Kwestia Wysp Przyjaźni
Drodzy Bialeńczycy i Brodryjczycy!

ZBiB to niewypał, a nowy układ stowarzyszeniowy jest opracowywany. Z tego, co widzę, ani nowy traktat, ani porozumienie z Iwanem nie zdecydowały o losie Wysp Przyjaźni. W związku z tym chciałbym zaproponować ich fabularyzację. Myślę, że mogą być świetnym miejscem na przyjmowanie delegatów zagranicznych, obchody wspólnych świąt, organizację wydarzeń kulturalnych i sportowych.
Opracowałem zarys takiej umowy, którą można przyjąć równolegle z nowym układem. Co Bialenia i Brodria o tym sądzi?

Cytat:
[Obrazek: ?url=spolecznosc.bialenia.org.pl%2Fgalle..._05_07.png][Obrazek: attachment.php?aid=6130]

Traktat o Wyspach Przyjaźni

z dn. xx 2017 r.

Wysokie Układające się Strony

Republika Bialeńska

reprezentowana przez Prezydenta Republiki Bialeńskiej Andrzeja Swarzewskiego

oraz

Carstwo Brodrii Zachodniej

reprezentowane przez Jej Carską Wysokość Aleksandrę Izabellę Dostojewską-Swarzewską

p o s t a n a w i a j ą , co następuje:

Artykuł 1.

Dokonać aneksji Wysp Przyjaźni i ustanowić je wspólnym terytorium zależnym.

Artykuł 2.

Ziemie Wysp Przyjaźni, zwanych dalej Wyspami, wyłączyć spod obowiązującego na terytorium Republiki Bialeńskiej i Carstwa Brodrii Zachodniej prawa, pozwalając na stanowienie na terenie Wysp odrębnego systemu prawnego.

Artykuł 3.

Terytorium Wysp przeznaczyć na:
a) przyjmowanie gości zagranicznych;
b) organizację obchodów wspólnych świąt;
c) organizację wspólnych wydarzeń kulturalnych, sportowych i rozrywkowych;
d) osiedlanie się obywateli Republiki Bialeńskiej i Carstwa Brodrii Zachodniej;
e) organizację spotkań przedstawicieli władz Wysokich Układających się Stron.

Artykuł 4.

Powołać Radę Przyjaźni Bialeńsko-Brodryjskiej, zwaną dalej Radą, jako organ władzy ustawodawczej, wykonawczej i sądowniczej na terytorium Wysp; przyznać Radzie prawa do podejmowania uchwał będących powszechnie obowiązującymi na terenie Wysp aktami normatywnymi.

Artykuł 5.

Zalecić Radzie podejmowanie wszelkich możliwych działań zmierzających do pogłębienia przyjaźni i współpracy bialeńsko-brodryjskiej.

Artykuł 6.

W skład Rady powołać każdorazowo:
a) Prezydenta Republiki Bialeńskiej;
b) Cara Carstwa Brodrii Zachodniej;
c) przedstawiciela Republiki Bialeńskiej wyznaczanego każdorazowo przez Prezydenta Republiki Bialeńskiej po konsultacji z obywatelami Republiki Bialeńskiej na 6-tygodniową kadencję;
d) przedstawiciela Carstwa Brodrii Zachodniej wyznaczanego każdorazowo przez Cara Carstwa Brodrii Zachodniej po konsultacji z obywatelami Carstwa Brodrii Zachodniej na 6-tygodniową kadencję.

Artykuł 7.

Utworzyć urząd Przewodniczącego Rady Przyjaźni Bialeńsko-Brodryjskiej, zwanego dalej Przewodniczącym, wybieranego spośród członków Rady w formie uchwały przyjętej bezwzględną większością głosów na kadencję wynoszącą 6 tygodni.

Artykuł 8.

Upoważnić Przewodniczącego do:
a) prowadzenia obrad i głosowań wewnątrz Rady;
b) podpisywania uchwał Rady;
c) przewodniczenia Radzie w razie zebrania jej w celu przeprowadzenia procesu sądowego;
d) reprezentowania Rady poza nią.

Artykuł 9.

Uznać, że Rada swoje decyzje podejmuje zwykłą większością głosów, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej. Postanowić, że uchwały Rady stają się obowiązujące w momencie podpisania ich przez Przewodniczącego, a publikowane powinny być na terytorium Wysp.

Artykuł 10.

W razie nieprzyjęcia przez Radę uchwały właściwej ws. czynów zabronionych, za powszechnie obowiązujący akt prawny na terenie Wysp uznać Kodeks Karny Republiki Bialeńskiej.

Artykuł 11.

Niniejszy Traktat wprowadzić w życie od momentu rozwiązania Związku Bialenii i Brodrii.

Artykuł 12.

Umożliwić Wysokim Układającym się Stronom wypowiedzenie niniejszego Traktatu po notyfikowaniu tego drugiej ze Stron, z zachowaniem siedmiodniowego okresu wypowiedzenia. Ustalić, że w razie wypowiedzenia niniejszego Traktatu Wyspy Przyjaźni wcielone zostaną do Republiki Bialeńskiej, chyba że Wysokie Układające się Strony postanowią inaczej.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz
Nie wystarczy MSZ/Wiceprezydenta tam posyłać miast specjalnie wybieranego człeka?
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz
W ZBiB było podobnie i był problem z ludźmi ze strony Brodrii. Lepiej niech będzie Car (który będzie zawsze) i przez niego wybrana osoba, bo wtedy zawsze kogoś uda mu się mianować. A tak to może być wakat i dupa, nie funkcjonuje Rada.
Odpowiedz
Jak najbardziej jestem gotowa podpisać, podoba mi się ta koncepcja.

*Carstwo Brodrii Południowej bądź Aleksandryjskiej Smile
Odpowiedz
(14.03.2017, 20:37:07)Aleksandra Dostojewska napisał(a): *Carstwo Brodrii Południowej bądź Aleksandryjskiej Uśmiech

Wybacz, byłem pewien, że w końcu wersja Wschód/Zachód jest oficjalna.

Dopisałem fragment o wypowiedzeniu traktatu (art. 12). Czy w takiej formie odpowiada obu stronom? Szczególnie Brodrii.
Odpowiedz
Mi odpowiada.

Mogę też wypowiedzieć się jako Wiceprezydent, że Republice też odpowiada. Big Grin
Odpowiedz
Ja nie mam nic przeciwko, jeśli są chętni.
Odpowiedz
Myślę, że tak.
Ja sam raczej nie byłbym zainteresowany aktywnym działaniem w Radzie Przyjaźni, bo jak się skupiam na wszystkim, to nic mi nie idzie, ale chętnie opracuję wszystkie podstawowe uchwały, żeby zacząć wypełniać traktatowe założenia. Także ewentualnie mogę być chętny na zostanie delegatem prezydenckim na tę 6-tygodniową kadencję, żeby pomysł swój dokończyć i wypuścić w świat. Ale gdyby był inny, bardziej aktywny zainteresowany, to po prostu te projekty uchwał podeślę jakiemuś członkowi Rady, może się przydadzą.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości