Liczba postów: 1 567
Liczba wątków: 167
FREDERICK HUFFLEPUFF - SPOKÓJ I ROZSĄDEK
Szanowni Państwo!
W przeciągu ostatnich kilku miesięcy nie miałem czasu zająć się aktywnie ważnymi kwestiami i wydarzeniami, które miały miejsce w Bialenii. Coraz intensywniej musiałem zaangażować się w sprawy związane z nieistniejącym światem rzeczywistym i to doprowadziło do dość znacznego zmniejszenia przeze mnie zaangażowania tutaj. Nie obiecuję, że to się radykalnie zmieni, ale mimo to, postanowiłem zgłosić chęć kandydowania na stanowisko Posła do Parlamentu XXVI Kadencji. Zasiadałem w ławach izby już sześciokrotnie (w XVI, XVII, XIX, XXII, XXIII i XXIV kadencji). Miałem przyjemność współpracować z członkami partii Wspólnota Rozwoju, która stosunkowo niedawno zakończyła swoją działalność. Mój program wyborczy opiera się na kilku istotnych punktach, które Państwu zaprezentuję.
I Zmiany w wadliwej propozycji nowej Konstytucji
Projekt ustawy zasadniczej - Konstytucji Republiki Bialeńskiej zaproponowany przez Pana Posła Tadeusza Krasnodębskiego i zaakceptowany w głosowaniach przez Parlament XXV Kadencji, który został poddany głosowaniu referendalnemu (wyników jeszcze nie znamy, ale istnieje spore prawdopodobieństwo przyjęcia dokumentu), wymaga pewnych zmian. Kierunek prowadzenia spraw państwowych i funkcjonowania instytucji Republiki obrany przez autorów Konstytucji jest, w mojej ocenie, prawidłowy, ale stosunek do niej zależy od brzmienia konkretnych przepisów prawnych w niej zawartych. Jeśli zostanę Posłem, będę starał się przedstawić, poddać ocenie parlamentarzystów i wprowadzić poprawki dotyczące:
a) artykułów 10 i 11 rozdział 3 "Parlament Republiki Bialeńskiej" Konstytucji - przepisy zaproponowane przez autorów Konstytucji zakładają istnienie dwuizbowego Parlamentu i jednoizbowego procesu legislacyjnego, co może przynieść negatywne konsekwencje, dlatego ważne jest, by zapobiec dualizmowi we władzy ustawodawczej, która w moim zamyśle powinna być silna, a sposób jej działania niezbyt skomplikowany i by zachować jednoizbowy Parlament bez możliwości odwołania jego składu większością 2/3 głosów poselskich, zaś z opcją odwołania na wniosek grupy 3 posłów lub 6 obywateli w wyniku głosowania referendalnego, przy przekroczeniu progu 50% i przy 75% głosów "za" odwołaniem,
b) artykułu 15 rozdział 3 "Parlament Republiki Bialeńskiej" Konstytucji - przepisy usuwają próg frekwencyjny 50% w referendum ogólnonarodowym, co jest nie do końca odpowiedzialnym pomysłem w obliczu możliwości zaprezentowania w referendum zdania niewielkiej części społeczeństwa; prawem obywatela jest głosowanie w referendum, jednak należałoby też zauważyć, że równorzędnym prawem obywatela jest niebranie udziału w głosowaniu (w geście protestu, sprzeciwu wobec określonych decyzji politycznych, społecznych, określonej sytuacji w państwie, których głosowanie może dotyczyć); próg 50% jest konieczny dla bezproblemowego uzasadniania wprowadzanych w referendum zmian i dla bezproblemowego przestrzegania praw i wolności obywateli, a także po to, by uniemożliwić przeforsowanie niekorzystnych dla Narodu i państwa reform przy udziale małej liczby uprawnionych do głosowania (na skutek różnych możliwych zawirowań może dojść przecież do niemających precedensu sytuacji),
c) artykułu 19 rozdział 5 "Sąd Ludowy Republiki Bialeńskiej" Konstytucji - przepisy utrzymują w mocy istnienie Rady Przysięgłych, której powołaniu towarzyszyła chęć aktywizacji części społeczeństwa i chęć rozbudowy systemu władzy sądowniczej w kraju, lecz której powołanie spowodowało jednocześnie, w mojej opinii, utrudnienie szybkiego i sprawnego wydawania wyroków przez Sąd Ludowy (nieaktywność Ławników); niezbędne są zapisy usuwające Radę (Konstytucja, odpowiednie ustawy) lub reformujące formę jej działania (choć nie mogę na razie wyobrazić sobie innej koncepcji niż likwidacja tego organu).
II Głosowania zgodne z interesem Narodu i Państwa
W trakcie prac Parlamentu przez porządek obrad przewija się kilkanaście projektów ustaw - czasem mniej, czasem bardziej korzystnych dla sytuacji obywateli Republiki i dla niej samej jako organizmu państwowego i polityczno-społecznego. Zapisy wszystkich projektów ustaw, zmian lub uchwał będę starał się jak najdokładniej przeanalizować (mimo braku czasu) i w zgodzie nie tylko z sumieniem i własnymi przekonaniami, ale przede wszystkim właśnie w zgodzie z interesem Narodu i Państwa, nad nimi zagłosować.
III Starania o nawiązanie współpracy z innymi Parlamentami
W niemal wszystkich polskich wirtualnych państwach istnieją organy władzy ustawodawczej, nierzadko z dużymi prerogatywami. Chciałbym, abyśmy w niedalekiej przyszłości nawiązali bliższe kontakty ze sarmackim Sejmem (wszak z Księstwem Sarmacji podpisaliśmy umowę o wzajemnym uznaniu i możliwościach współpracy), z dreamlandzkim Parlamentem Królewskim, a nawet z parlamentami dopiero tworzących się lub odradzających mikronacji.
Wspólnie moglibyśmy obradować przy okazji narodowych świąt, ważnych dla relacji obustronnych wydarzeń, uroczystości, dni, radzić nad niektórymi, ogólnomikronacyjnymi i ponadnarodowymi problemami (zmniejszanie się aktywności, konieczność promocji v-świata).
Liczę na Państwa zaufanie i na wybór spokoju i rozsądku! Do zobaczenia przy urnach wyborczych!
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, Wicemarszałek Parlamentu RB, redaktor naczelny gazety "wBialenii", dyrektor Bialeńskiego Ośrodka Badania Opinii Publicznej, Delegat Główny Bialenii przy MUP, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider i Wicelider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na stanowisko prezydenta Republiki Bialeńskiej
Liczba postów: 10 222
Liczba wątków: 986
Ciekawy i ambitny program, zwłaszcza podoba mi się punkt trzeci i mam nadzieję, że uda się go zrealizować!
Liczba postów: 2 135
Liczba wątków: 232
Szkoda, że kandydat nie ma czasu na większe zaangażowanie się w Bialenię. To niestety sprawia, że stanie się on niepewnym punktem Parlamentu, w przypadku zwycięstwa w wyborach (jak, np. obecni posłowie Novitius i Dostojewski). Sam program wyborczy jest według mnie niezbyt interesujący. Szczególnie punkt, który dotyczy zmian Konstytucji (która nawet nie weszła w życie!). Wyjątkiem jest tu, jak zauważył Andrzej, punkt trzeci. Współpraca parlamentów mogłaby być ciekawą formą współpracy między Bialenią, a innym mikronacjami.
(-) Iwan Iwanowicz I Pietrow
Car Brodrii
Prezes Policji Krajowej
Myślę, że przy obecnej liczebności parlamentu względem liczby rzeczywiście aktywnych i mogących kandydować Bialeńczyków, nie ma co wybrzydzać na aktywność i zaangażowanie.
Liczba postów: 12 997
Liczba wątków: 773
Logowanie się raz na kilka dni w zupełności wystarcza, już Iwan nie przesadzaj.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Trzeba mieć tylko czas na przeczytanie projektów, żeby nie wstrzymywać się wszędzie od głosu, jak niektórzy...
Dziękuję za miłe słowa. Iwanie, Konstytucja weszła już w życie i trafiła do Biuletynu Ustaw (w wypowiedzi zaznaczyłem, że istnieje spore prawdopodobieństwo, że rzeczywiście propozycja zostanie zaakceptowana przez Naród w głosowaniu referendalnym), i tak jak myślałem, tak się stało, a więc moje postulaty wyłożone chyba dość szczegółowo w pierwszym poście są jak najbardziej aktualne (nawet jeszcze bardziej, niż przed ogłoszeniem wyników referendum).
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, Wicemarszałek Parlamentu RB, redaktor naczelny gazety "wBialenii", dyrektor Bialeńskiego Ośrodka Badania Opinii Publicznej, Delegat Główny Bialenii przy MUP, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider i Wicelider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na stanowisko prezydenta Republiki Bialeńskiej
Znakomicie, aczkolwiek i tak Twoje postulaty niezbyt mi się podobają. Konstytucja nie została nawet "wypróbowana", a Ty masz zamiar już ją zmieniać.
Car Brodrii
Prezes Policji Krajowej
Liczba postów: 8 767
Liczba wątków: 792
To będzie przełomowa kadencja Parlamentu Zgromadzenia Ludowego Republiki Bialeńskiej, bo właśnie na nią przypada wejście w życie nowej konstytucji.
Liczę na to, że Marszałkiem Zgromadzenia (?) zostanie Tadeusz Krasnodębski, i tutaj wprowadzi nowy porządek pracy tego organu (w końcu dokończy swoje dzieło).
Istotnie, może to budzić pewnego rodzaju opór, że rozwiązania umieszczone dopiero w normach prawnych, należy w mojej ocenie już zmieniać, ale lepiej zapobiegać poważniejszym, niekorzystnym sytuacjom i eliminować błędy w Konstytucji jak najszybciej. Możemy się naturalnie spierać, co jest błędem, a co nie i dlaczego.
Exactement, możemy. Ale powiedz mi, jak możesz uważać, że coś jest błędem lub nie, skoro nawet się o tym nie przekonałeś na własne oczy?
Car Brodrii
Prezes Policji Krajowej
Liczba postów: 2 676
Liczba wątków: 248
Za nowo przyjętą Konstytucją opowiedziała się większość obywateli. Nawet projekt jej zmiany byłby policzkiem dla tej większości.
Linus
Arcybiskup Wolnogradu
Patriarcha Kościoła Ekumenicznego
Sylwetka
Nie kwestionuję w żaden sposób faktu, że Konstytucję większością głosów w takim kształcie przyjął Parlament i że zaakceptowała ją większość głosujących w referendum konstytucyjnym. Argumentem potwierdzającym słuszność założeń umieszczonych i wynikających z brzmienia Konstytucji jest dla jej autorów właśnie referendum, a właściwie jego korzystne wyniki, nie mniej jednak należy pamiętać, że Konstytucję poparło 2/3 z osób głosujących, a nie całego społeczeństwa i że niemała część społeczeństwa nie jest pozytywnie do Konstytucji nastawiona.
Liczba postów: 2 676
Liczba wątków: 248
Demokracja to posłuszeństwo wobec woli większości.
Linus
Arcybiskup Wolnogradu
Patriarcha Kościoła Ekumenicznego
Sylwetka
Ale większość może się mylić, czyż nie? Ja również głosowałem za Konstytucją, ale argument, że skoro tak chce większość, to wszyscy mają zamilknąć nieszczególnie mi się podoba.
Liczba postów: 12 997
Liczba wątków: 773
(27.12.2016, 18:02:26)Severino Castiglioni-Faradobus napisał(a): Demokracja to posłuszeństwo wobec woli większości. Nie, nie, to o czym mówisz nazywane jest konformizmem.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
|