Nowelizacja Konstytucji
Cytat:Nowelizacja
Konstytucji Republiki Bialeńskiej
Art. 1
W artykule 6 dodaje się ustęp 3 w brzmieniu:
"Prezydent może powołać wiceprezydenta pełniącego obowiązki głowy państwa podczas jego nieobecności.
Art. 2
Nowelizacja wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
Kolejny wyjazd się szykuje, tym razem dłuższy. Nie można zostawić kraju bez głowy państwa, więc proszę o przyjęcie tej ustawy.
N.N
Odpowiedz
Swoją drogą tylko ja uważam że takie pierdoły jak ilośc posłów czy istnienie wiceprezydenta nie powinny mieć nic wspólnego z konstytucją?
[i]Maria von Primisz
[Obrazek: DGS1nKB.png]
II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice
Odpowiedz
Zalatuje mi tu Brodrią.

W Bialenii nie mamy systemu prezydenckiego, więc skąd by się wziął wiceprezydent?
Jest premier, tego nie wystarczy?
Zresztą prezydent ma wystarczające uprawnienia, aby wydać dekret (ten zwykły) o powołaniu osoby pełniącej obowiązki głowy państwa.
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Odpowiedz
Cytat:W Bialenii nie mamy systemu prezydenckiego, więc skąd by się wziął wiceprezydent?
Oczywiście, że mamy system prezydencki. Premiera w ogóle nie muszę powoływać, to tylko kwestia chęci prezydenta.
N.N
Odpowiedz
Inaczej zacznę - jest taki burdel że sam nie wiem co tutaj mamy. :mrgreen: :mrgreen::mrgreen:
A skoro prezydent premiera powołuje, to znaczy że może mu zaufać. Więc po co tworzyć kolejny stołek?

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Odpowiedz
Cytat:Zalatuje mi tu Brodrią.

W Bialenii nie mamy systemu prezydenckiego, więc skąd by się wziął wiceprezydent?
Zresztą prezydent ma wystarczające uprawnienia, aby wydać dekret (ten zwykły) o powołaniu osoby pełniącej obowiązki głowy państwa.
Mi zalatuje tu nieszanowaniem statusu i powagi sejmu poprzez wypowiadanie się w nim bez żadnych uprawnień, Straż Marszałkowska Proszę wyprowadzić Pana Lwie Serce. A co do wartości merytorycznej wypowiedzi to się zgadzam że urząd wiceprezydenta(szczególnie konstytucyjny) potrzebny nie jest, choć system prezydencki MAMY.
[i]Maria von Primisz
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice
Odpowiedz
Cytat:[quote author="Jerzy L. S."]Zalatuje mi tu Brodrią.

Mi zalatuje tu nieszanowaniem statusu i powagi sejmu poprzez wypowiadanie się w nim bez żadnych uprawnień, Straż Marszałkowska Proszę wyprowadzić Pana Lwie Serce. A co do wartości merytorycznej wypowiedzi to się zgadzam że urząd wiceprezydenta(szczególnie konstytucyjny) potrzebny nie jest, choć system prezydencki MAMY.[/quote]

Straż Marszałkawska? Coś takiego istnieje?
Bialenia to demokratyczna mikronacja, mogę wypowiadać się gdzie chcę, o ile nie zakłócam porządku.

Odpowiedz
Właśnie dlatego nie każdy może się tutaj wypowiadać, żeby nie było takich zalatujących korwinizmem wypowiedzi, że jest u nas burdel.
Nie wiem czemu to ma służyć, gdy nie ma inicjatywy jak to naprawić.
N.N
Odpowiedz
Cytat:Właśnie dlatego nie każdy może się tutaj wypowiadać, żeby nie było takich zalatujących korwinizmem wypowiedzi, że jest u nas burdel.
Nie wiem czemu to ma służyć, gdy nie ma inicjatywy jak to naprawić.

Korwiniznem i gimboprawicą to zalatuje jedynie od szanownego Swarzewskiego.

Odpowiedz
Cytat:Straż Marszałkawska? Coś takiego istnieje?
Bialenia to demokratyczna mikronacja, mogę wypowiadać się gdzie chcę, o ile nie zakłócam porządku.

Nie nie możesz:
Cytat:Art. 13
1. Prawo do zabierania głosu na terenie parlamentu posiadają:
a) wybrani w demokratycznych wyborach na daną kadencje posłowie,
b) Prezydent Republiki,
c) Premier i Ministrowie,
d) osoby wywołane do zabrania głosu przez Marszałka Sejmu,
e) członkowie komisji parlamentarnych, lecz jedynie w sali komisji oraz w debatach nad ustawami bezpośrednio komisji dotyczącymi,
2. Osoba wywołana do zabrania głosu przez Marszałka Sejmu ma obowiązek zrobić to w terminie maksymalnie 3 dni pod karą grzywny 100 środków wymiany.
3. Osoba nieuprawniona do zabrania głosu w Parlamencie nie ma prawa tego uczynić.
4. Kara za złamanie pkt. 3 to grzywna w wysokości 100 środków wymiany która ulega podwojeniu za każdy razem kiedy dana osoba złamie ten punkt."

Zatem po prim proszę o doedukowanie, po sec proponuję już nie uszczuplać swojego konta (800 św póki co).
[i]Maria von Primisz
Odpowiedz
A co do straży to fizycznie nie istnieje, ale narracyjnie fajnie brzmii. Smile SmileSmile
[i]Maria von Primisz
Odpowiedz
No i co ja z tym kontem zrobię? Przecież i tak nie ma tu na co przeznaczyć środków wymiany, kolejne utopijne dzieło. Chyba jedynie sprawną mikrogospodarkę stworzono w RWŚ w 2006 r.

Odpowiedz
1600.
[i]Maria von Primisz
Odpowiedz
Cytat:1600.

Proszę więcej.
Można wiedzieć jaki jest przelicznik?

Odpowiedz
Cytat:[quote author="MvP"]1600.

Proszę więcej.
Można wiedzieć jaki jest przelicznik?[/quote]
3200, (będzie z czego wypłacić mi pensje i nagrody za konkursy ^^)
[i]Maria von Primisz
Odpowiedz
Ciekawe, jak można wypłacić pieniądze z konta będące na deficycie?
Ano jest takie rozwiązanie, tworząc inflację.

Odpowiedz
Cytat:Ciekawe, jak można wypłacić pieniądze z konta będące na deficycie?
Ano jest takie rozwiązanie, tworząc inflację.
6400. Przestań w końcu dopisywać posty. A deficyt i tak byś na koncie miał po ściągnięciu podatków za maj.

Cytat:Można wiedzieć jaki jest przelicznik?
4. Kara za złamanie pkt. 3 to grzywna w wysokości 100 środków wymiany która ulega podwojeniu za każdy razem kiedy dana osoba złamie ten punkt.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz
Czyli co, lwie serce umiera z głodu?
[i]Maria von Primisz
Odpowiedz
Cytat:Czyli co, lwie serce umiera z głodu?
Przypuszczam, że nadszedł czas, aby wprowadzić w życie to, o czym mówił Janek, kiedy pewien wstrętny ubek na L (nie pomnę, jak temu wrednemu typowi było na imię) gnębił Abdullaha grzywnami za kropki i spowodował tym znaczny spadek środków na Jego koncie - czyli program ratunkowy BIW dla bankrutujących członków. W końcu bądź co bądź, wiele założeń bialeńskiej szkoły ekonomii wciąż ma zastosowanie...
Ale na razie dajmy Jerzemu czas na ewentualne złożenie odwołania do Sądu.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz
Czy ktoś ma coś do powiedzenia w temacie?
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości