Liczba postów: 356
Liczba wątków: 55
10.12.2016, 01:33:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.12.2016, 01:34:57 przez Jurij Bołodin.)
Co sądzicie o tym, aby utworzyć system gospodarowania ziemią?
Np. w celach rolnych, budowlanych??
Powołano by Federalną Agencję Nieruchomości, która zostałąby państwowym właścicielem ziemi i odsprzedawałaby, dzierżawiła itp.?
Potem można organizować dożynki <3
(-) Ӣваң Фӗдоров
Вєлӣќӣҋ Ќңяҙь Мросќовсќӣҋ
Liczba postów: 10 222
Liczba wątków: 986
Świetny pomysł!

A czy byłby jakieś korzyści z posiadania ziemi?
Liczba postów: 3 774
Liczba wątków: 493
10.12.2016, 13:36:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.12.2016, 13:38:29 przez Thomas von Lisendorff.)
Pomysł oczywiście godny uwagi. Tylko ciekaw jestem w jakim tempie będą się prace posuwały . Może tak samo jak w Zgromadzeniu Federalnym. Niebawem miesiąc istnienia Republiki a m nadal bez Konstytucji. Projekt który miał być priorytetem.
/-/ Książę Thomas von Lisendorff
Kniaź Lisendorff
Wiceadmirał MW SZ RB,
właściciel 87 folwarków
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej
W poprzednim wcieleniu była możliwość zarabiania na ziemi i lasach.
1 Mając odpowiednią ilość ziemi można było założyć wieś wraz z 10 chłopami (opłata przy zakładaniu), a potem przynosiło to dochód w zależności od liczebności wsi. Można było dokupić chłopów(max 100 na wieś), lub założyć następną wieś.
2; Posiadając tereny leśne można było zrobić wycinkę (za każdą db odpowiednia opłata) i przekształcić ten teren w użytki rolne.
3. Zalesić użytki rolne (za opłatą za sadzonki) i po jakimś czasie przekształcało sie to w las, który można było by wyciąć (przy okazji stworzyć sprzedaż drewna)
4. Wybudować budowle (opłata administracyjna), które przynosiłyby odpowiedni comiesięczny zysk.
5 ..... resztę kiedyś Tomasz wymyślał coby jakoś gospodarować ziemią orną -> pola uprawne, sady ...itd.
6 .........
Liczba postów: 2 135
Liczba wątków: 232
Tomaszu, uspokój się. Czy obecnie dzieje się coś złego? Przecież powiedziałem, że pracuje nad własną poprawką. Projekt Kosntytucji jest duży, trzeba trochę nad nim posiedzieć.
Co do wszelkich pomysłów utworzenia gospodarki - ja podchodzę sceptycznie do tej formy funkcjonowania w mikroświecie. Prawda jest taka, że mało kto się tym interesuje, a stworzenie rzeczywiście dobrego i zachęcającego do zaangażowania się mechanizmu gospodarczego jest niezwykle trudne. Idealnym przykładem nieatrakcyjnej gospodarki była ta, działająca w Carstwie.
(-) Iwan Iwanowicz I Pietrow
Car Brodrii
Prezes Policji Krajowej
Liczba postów: 10 222
Liczba wątków: 986
Może i w gospodarkę nie angażuje się zbyt wiele osób (ale ostatnio ogólnie w nasz kraj angażuje się niewiele osób...), ale w mojej opinii jest to ciekawy dodatek do funkcjonowania mikronacji. Ja proponuję stworzyć wspólną bialeńsko-brodryjską gospodarkę, można zaprosić do tego też Abachazję, Hasseland i innych (jeśli będą zainteresowani). Im nas więcej w tej zabawie, tym lepiej.
Liczba postów: 2 135
Liczba wątków: 232
Problem w tym, że nie ma wizji na takową gospodarkę. No i oczywiście należy zaznaczyć, że zawsze na początku chęci są wielkie, ale z czasem coś się psuje i chęci na bawienie się w gospodarkę maleją...
(-) Iwan Iwanowicz I Pietrow
Car Brodrii
Prezes Policji Krajowej