedy, sam śpiewałem), które funkcjonowały sobie obok tych pochodzących już z okresu tzw. LWP. Wiesz jaka była najpopularniejsza piosenka marszowa w większości jednostek WP w PRL? Ano "Piechota" pochodząca z czasów PWS i obecna w okresie międzywojennym (a pochodzenie miała podobne jak żurawiejki - bo pochodzi od rosyjskiej pieśni wojskowej). Były jeszcze inne, ale ta była tak popularna, że do dzisiaj (mimo, że służbę zaczynałem w połowie lat 80-tych) ją pamiętam.
Po prostu piechota przetrwała, choć w formie zmotoryzowanej, a potem już tylko zmechanizowanej - a kawaleria odeszła w zapomnienie wraz z większością tradycji...
![[Obrazek: 7GVD8cn.jpg]](https://i.imgur.com/7GVD8cn.jpg)
Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.
Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.