03.01.2017, 20:49:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.01.2017, 20:52:19 przez Tadeusz Krasnodębski.)
![[Obrazek: 1IIIHOM.png]](http://i.imgur.com/1IIIHOM.png)
Szanowni Obywatele Republiki Bialeńskiej!
W styczniu odbędą się wybory XVI. Prezydenta Republiki Bialeńskiej. Wraz z kandydatem na Wiceprezydenta @"Hewret Faradobus" mamy zaszczyt zaprezentować program naszej dwójki, który za Waszą zgodą wyrażoną w zbliżającej się elekcji chcielibyśmy zrealizować.
O KANDYDATACH
O KANDYDATACH
O urząd głowy państwa ubiegam się ja, Tadeusz Krasnodębski, młody mikronauta, który swoją przygodę z mikronacjami rozpoczął w sierpniu 2016 roku.
Przez ten czas pełniłem kilkakrotnie funkcję Posła oraz Ministra. Kierowałem także pracami Parlamentu jako jego Marszałek. W międzyczasie byłem również Sekretarzem Rady Przysięgłych.
Podczas pobytu w Republice przeprowadziłem kilka reform, m.in. sądownictwa czy prawa karnego w zakresie postępowania z osobami niepożądanymi. Za swój największy sukces uważam jednak przygotowanie projektu nowej Konstytucji i trwającą wciąż reformę Rzeszy Bialeńskiej.
Aktualnie pełnię urząd Posła do I Kadencji Zgromadzenia Ludowego oraz Ministra Oświecenia i Aktywności. Jestem również Przewodniczącym partii Wolność i Niepodległość, od jakiegoś czasu mającej duże przedstawicielstwo we władzy ustawodawczej Bialenii.
Ze swoją "głową pełną pomysłów" oraz "niegasnącym zapałem" chciałbym działać na rzecz Republiki. Gorąco pragnę, aby nasze państwo rozwijało się i nie ustępowało innym swojej pozycji w rankingach aktywności. Republika na przestrzeni lat zbudowała pozycję, którą trzeba utrzymać.
Przez ten czas pełniłem kilkakrotnie funkcję Posła oraz Ministra. Kierowałem także pracami Parlamentu jako jego Marszałek. W międzyczasie byłem również Sekretarzem Rady Przysięgłych.
Podczas pobytu w Republice przeprowadziłem kilka reform, m.in. sądownictwa czy prawa karnego w zakresie postępowania z osobami niepożądanymi. Za swój największy sukces uważam jednak przygotowanie projektu nowej Konstytucji i trwającą wciąż reformę Rzeszy Bialeńskiej.
Aktualnie pełnię urząd Posła do I Kadencji Zgromadzenia Ludowego oraz Ministra Oświecenia i Aktywności. Jestem również Przewodniczącym partii Wolność i Niepodległość, od jakiegoś czasu mającej duże przedstawicielstwo we władzy ustawodawczej Bialenii.
Ze swoją "głową pełną pomysłów" oraz "niegasnącym zapałem" chciałbym działać na rzecz Republiki. Gorąco pragnę, aby nasze państwo rozwijało się i nie ustępowało innym swojej pozycji w rankingach aktywności. Republika na przestrzeni lat zbudowała pozycję, którą trzeba utrzymać.
W wyborach startuję razem z kandydatem na Wiceprezydenta Republiki Bialeńskiej: dwukrotną głową państwa, wielokrotnym Posłem, Ministrem oraz Marszałkiem Parlamentu, aktywnym członkiem Krajowej Rady Informatycznej i aktualnym Lwem Wolnogradu. Mowa oczywiście o znanym wszystkim Hewrecie Faradobusie. To właśnie jemu, osobie niewątpliwie godnej zaufania i otwartej, chciałbym powierzyć urząd mojej "prawej ręki". Z nim pragnę prowadzić aktywną politykę zagraniczną i dyskutować nad najważniejszymi kwestiami.
Głosując na mnie, głosujesz tak naprawdę na naszą dwójkę: na dwójkę ambitnych, chętnych i pomysłowych ludzi, którzy z radością pragną oddać się Republice.
POLITYKA ZAGRANICZNA
Republika Bialeńska jest państwem silnym i stabilnym. Przemyślane i rozbudowane prawo reguluje wszystkie najistotniejsze aspekty, aktywni obywatele sami napędzają Republikę w ruch. Uważam za bezzasadne ciągłe nowelizowanie aktów prawnych i skupianie się na polityce wewnętrznej. Jestem zdania, że Bialenia nie potrzebuje Prezydenta, który - cytując klasyk - "napisze prawo od nowa".
Podczas swojej kadencji w "Bialeńskim Gabinecie Owalnym" chciałbym skupić się na polityce zagranicznej i promocji państwa poza mikroświatem. To właśnie międzynarodowe inicjatywy, nowi obywatele i współpraca z pozostałymi krajami zapewni Republice rozkwit i przyciągnie kolejnych mieszkańców. W małych, mikronacyjnych społeczeństwach izolowanie się jest niewyobrażalną głupotą.
Podczas swojej kadencji w "Bialeńskim Gabinecie Owalnym" chciałbym skupić się na polityce zagranicznej i promocji państwa poza mikroświatem. To właśnie międzynarodowe inicjatywy, nowi obywatele i współpraca z pozostałymi krajami zapewni Republice rozkwit i przyciągnie kolejnych mieszkańców. W małych, mikronacyjnych społeczeństwach izolowanie się jest niewyobrażalną głupotą.
WSPÓŁPRACA Z MIKROŚWIATOWYMI POTĘGAMI
Nie mam wątpliwości, że państwa możemy podzielić na kilka kategorii. Jedną z nich są mikronacyjne potęgi - państwa najaktywniejsze, które znaczą najwięcej na arenie międzynarodowej. Za potęgi uważam również kraje nieco mniej aktywne, za to wyjątkowo stabilne - mające sporo aktywnych obywateli oraz co do których jest pewność, że nie upadną za kilka-kilkanaście miesięcy.
Za takie kraje zdecydowanie trzeba uznać Księstwo Sarmacji, Królestwo Dreamlandu wraz z Królestwem Elderlandu, Trizondal...
Jestem zdania, że w polityce zagranicznej Bialenia powinna skupić się przede wszystkim na relacjach z tego typu państwami. Ponadto sądzę, że powinniśmy podjąć wspólne inicjatywy dotyczące promocji całej społeczności mikronacji poza Pollinem.
NIE MOŻNA ZAPOMINAĆ O MNIEJSZYCH PAŃSTWACH...
... bo stanowią bardzo istotny element w polityce międzynarodowej. Bialenia, jako mikronacja znajdująca się w czołówce polskiego mikroświata, ma w moim odczuciu obowiązek troszczenia się o kraje mniejsze i pomagania im. Podczas swojej prezydentury nie chciałbym wykluczać żadnego państwa spośród tych, z którymi warto nawiązać bliskie stosunki. Wiąże się to z chęcią organizacji międzynarodowych eventów i zawodów - jak chociażby Igrzyska Olimpijskie, pod które podstawy utworzył aktualny Wiceprezydent i Minister Spraw Wewnętrznych Tomasz Cyryl Dostojewski.
Byłbym również niezmierny szczęśliwy, gdyby inne państwa zechciały przyjąć moje zaproszenie do Pałacu Prezydenckiego. Chciałbym omówić na takim zjeździe kwestię bliskiej współpracy i promocji.
Byłbym również niezmierny szczęśliwy, gdyby inne państwa zechciały przyjąć moje zaproszenie do Pałacu Prezydenckiego. Chciałbym omówić na takim zjeździe kwestię bliskiej współpracy i promocji.
AKTYWNY WICEPREZYDENT
Jak wielokrotnie wspominałem, chciałbym, aby zastępca głowy państwa stał się także najważniejszym współpracownikiem. Uważam, że Wiceprezydent Republiki powinien otrzymać liczne uprawnienia i stać się ważnym urzędnikiem Pałacu Prezydenckiego. Chciałbym między innymi dać mu prawo kierowania pracami Ministrów. Niezmiernie ważne byłoby dla mnie zdanie Wiceprezydenta w najważniejszych sprawach.
Ponieważ polityka międzynarodowa jest dla mnie aż tak istotna, nie chcę w swoim Gabinecie tworzyć Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Wszystkie uprawnienia tego resortu pragnę przekazać Wiceprezydentowi i wspólnie z nim, jako reprezentanci Pałacu Prezydenckiego, prowadzić politykę zagraniczną, jakiej Bialenia jeszcze nie widziała.
SPRAWY WEWNĘTRZNE
Choć skupić chciałbym się na arenie międzynarodowej, Prezydent nie może odseparować się od wewnętrznych spraw kraju. Najistotniejsze będzie dla mnie dokończenie reformy Rzeszy. Ważne są dla mnie też różnego rodzaju konkursy czy fabularne festiwale, które w mojej opinii mogą zaktywizować bialeńskie społeczeństwo. Warto również przyjrzeć się edukacji - instytucjom PSP i Uniwersytetu.
Jeśli chodzi o pracę mojego Gabinetu, stawiam na porządek i organizację: systematyczne posiedzenia rządu, sprawozdania z działań władzy wykonawczej. Chciałbym, aby Naród mógł prześwietlić każdego z moich Ministrów, mojego Wiceprezydenta oraz mnie samego. Pragnę słuchać opinii Bialeńczyków. Organizować konsultacje społeczne, konferencje prasowe. Działać dla Was, z Wami.
Jeśli chodzi o pracę mojego Gabinetu, stawiam na porządek i organizację: systematyczne posiedzenia rządu, sprawozdania z działań władzy wykonawczej. Chciałbym, aby Naród mógł prześwietlić każdego z moich Ministrów, mojego Wiceprezydenta oraz mnie samego. Pragnę słuchać opinii Bialeńczyków. Organizować konsultacje społeczne, konferencje prasowe. Działać dla Was, z Wami.
Drodzy Bialeńczycy! W nadchodzących wyborach proszę Was o głos na mnie, a wcześniej: o podpis poparcia, bez którego zapewne nie będę miał możliwości wystartować.
Gorąco pozdrawiam!
Tadeusz Krasnodębski
Tadeusz Krasnodębski
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski