18.06.2014, 10:34:00
Cytat:[quote author="Jan Kaniewski"][quote author="MvP"]Ja mam pytanie, po co? To jest jeden z najb. zgranych "wiecznie oryginalnych" pomysłów który bodajże nigdzie sie nie sprawdził. Kiedy głos "Ludu" jest pomijany? Skąd weźmiecie ludzi do obsadzenia tych wszystkich sztucznych stanowisk? Czym miały by się te komitety zajmować?
Jakich sztucznych stanowisk? To by było faktyczne oddanie głosu ludowi. Bo obecny system co gołym okiem widać nie jest do końca reprezentatywny.[/quote]
Janie, spójrz na listę naszych obywateli, odrzuć z niej niekatywnych i potem powiedz mi o jakim ty ludzie który nie ma głosu mówisz? I kto jest niereprezentowany w obecnym systemie? A co do sztucznych stanowisk to kazdy z tych komitetów, załózmy ze 3 musiał by mieć po 2 członków co by sprowadziło na nas obowiązek zapełnienia kolejnych 6 biurokratycznych i na dobrą sprawe niepotrzbnych stanowisk i to w sytuacji gdy brakuje nam chętnych do sądu, czy BKOl-u.[/quote]
Po pierwsze co trzeba zaznaczyć to jest sprawa tego, że komitety nie będą żadną "kolejną władzą". Nie będziemy bynajmniej na razie po ewentualnej naszej wygranej tworzyć prawa, które będzie je ustanawiało gdyż komitety można powołać w ramach obecnego prawa, co powoduje inicjatywa obywatelska. Komitety mają być taka właśnie formą inicjatywy, a nie w wyniku takiego nieracjonalnego postępowania o którym Martinie wspominasz.
Nie daję gwarancji na ciągłą aktywność, ponad to, na ile mam siłę.
(-) Jan Kaniewski
(-) Jan Kaniewski