Czemu warto zagłosować ZA nową Konstytucją?
Thumbs Up 
[Obrazek: voting.jpg]

Kochani Bialeńczycy!

Rozpoczęło się dziś referendum w sprawie przyjęcia nowej ustawy zasadniczej. Postulowane zmiany budzą wiele kontrowersji. Chciałbym więc przedstawić Wam wszystkim, dlaczego nowe rozwiązania mogą być korzystne dla całej naszej społeczności.

Nowa Konstytucja przyczyni się do wzrostu aktywności.

Przyjęcie zmian dotyczących funkcjonowania Parlamentu to pierwszy krok w prowadzonej przeze mnie reformie Rzeszy Bialeńskiej. Nowa Konstytucja umożliwi przyjęcie szeregu ustaw dotyczących wyborów Lwa Wolnogradu oraz aktywizacji lenn i wolnych miast. Dzięki temu wzrośnie znaczenie samorządów i folwarków, co przyczyni się do większej aktywności w Rzeszy.

Postulowane zmiany nie są wcale drastyczne.

Przeciwnicy nowej Konstytucji twierdzą, że nie powinno się tykać sprawnie funkcjonującego Parlamentu i wieloletniej tradycji. Nie zdają sobie jednak sprawy z tego, że zakładana przeze mnie reforma wcale nie zmienia w sposób diametralny organizacji władzy ustawodawczej. Praktycznie wszystkie aktualne uprawnienia Parlamentu bez zmieniania ich przejmie Zgromadzenie Ludowe (która również jest dla Bialenii tradycją: występowało już kiedyś w naszej Republice). Również uprawnienia aktualnego Marszałka Parlamentu przejmie Marszałek Zgromadzenia Ludowego. Nazwa Parlament także zostanie zachowana: Sejm Rzeszy Bialeńskiej i Zgromadzenie Ludowe traktowane będą jako izby organu: Parlament Republiki Bialeńskiej. Nie zrezygnujemy z tego.
Jakie uprawnienia Parlamentu zostaną przekazane Sejmowi? Mianowicie otrzyma on wyłączne prawo uchwalania ustaw dotyczących Sejmu Rzeszy i Lwa Wolnogradu. Ale powiedzmy sobie szczerze: czy obecny Parlament aż tak często nowelizuje działanie Sejmu, aby nie mógł pozbyć się tego uprawnienia? Nie, wręcz przeciwnie: w kwestii Rzeszy Parlament debatuje wyjątkowo rzadko i w żaden sposób nie wpłynie to na jego prestiż.

Nowa Konstytucja przewiduje usprawnienie Rady Przysięgłych.

Aktualnie Rada nie działa wcale. Proponowane przez nas zmiany pozwolą na jej reaktywację i w pełni poprawne działanie. Powróci więc instytucja sądu apelacyjnego, która teraz de facto nie istnieje.

Drobne zmiany pozwolą na lepsze działanie państwa.

Obniżenie progu 50% przy referendach (przez to niepotrzebne ograniczenie nie udało się przyjąć ostatniej, dobrej nowelizacji Konstytucji), ograniczenie niepołączalności stanowisk... W nowej ustawie zasadniczej wprowadzono szereg mniejszych zmian, które nie mają negatywnych stron.

Bialeńczyku! Dla dobra Republiki zaznacz "ZA" w lokalu wyborczym! Smile
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz
Nie warto było zrobić nic...

https://www.youtube.com/watch?v=4PI8Zlx_oA0
Jego Operacyjność
(-) Linux
[Obrazek: 11668799_hhh.PNG]

-------

"Ten człowiek jest gorszy niż Pietrow i Prezerwatyw Tradycja Radziecki!"
~ Szymon Uchatsok, myląc Medycejskiego z Kucełem

"Kretyn i słoik, który pewnie się na warszawiaka stylizuje"
~ Mój adorator

-------

Miałem w sumie wypisać się z Bialenii
A jednak coś spowodowało, że zostałem
Raz za razem
Odpowiedź za odpowiedzią
Lubię was nawet czasem, wiecie?

Krążą jednak opowieści
Eminencja pewien mówią jest ich źródłem
Dzień sądu nadchodzi!
Yyy zapytacie 
Czego on znowu chce
Ech zostawcie dziwaka
Jednak zostałem
Stąd teraz siedzę
Kreśląc pierdolety 
I dopasowując je do liter mojego nazwiska
Odpowiedz
Cytat:Nowa Konstytucja przyczyni się do wzrostu aktywności.

A mój nowy długopis przyczyni się do zwiększonej ilości zapisanych kartek papieru. Big Grin

Pomysł na mą aktywność się liczy, a nie jakiś domniemany wzrost wywołany przyjęciem papierka. W ogóle tak skrajne jest Pana myślenie, że jeszcze trochę i będzie mi Pan mówił, że kupienie nowych sztućcy zagwarantuje mi to, że będę więcej jadł ich używając. Żeby coś zjeść, to jeszcze coś przed tym trzeba zrobić, prawda, Panie Krasnodębski?

Codziennie rano głosuję za wypiciem kawy i za cholerę bym jej nie wypił, gdybym jej nie miał uprzednio zakupionej. Zatem przed urządzaniem głosowań, to radzę sprawdzić pomysły i chęci u takich typów jak Pan, bo z tego, co widzę, to największą radochę takim jak Pan sprawia eliminowanie ludzi razem z Kamińskimi i von Thornatowymi.
Odpowiedz
A jakiś konkretny zarzut w moją stronę? Chyba że jakieś eliminowanie ludzi to już ten fragment, do którego mam się odnieść.

Kwestię reformy, która wzmocni aktywność, wyjaśniałem wielokrotnie. Czego konkretnie Pan nie rozumie? Chętnie wyjaśnię. Ale argumenty ad personam niemające związku ani z nową Konstytucją, ani z rzeczywistością, proszę zostawić dla siebie, bo ja liczę z Pana strony na dyskusję na poziomie przynajmniej parteru - poniżej zera nie zejdę. Wink
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: