Projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji Krajowej
Cytat:
[Obrazek: 75_23_01_16_11_33_49.png]

USTAWA O ZMIANIE USTAWY O POLICJI KRAJOWEJ
z ... listopada 2016 r.
Artykuł 1.

Art. 2 Ustawy o Policji Krajowej z dnia 27 grudnia 2013 r. z późniejszymi zmianami otrzymuje brzmienie:

Cytat:Artykuł 2.

1. Prezesa Policji Krajowej powołuje Prezydent na trzymiesięczną kadencję.

2. Prezydent może odwołać Prezesa Policji Krajowej przed upływem kadencji.

3. Policjantów do służby przyjmuje Prezes Policji Krajowej.

Artykuł 2.

Z momentem wejścia w życie ustawy dobiega końca kadencja obecnego Prezesa Policji Krajowej.

Artykuł 3.

Ustawa wchodzi w życie w ciągu 24 godzin od momentu jej ogłoszenia.

/-/ Podpis organu

Panie Marszałku, Wysoka Izbo!

Jak Państwo doskonale wiecie, jestem zwolennikiem demokratyzacji Republiki Bialeńskiej oraz przeciwnikiem istnienia w praktyce dożywotnich stanowisk obsadzanych wyłącznie przez jedną osobę, która z danego urzędu uczyniła własny folwark. Uważam, że stanowisko Prezesa Policji Krajowej winno być kadencyjne, a proces jego powoływania dużo prostszy, co spowoduje "odbetonowanie" tej funkcji. W obecnym stanie prawnym Prezes Policji Krajowej stanowi nieomal "czwartą władzę" w RB, a tak być nie powinno. Tylko stanowisko sędziego w demokratycznym państwie prawa może pozostać bezkadencyjne, co gwarantuje jego niezawisłość. Proszę o rozpoczęcie debaty i zachęcam do wzięcia w niej udziału.

Severino Castiglioni-Faradobus
Linus

Arcybiskup Wolnogradu
Patriarcha Kościoła Ekumenicznego

Sylwetka

[Obrazek: 2FwJU.png]
W pełni popieram Pański projekt. Smile
Ja jednak jestem przeciwny, Severino. Prezes Policji to funkcja bardzo odpowiedzialna i nie można na nią powołać byle kogo. Ja wcale nie mówię, że Maciej jest jej jedynym słusznym szefem (chociaż nie mam zastrzeżeń co do jego pracy), bo na pewno znajdzie się kilka osób, które mogłyby zająć to stanowisko. Ale kadencyjność nie jest tutaj dobrym pomysłem. Tak jak w przypadku sądu. Dlatego proponuję takie rozwiązanie, jakie jest zastosowane w przypadku Sędziego Ludowego. Moja poprawka:

Cytat:Artykuł 1.

Art. 2 Ustawy o Policji Krajowej z dnia 27 grudnia 2013 r. z późniejszymi zmianami otrzymuje brzmienie:

1.
Prezesa Policji Krajowej powołuje Prezydent na dożywotnią kadencję.

2. Obywatel powołany przez Prezydenta na Prezesa Policji Krajowej musi przed rozpoczęciem urzędowania uzyskać pozytywną opinię Parlamentu wyrażoną większością kwalifikowaną 2/3 głosów posłów.

4. Parlament może większością kwalifikowaną 2/3 głosów posłów odwołać ze stanowiska Prezesa Policji Krajowej.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
(25.11.2016, 12:44:26)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): Ja jednak jestem przeciwny, Severino. Prezes Policji to funkcja bardzo odpowiedzialna i nie można na nią powołać byle kogo. Ja wcale nie mówię, że Maciej jest jej jedynym słusznym szefem (chociaż nie mam zastrzeżeń co do jego pracy), bo na pewno znajdzie się kilka osób, które mogłyby zająć to stanowisko. Ale kadencyjność nie jest tutaj dobrym pomysłem. Tak jak w przypadku sądu. Dlatego proponuję takie rozwiązanie, jakie jest zastosowane w przypadku Sędziego Ludowego. Moja poprawka:

1.
Prezesa Policji Krajowej powołuje Prezydent na dożywotnią kadencję.

2. Obywatel powołany przez Prezydenta na Prezesa Policji Krajowej musi przed rozpoczęciem urzędowania uzyskać pozytywną opinię Parlamentu wyrażoną większością kwalifikowaną 2/3 głosów posłów.

4. Parlament może większością kwalifikowaną 2/3 głosów posłów odwołać ze stanowiska Prezesa Policji Krajowej.

Jeszcze bardziej zaostrzasz kryteria Tadeuszu. W takim wypadku Republika stanie się typowo państwem policyjnym, a Prezes będzie tylko jeden.
Linus

Arcybiskup Wolnogradu

Sylwetka

Dlaczego? Parlament będzie mógł go w każdej chwili odwołać, a decyzja nie będzie należeć tylko do Prezydenta.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
(25.11.2016, 12:50:47)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): Dlaczego? Parlament będzie mógł go w każdej chwili odwołać, a decyzja nie będzie należeć tylko do Prezydenta.

Nie powinno się angażować Parlamentu do powoływania urzędnika. Właściwie jeszcze lepszym pomysłem byłoby opracowanie nowej ustawy i wprowadzenie podległości służbowej Prezesa Policji Krajowej w stosunku do Ministra Spraw Wewnętrznych.

Poza tym czego się Panowie boicie? Prezes nie będzie się sprawdzał, to Prezydent go odwoła. Prezydent odpowiada przed Narodem za swoje decyzje.
Linus

Arcybiskup Wolnogradu

Sylwetka

W tym kraju są dwie, może trzy inne osoby, które się pod względem nerwów do tego stanowiska nadają...
...wedle jego starej formuły, kiedy to można sobie było bredzić o "czwartej władzy". Wedle obecnej - w gruncie rzeczy może to robić każdy obecny codziennie na forum.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Ja nie mam jakichś szczególnych uwag dotyczących pełnienia tego stanowiska przez Macieja i gdyby to do mnie należała decyzja (a według projektu tak będzie), to powołałbym go na pierwszą trzymiesięczną. Jednakże popieram wprowadzenie kadencyjności. Zdaję sobie sprawę z tego, że Prezesa Policji można odwołać, ale to nie to samo, co kadencyjność. Bo jeśli byłoby to to samo, to może wprowadzimy niekadencyjną prezydenturę z możliwością odwołania?
Nie prowokuj Fiodora znowu...
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Maciej powinien pozostać na stanowisku. Ta ustawa nie powinna zostać uchwalona .
/-/ Książę Thomas von Lisendorff
Kniaź Lisendorff
Wiceadmirał MW SZ RB,
[Obrazek: 75_25_01_16_8_38_15.png]

właściciel 87 folwarków 
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
Nie jestem w stanie tego pojąć, ale i tak zadecyduje wynik głosowania.
Linus

Arcybiskup Wolnogradu

Sylwetka

Nie popieram tego projektu. Jest to niepotrzebne komplikowanie prawa. Prezesa Policji Krajowej zawsze można odwołać w przypadku ewentualnych zaniedbań. Nie widzę powodu by wprowadzić kadencyjność tego urzędu.
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, ojciec Tomasza Bagrata Dostojewskiego
- kniaź bialeński, pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
Kwestie "ucywilizowania" stanowiska Prezesa PK chyba od zawsze budziły wśród obradujących spore emocje. Osobiście popieram projekt i uważam, że jego wprowadzenie nie przyczyni się do nagłego wydalenia Macieja z tej funkcji. Popieram go m.in. dlatego, że potencjalnie odblokuje ten urząd i podniesie kompetencje Prezydenta (który dostaje przecież od bialeńskiej społeczności największy mandat zaufania). I bynajmniej nie jest to, jak mówi Mikołaj, "niepotrzebne komplikowanie prawa". Wręcz przeciwnie, dla mnie jest to właśnie uproszczenie - uproszczenie procedur.

