Projekt zmiany ordynacji wyborczej
Cytat:Ale frekwencja na poziomie 65% w mikronacjach wygląda fatalnie. A tak jednak, gdyby osoby obecne w czasie wyborów na forum oddały jakiekolwiek głosy, to już mielibyśmy- jeśli się nie mylę- ponad 80%.
Frekwencja wygląda fatalnie głównie dlatego, że mamy "martwe dusze" czyli na skutek tego nieszczęsnego zamieszania z RLS mamy obywateli zapisanych, ale bez kont na Forum.

Inna sprawa, że Andrzeju chyba trzeba zdać sobie sprawę, że wraz z rozrostem Republiki i Forum nie będzie już tak jak dawniej gdzie siedzieliśmy w około 10. Po prostu trzeba zdać sobie sprawę, że pewnie pewna grupa politycznie biernych, wpadających od czasu do czasu i zainteresowanych tylko wąskim wycinkiem działań w RB.

Nie jestem jakimś zdecydowanym przeciwnikiem "pustego głosu" - choć zastanawiam się czy taka opcja nie spowoduje zmniejszenia głosowania na partie, bo teraz uznający za swój obowiązek głosowanie jednak musi wybrać nawet jak nie do końca mu się dany zestaw podoba.

Tak czy inaczej to tylko jakiś półśrodek, jakiś sztuczny wzrost frekwencji (może, nie wiem?) - do następnych wyborów trochę czasu, może zamiast takich prostych zmian, zmieniających niewiele, albo i nic (nie jesteśmy tego w stanie przewidzieć) jedna przedyskutować inne możliwości zmian (jedną podałem - ale nie uważam ją za jedyną słuszną, chętnie podyskutuje nad innymi), bardziej kompleksowych, może prowadzących do ożywienia życia politycznego itd.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: