Liczba postów: 10 222
Liczba wątków: 986
Za dobre dwa tygodnie rozpoczną się wybory w których bezpośrednio wybierzemy prezydenta i bezpośrednio wybierzemy posłów.
Zapowiadają się ciekawe wybory, będziemy prawdopodobnie wybierać jedynie 5 posłów! Będzie to prawdziwa elita narodowa.
Zapowiada się też, że wybory prezydenckie będą ciekawe. Prawdopodobnie wystartuję ja i Martin von Primisz, możliwe, że ktoś jeszcze. Chyba po raz pierwszy będzie taka ciekawa kampania i taka niepewność aż do ostatnich minut.
Są to też przełomowe wybory, ponieważ nowe władze zdecydują o kierunku Republiki Bialeńskiej. Zarówno kierunku wewnętrznym, jak i zewnętrznym.
Jak zapatrujecie się na te wybory i obecną sytuację w kraju?
N.N
Liczba postów: 2 798
Liczba wątków: 159
Myślę, że powinniśmy postawić na elitaryzm i bawić się we własnym gronie. Nowi mieszkańcy są zagrożeniem dlatego trzeba ich trzymać z dala od państwa. Zagłosuję na każdego kto stworzy tutaj wirtualną Koreę Północną.
/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
Czo te wybory nikogo nie obchodzą.  Może jeszcze za wcześnie. 
Ale w najbliższy piątek najpóźniej Martin będzie musiał oficjalnie ogłosić wybory.
Ktoś już teraz zapowie swój start? ^^
N.N
Liczba postów: 5 459
Liczba wątków: 662
(10.08.2014, 18:09:37)Conducator Swarzewski link napisał(a): Ktoś już teraz zapowie swój start? ^^ Wystartuję... a kampania wyborcza? Jak Martin ogłosi oficjalnie wybory.
Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.
Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
(10.08.2014, 18:24:48)Krzysztof Razorblade link napisał(a): Wystartuję... Cieszę się.  W Parlamencie potrzeba specjalistów i osób aktywnych, a Ty zdecydowanie kwalifikujesz się do obu grup. 
Bo dobrze zrozumiałem, że startujesz do Parlamentu, tak? Czy na prezydenta też? W sumie też byś się nadawał.
N.N
Do Parlamentu - na Wodza się nie pcham... zostawię to ludziom bardziej zainteresowanym polityką, szczególnie zewnętrzną.
Jakoś nie mam zacięcia czy szczęścia do polityki zewnętrznej (co zaproponuję, choć jakoś specjalnie się nie udzielam w tej materii - to guzik z tego wychodzi), skupię się na działaniach wewnętrznych, dalszej pracy w armii, budowie infrastruktury Anatolii od podstaw... zamierzam np. walczyć pewien procent stały z budżetu na rozbudowę Anatolii (podobnie jak to jest z budżetem armii), by można było powoli i systematycznie (zgodnie z zasadami gospodarczymi) budować miasta, drogi, koleje itd. oraz może wreszcie ruszę z programem kosmicznym (jak wydębię z budżetu na to kasę).
Mój cel na najbliższą kadencję to spowodowanie by bialeny nie leżały na martwych kontach (ludzi, którzy odeszli) i nie komasowały się nadmiernie w budżecie państwa, ale aby obracać je na budowę infrastruktury wewnętrznej naszego kraju.
Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Cytat:Do Parlamentu - na Wodza się nie pcham... zostawię to ludziom bardziej zainteresowanym polityką, szczególnie zewnętrzną.
Ja też jakiegoś szczególnie zamiłowania do polityki zagranicznej nie mam, bo tam można włożyć dużo czasu i wysiłku bez żadnych pozytywnych skutków. Niech przykładem będzie bardzo aktywna działalność naszego MSZ. Angażuje się bardzo i to należy docenić, ale pomimo tego efekty są niewielkie.
Ale pomimo tego jeszcze tym razem wystartuję na Prezydenta. Spodziewam się przegranej, ponieważ Martin jest bardzo dobrym politykiem i ma już bardzo duże doświadczenie, a mną ludzie się już zapewne zmęczyli i znudzili. Następna kadencja będzie z pewnością trudna, będzie wiele do zrobienia i naprawienia. I tak naprawdę nie życzę zwycięstwa ani sobie, ani Martinowi, bowiem to będzie trudny czas. I trudna będzie nie tylko praca, którą trzeba będzie włożyć. Ani nawet nie przede wszystkim praca.
N.N
Liczba postów: 1 677
Liczba wątków: 115
No to ja oficjalnie może zapowiem swój start w wyborach jak już moje nazwisko się pojawiło, nie powiem żeby nie cieszyły mnei słowa Andrzeja ale jest w nich wiele przesady mam powody sądzić że najbliżesze wybory mogą się okazać jednostronne i to nie ja niestety będę stroną dominującą.
[i]Maria von Primisz
![[Obrazek: DGS1nKB.png]](http://i.imgur.com/DGS1nKB.png)
II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice
To co, Martin, może jakaś mała debata? ^^ Ale na początek proponuję sprawy wewnętrzne albo whatever, bo polityką zagraniczną niektórzy obywatele już wymiotują.
N.N
Spoko tylko przydał by sie bezstronny prowadzacy który ja zacznie, jacyś chętni?
[i]Maria von Primisz
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice
(13.08.2014, 00:25:13)MvP link napisał(a): Spoko tylko przydał by sie bezstronny prowadzacy który ja zacznie, jacyś chętni? Obawiam się, że będzie problem... w zasadzie wszyscy aktywni obywatele są zaangażowaniu w politykę RB.
Ja jako bezstronnego rozumiem dowolnego obywatela, poza kandydatami.
N.N
Podpisuje sie pod zdaniem Andrzeja, szczerze mówiać myślałem o Tobie Krzysztofie albo o Macieju.
[i]Maria von Primisz
(13.08.2014, 01:44:57)MvP link napisał(a): ...szczerze mówiać myślałem o Tobie Krzysztofie albo o Macieju. Nie ma sprawy... tylko kiedy chcecie debatę prowadzić, bo jeśli sobota i niedziela to raczej odpadam z braku czasu.
Mi jest to szczerze obojętne.
[i]Maria von Primisz
No to moja propozycja jest taka:
1. Zaczynamy od "wolnej wypowiedzi" obu kandydatów - przy czym "prawem gościa" zaczyna pretendent do stanowiska prezydenta, a po nim wypowiada się urzędujący Prezydent.
2. Następnie kandydaci nawzajem zadają sobie pytania i udzielają odpowiedzi na pytania "przeciwnika".
3. Po czym następują pytania "z sali" czyli od obywateli RB i kolejno udzielają odpowiedzi kandydaci (kto ma odpowiedzieć pierwszy określa prowadzący - będzie to robił naprzemiennie).
4. Zakończenie to ewentualne pytania prowadzącego debatę do kandydatów oraz wypowiedź każdego z kandydatów na zakończenie. Zakończenie debaty (ostatnie wypowiedzi kandydatów) odbędzie się dzień przed rozpoczęciem wyborów.
Jeżeli pasuje - to napiszcie, że się zgadzacie i zakładam temat debaty oraz na wstępie opisuje dokładnie zasady jej funkcjonowania i udzielam kolejno głosu kandydatom, a potem obywatelom RB.
PS. Jako drugiego prowadzącego określiliście Macieja... czyli jak się zgodzi to w dni kiedy nie będę obecny (weekend) przekażę mu prowadzenia jeśli będzie miał czas i w ogóle się zgadza na udział jako prowadzący. To już sobie będziemy na PW dogadywać - kto kiedy będzie prowadził (i informować w temacie), aby zachować płynność debaty.
Liczba postów: 1 172
Liczba wątków: 148
(13.08.2014, 09:54:10)Krzysztof Razorblade link napisał(a): 3. Po czym następują pytania "z sali" czyli od obywateli RB i kolejno udzielają odpowiedzi kandydaci (kto ma odpowiedzieć pierwszy określa prowadzący - będzie to robił naprzemiennie). Nie lepiej by było by pytający mógł decydować kto pierwszy odpowiada?
Obywatelka Najjaśniejszej Republiki Garapeńskiej i Królestwa Dreamlandu
Poetka w "Ciemnica"
Była Premier Republiki Bialeńskiej
(13.08.2014, 09:55:46)Tomasz Rabotowicz link napisał(a): Nie lepiej by było by pytający mógł decydować kto pierwszy odpowiada? Tyle, że może zajść sytuacja, że padną 2-3 pytania i kandydaci będą odpowiadać na kilka na raz - to nie "czas rzeczywisty" i chciałbym uniknąć "wyścigu do klawiatury". Ponadto dobrze by było by właśnie kandydaci mieli szansę naprzemiennie odpowiadać - bo wiadomo, że ten drugi ma nieco gorzej - zna odpowiedź "przeciwnika". A przy kilku czy kilkunastu pytaniach i paru w sumie pytających - statystyka może nie zadziałać i pytający (zupełnie niezależnie) mogą chcieć aby cały czas pierwsza odpowiadała ta sama osoba.
Liczba postów: 27
Liczba wątków: 3
A jakie warunki trzeba spełnić, by móc kandydować na prezydenta Republiki Bialeńskiej?
Jego Wielmożność Król Weerlandu
Mi pasuje pomysł Krzysztofa.
N.N
|