Zastanawiam się jednak nad próbą "dogodzenia" obu stronom. Co sądzą Szanowni Zebrani o możliwości przedterminowego odwołania Prezesa PK w referendum (oprócz oczywiście prezydenckiego odwołania)?
(-) Iwan Iwanowicz I Pietrow
Car Brodrii
Prezes Policji Krajowej

[Obrazek: iwamini.png?w=960]
Widzę, że większość Parlamentarzystów i w ogóle Bialenczykow najchętniej zmieniloby Konstytucję i ustanowilo Macieja nadrzędnym organem nad wszystkimi władzami, niczym Umiłowanego Przywódcę w KRL-D. Widzimy kto jest tutaj prawdziwym Katechonem.
Linus

Arcybiskup Wolnogradu

Sylwetka

(26.11.2016, 02:19:28)Iwan Pietrow napisał(a): Zastanawiam się jednak nad próbą "dogodzenia" obu stronom. Co sądzą Szanowni Zebrani o możliwości przedterminowego odwołania Prezesa PK w referendum (oprócz oczywiście prezydenckiego odwołania)?
Ja myślałbym nawet o tym, żeby odwołanie w referendum było jedyną opcją, żeby Prezydent nie mógł sobie powoływać i odwoływać Prezesów PK w zależności od podejmowanych przez nich decyzji. Ale oczywiście kadencyjność (3 miesiące) niech zostanie.
(26.11.2016, 09:19:04)Severino Castiglioni-Faradobus napisał(a): Widzę, że większość Parlamentarzystów i w ogóle Bialenczykow najchętniej zmieniloby Konstytucję i ustanowilo Macieja nadrzędnym organem nad wszystkimi władzami, niczym Umiłowanego Przywódcę w KRL-D. Widzimy kto jest tutaj prawdziwym Katechonem.
Jeśli tak chcesz nazywać mandat zaufania społecznego...
Chyba muszę przestać być Lepperem i żądać Twego odejścia jak Balcerowicza.
Linus

Arcybiskup Wolnogradu

Sylwetka

To wtedy będą już całe dwie osoby, które się tego domagają.

Dobra, chyba starczy dyskusji o personaliach. Wniósłbym w tym momencie o skrócenie debaty i przejście do głosowania, ale Marszałek ma urlop na czas weekendu, także jeszcze chwilę poczekamy.
A ja bym do projektu dołączył moje propozycje dot. uprawnień policjanta, tzn: możliwość natychmiastowego usuwania kont i materiałów pozostawionych przez osoby niepożądane (czyli osoby zbanowane lub pozbawione wolności) oraz kontroli rejestracji kont na forum, czy aby osoby te nie próbują wbrew wyrokowi sądu pozostawać na terenie Bialenii.

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Albo dobra, w późniejszym przedstawię ten projekt.

Zamyka debatę, otwieram głosowanie nad projektem Seweryna oraz nad poprawką Tadeusza.
Czas głosowania to 72 godziny lub do czasu oddania wszystkich głosów.

Cytat:USTAWA O ZMIANIE USTAWY O POLICJI KRAJOWEJ
z ... listopada 2016 r.
Artykuł 1.

1. Prezesa Policji Krajowej powołuje Prezydent na trzymiesięczną kadencję.

2. Prezydent może odwołać Prezesa Policji Krajowej przed upływem kadencji.

Artykuł 2.

Z momentem wejścia w życie ustawy dobiega końca kadencja obecnego Prezesa Policji Krajowej.

Artykuł 3.

Ustawa wchodzi w życie w ciągu 24 godzin od momentu jej ogłoszenia.

Poprawka Tadeusza Krasnodębskiego:

1. Prezesa Policji Krajowej powołuje Prezydent na dożywotnią kadencję.

Głosujemy według wzoru:
Kod:
I. Projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji: ZA / PRZECIW / Wstrzymuję się
1) Hewret Faradobus - ZA
2) Maciej Kamiński -
3) Mikołaj Patryk Dostojewski -
4) Iwan Pietrow -
5) Severino Castiglioni-Faradobus -
6) Piotr Novitius -
7) Tadeusz Krasnobęski -

II. Poprawka do projektu ustawy o zmianie ustawy o Policji-: ZA / PRZECIW / Wstrzymuję się
1) Hewret Faradobus - PRZECIW
2) Maciej Kamiński -
3) Mikołaj Patryk Dostojewski -
4) Iwan Pietrow -
5) Severino Castiglioni-Faradobus -
6) Piotr Novitius -
7) Tadeusz Krasnobęski -

Prosiłbym, aby kopiować wzór od osoby poprzedzającej. W ten sposób będę mógł szybciej zweryfikować, kto już zagłosował, a kto jeszcze nie.

Dziękuję
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości