Co z wyborem sędziów?
Mam takie pytanie do społeczeństwa, bo mam inne odczucia od Ministra Spraw Wewnętrznych z którym o tym rozmawiam.
Jak mają wyglądać wybory sędziów do Trybunału Najwyższego ("czy wyrażasz zgodę na powołanie (...)"?), kto ma je rozpisać i kiedy mają się odbyć.
Z tego co zauważyłem, to prawo tego w ogóle nie reguluje. Co sądzicie?
N.N
Odpowiedz
Miniser Spraw Wewnętrznych uważa ze powinniśmy jeszcze chwile poczekać, jak ktoś się zgłosi to wybory będą wyglądać "Którzy kandydaci powinni zostać powołani..." A jak nie to "Czy wyrażasz zgodę". Choć najchętniej to głosowanie rozpisane żeby bylo już jutro wieczorem, w "lokalu wyborczym" przez prezydenta oczywiście.
[i]Maria von Primisz
[Obrazek: DGS1nKB.png]
II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice
Odpowiedz
A ja myślę, że to powinno się odbyć tak samo, jak gdyby było w Parlamencie (co byłoby IMHO znacznie bardziej sensowne...), tj. osobne głosowanie nad każdym kandydatem w typie "Czy wyrażasz zgodę na powołanie".
Tak to zawsze funkcjonuje i tylko takie coś ma sens. I jeśli tak, to można to rozpisać już dzisiaj wieczorem na dwie doby.
N.N
Odpowiedz
Według mnie to powinno być rozpisane na trzy osobne tematy z głosowaniami w ankietach "za" lub "przeciw" konkretnemu kandydatowi.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz
Cytat:Według mnie to powinno być rozpisane na trzy osobne tematy z głosowaniami w ankietach "za" lub "przeciw" konkretnemu kandydatowi.
No ja tak samo myślę. Tylko kiedy to zorganizować? Już dzisiaj wieczorem?
N.N
Odpowiedz
W mojej ocenie powinny minąć chociaż 24 godziny, aby chociaż większość obywateli mogła mieć szanse objąć ten urząd.
[Obrazek: 2ecd9ip.jpg]
/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
Odpowiedz
Zatem jak Tomasz się zgłosił to już musimy to rozwiązać w formie wyborów a'la parlamentarne w Brodii.
[i]Maria von Primisz
[Obrazek: DGS1nKB.png]
II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice
Odpowiedz
Cytat:W mojej ocenie powinny minąć chociaż 24 godziny, aby chociaż większość obywateli mogła mieć szanse objąć ten urząd.
Ale ten urząd był wolny od wielu miesięcy. No, ale zaraz ogłoszę te wybory spośród czterech zgłoszonych kandydatów.
N.N
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: