Wymiany walutowe
Co myślicie o zawarciu z Niderlandami umowy o wymianie walutowej? Myślę, że warto...
Chociażby dla tego przypadku:
http://forum.nederlandia.pl/viewtopic.php?f=190&t=1230
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
W zasadzie czemu nie... najlepiej w formie kantoru/banku, który prowadziła by osoba zarejestrowana na obu forach - bo w przypadku wymiany bialenów na guldeny to bialeny muszą zniknąć z odpowiedniego konta, a guldeny pojawić się w Niderlandach i na odwrót. prowadzący też musiałby mieć prawo do jakiejś rozsądnej prowizji za to, że wykonuje te czynności.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Myślę, że JKM Wilhelm byłby skory do propozycji.

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
(01.01.2015, 21:28:52)Krzysztof Razorblade link napisał(a): W zasadzie czemu nie... najlepiej w formie kantoru/banku, który prowadziła by osoba zarejestrowana na obu forach - bo w przypadku wymiany bialenów na guldeny to bialeny muszą zniknąć z odpowiedniego konta, a guldeny pojawić się w Niderlandach i na odwrót. prowadzący też musiałby mieć prawo do jakiejś rozsądnej prowizji za to, że wykonuje te czynności.
Jak dobrze wiemy będzie to Hugon więc dobrze wiemy, że to on będzie miał tą prowizję. Nie sądzę, by była ona potrzebna. Kantor powinien podlegać wolnemu rynkowi. Jak osoba chce na tym zarobić to niech pobiera kwotę za wymianę walut.
A sam pomysł dobry i warto go wprowadzić nie tylko z Niderlandami.
Obywatelka Najjaśniejszej Republiki Garapeńskiej i Królestwa Dreamlandu 
Poetka w "Ciemnica"
Była Premier Republiki Bialeńskiej 

(01.01.2015, 21:31:32)Tomasz Rabotowicz link napisał(a): Jak dobrze wiemy będzie to Hugon więc dobrze wiemy, że to on będzie miał tą prowizję. Nie sądzę, by była ona potrzebna. Kantor powinien podlegać wolnemu rynkowi. Jak osoba chce na tym zarobić to niech pobiera kwotę za wymianę walut.
Ależ ja nie mam nic przeciwko wolnemu rynkowi i nie zamierzałem tej prowizji ustać odgórnie... po prostu stwierdziłem, że prowadzący ma mieć do tego prawo.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Tia... Świetny pomysł. Szkoda tylko, że ja utknąłem na próbie jakiegokolwiek sensownego ustalenia przelicznika.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
(01.01.2015, 23:14:59)Maciej Kamiński link napisał(a): Tia... Świetny pomysł. Szkoda tylko, że ja utknąłem na próbie jakiegokolwiek sensownego ustalenia przelicznika.
Wiemy ile mniejwiecej Bialenów jest w obiegu, więc tylko trzeba się dowiedzeić ile goulenów jest i na tym się oprzeć. Jak my mamy np 250 000 (strzelam) a oni 1 000 000 to 1 BLN to 4 ichne waluty.
[i]Maria von Primisz
[Obrazek: DGS1nKB.png]
II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice
Cytat:Wszystkich punktów: 2,804.14 • Konta Bankowe : 40 • Bank: 19,962.21 guldenów • Następne losowanie: 2 sty 2015, o 20:35

Wszystkich punktów trzeba dodać do ilości Banku. Daje to Nam sumę guldenów.

Również można zrobić tak z budżetami państw.

Gospodarka nie jest aż taka prosta. :Smile
O ile się zorientowałem, to guldenów przybywa. A bialenów już nie bardzo. Zonk.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
(01.01.2015, 23:36:59)Maciej Kamiński link napisał(a): O ile się zorientowałem, to guldenów przybywa. A bialenów już nie bardzo.
Bialenów też - po tej aktualnie dyskutowanej poprawce do ustawy będzie to 80 BLN na obywatela miesięcznie czyli około 1600 BLN miesięcznie.

W zasadzie to nawet ciekawe - na każdy miesiąc nasz bankowiec-kantorowiec musiałby przeliczyć ile jest bialenów - na zasadzie stan wyjściowy (jedna duża robota) i doliczać co miesiąc te 80 x ilość obywateli oraz to co wynika z jego transakcji (wymiana walut). Byłby zmienny kurs waluty - w sumie jak w nieistniejącym realu.

(01.01.2015, 23:36:59)Maciej Kamiński link napisał(a): O ile się zorientowałem, to guldenów przybywa. A bialenów już nie bardzo. Zonk.
Zaróbno guldenów jak i bialenów przybywa w jakimś określonym tempie z czego będzie można policzyć inflację (w przypadku bialena jest to 1,2% bodaj wg wyliczeń Krzysztofa w parlamencie).

O uprzedził mnie.
[i]Maria von Primisz
[Obrazek: DGS1nKB.png]
II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice
No to co z tym ostatecznie robimy?
Szukamy chętnego do prowadzenie kantoru? Jak się znajdzie to można ruszać z rachubami, bez poważnego prowadzącego to będzie kolejny pomysł, który skończy się po tygodniu

A jest pewne, że jakikolwiek kraj byłby tym także zainteresowany?
N.N
(11.01.2015, 19:21:37)AndrzejSwarzewski link napisał(a): A jest pewne, że jakikolwiek kraj byłby tym także zainteresowany?
Przedstawiciel Niderlandów od dawna zgłasza zainteresowanie...

(11.01.2015, 19:15:37)Krzysztof Razorblade link napisał(a): Szukamy chętnego do prowadzenie kantoru? Jak się znajdzie to można ruszać z rachubami, bez poważnego prowadzącego to będzie kolejny pomysł, który skończy się po tygodniu
Jak nikt się nie znajdzie, ja mogę się tym zająć... Co szkodzi.
Cytat:Przedstawiciel Niderlandów od dawna zgłasza zainteresowanie...
Jeśli tak, to warto zrobić... Wink
Szkoda tylko, że Niderlandy- chyba jako jedyny zaproszony kraj, poza całkowicie nieaktywną i pozostającą bez faktycznych władz Rotrią- nie wystawiły swojej delegacji na Konferencję...
N.N
Osobiście sądzę, że jeżeli sam system się sprawdzi w kontaktach z jednym v-państwem to w przyszłości może się rozpowszechnić na inne, z którymi współpracujemy. Warto spróbować od tych Niderlandów - od czegoś trzeba zacząć.

A mnie osobiście ciekawi(chociaż nie koniecznie chcę tego wprowadzenia w życie) jaki byłby skutek ustalenia przelicznika 1:1.
W zasadzie żaden... co najwyżej na wymianie z jednym państwem ktoś byłby "bogatszy", a ktoś inny "biedniejszy"... I tak w mikroświecie nie istnieje stosunek cenowy podobny do tego w realu - to wszystko jest bardzo umowne, bo inaczej wystąpiłaby konieczność obracania miliardami jednostek waluty. Przecież istnieją ogromne dysproporcje między towarami drobnymi i jednostkowymi. a "masowymi" czy realowo drogimi: Z jednej strony ktoś oferuje butelkę napoju za 2 BLN, ale już o wyżywieniu armii dyskutujemy na poziomie 200-300 BLN. Za jakiś garnitur ktoś żądał 150 BLN, a RAT za samolot w okolicach 200-400 BLN, a le zakup kilkudziesięciu nowoczesnych samolotów bojowych czy dużego okrętu wojennego w postaci lotniskowca to parę tysięcy BLN.

Gdyby chcieć przeliczać jak w realu to trzeba by brać pod uwagę jakiś "koszyk cenowy: w danym kraju - co w sumie byłoby dość skomplikowane i pewnie nikomu by się nie chciało... a z drugiej stosowanie przelicznika 1 do 1 odbiera jakąkolwiek "zabawę". Stąd pomył, który tutaj padł by przeliczać na podstawie ogólnej kwoty danej waluty w obrocie.

I chyba jest to najbardziej rozsądne... jakieś pojęcie o wartości waluty daje (wypaczone jak wszystko w mikroświecie), a z drugiej nie jest jakoś specjalnie upierdliwe dla tego co to będzie przeliczał.

[justify]Dlaczego by nie zaimplementować modelu ustalania wartości waluty pod względem popytu na nią? Uniknie się wtedy nudnego przelicznika oraz będą ładne wykresy dla Macieja. Wystarczyłoby w zasadzie ustalić tylko wzór, np. taką prostą proporcję:[/justify]

[Obrazek: vgEmAib.gif]

[justify]Gdzie wymiany to liczba wymian np. w czasie ostatnich 30 dni, a x i y to waluty. Dla przykładu, gdyby w ciągu miesiąca wymieniono 5 razy bialeny na guldeny, a guldeny 3 razy na bialeny, to według tego wzoru bialen byłby wart 1,67 guldenów, a gulden 0,6 bialena. Niestety, takie rozwiązanie wymagałoby poświęcenia dosyć sporej ilości czasu na codzienne aktualizowanie, co czyni to rozwiązanie wadliwym.[/justify]
(–) Kristian Arped

Użytkownicy przeglądający ten wątek: