Autor Wątek: Debata o promowaniu RB  (Przeczytany 684 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejSwarzewski

Debata o promowaniu RB
« dnia: Śro, 25 Gru 2013, 23:01:53 »
Szanowni Państwo!
W ten świąteczny wieczór chciałbym rozpocząć kolejną dyskusję, tym razem o temacie niezwykle ważnym. O promowaniu Republiki Bialeńskiej. Na chwilę obecną jest nas niewielu. Życie w kraju przebiega jednak aktywnie. Teraz są święta, więc wiadomo, że wszystko dzieje się wolniej, nie ma co doszukiwać się w tym kryzysu. ;)
Mimo to, że jakoś sobie radzimy, bardzo potrzebni są nam nowi ludzie. Chciałbym, żebyśmy zrobili tutaj burzę mózgów na temat tego, jak i gdzie się promować.
Jak widział Lehrabia, na stronie historycy.org stworzony i wciąż podbijany jest wątek promujący nasz kraj. Pomimo to odzew niewielki. Ale przynajmniej jesteśmy widoczni i jakby ktoś chciał dołączyć do jakiegoś tego typu projektu, to najprawdopodobniej dołączy do nas.
Na dwóch forach politycznych również o nas napisałem, ale i tak odzew nieduży. Ale i tutaj dobrze, że nas zobaczyli i poznali, że istnieje coś takiego jak mikronacje.
Wordpress i czat również w niewielkim stopniu nas pokazują.
Ale, jak widać, nie spowodowało to, że jest nas dużo. Zachęcam więc wszystkich do mówienia swoim rozgarniętym znajomym o Republice Bialeńskiej, pisania o nas na odwiedzanych przez forach. A także do przedstawiania tutaj swoich pomysłów na promocję Republiki Bialeńskiej. Każdy obywatel jest cenniejszy niż złoto.
« Ostatnia zmiana: Czw, 01 Sty 1970, 01:00:00 wysłana przez Guest »

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
Re: Debata o promowaniu RB
« Odpowiedź #1 dnia: Czw, 26 Gru 2013, 12:25:30 »
Ja cały czas działam aby kolejne osoby wstępowały do Republiki Bialeńskiej. Piszę stale, ale wiadomo, że trzeba cały czas przypominać się. Tyle w ten sposób pokazując, że trwale działamy możemy stać się atrakcyjnym miejscem dla nowych mieszkańców.

« Odpowiedź #2 dnia: Czw, 26 Gru 2013, 15:57:55 »
No tak, faktem jest to, że im krócej istniejemy, tym mniej ufają nam ludzie. Niektórzy zrazili się jakąś rewolucyjną przeszłością, aczkolwiek teraz, gdy już trwamy w pokoju i rozwoju, znowu zaczną nam ufać i przestaną bać się wkładać swój wysiłek w budowę tego kraju.

« Odpowiedź #3 dnia: Pon, 20 Sty 2014, 14:43:31 »
Przez jakiś czas napływało do nas trochę osób, jakoś rozwijała się aktywność. Ostatnio nie przybywa nam obywateli, ani nawet mieszkańców. Czy ktoś ma pomysły na promocję, która jest jedyną drogą do pełnego rozwoju Republiki? Nasz fanpage jak widzę nieaktywny, wbrew zapewnieniom. :/ Na historykach prawie wszyscy aktywni wiedzą o Bialenii, dalsza promocja wydaje się być nieskuteczna, przynajmniej w najbliższym czasie.
Czy ktoś wie gdzie i jak jeszcze możemy się promować?

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Wto, 21 Sty 2014, 09:22:22 »
Myślę, że pewnym problemem jest kwestia odpowiedniego wyjaśnienia "o co chodzi" w tej zabawie - w sposób czytelny i w miarę pełny. Przyznam się szczerze, że ja też jeszcze nie bardzo wiem - wcześniej się z czymś takim nie spotkałem (jak pewnie większość potencjalnych uczestników zabawy) i zarejestrowałem się na zasadzie ciekawości, z podejściem, że potem się wszystko wyjaśni. Tyle, że ludzie różnie podchodzą to takich rzeczy... Osoba wchodząca może się zniechęcić samym faktem, że niewiele rozumie z tego co się tu dzieje, bo na pierwszy rzut oka to raczej nieczytelne i niejasne (FAQ - za wiele nie wyjaśnia).

Warto się chyba postawić w sytuacji osoby, która czymś zachęcona zagląda tutaj i... no właśnie nie bardzo rozumie co się tutaj dzieje. To coś jak pisanie instrukcji na jakiś temat czy przygotowanie wykładu dla laików - trzeba się postawić sytuacji osoby, która kompletnie nie wie o co chodzi i bardzo przejrzyście oraz przystępnie to objaśnić.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

« Odpowiedź #5 dnia: Wto, 21 Sty 2014, 09:39:58 »
No ja do swojej pierwszej mikronacji przybyłem trzy i pół roku temu, dlatego nie pamiętam już zbytnio czego nie rozumiałem i co było dla mnie niejasne. Może młodsi obywatele podpowiedzieliby co powinno znajdować się w FAQ? Mi wydawało się, że FAQ coś wyjaśnia, pewnie jednak z powodu upływu dużej ilości czasu, nie wiedziałem co trzeba wyjaśnić. ;-)

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Wto, 21 Sty 2014, 10:03:15 »
Przede wszystkim powinna być odpowiedź na pytanie - jaki jest cel i zasady zabawy w wirtualne państwo. Wyobraź sobie sytuację, że trafia tutaj ktoś tak jak ja, którego ktoś zaprosił na innym forum i który wcześniej się nie zetknął z czymś takim. Wchodzi na to Forum i... no właśnie pierwsze co się nasuwa to "o co tutaj chodzi?" - czemu służy ta zabawa, na czym polega i jakie są podstawowe jej zasady.

A dopiero potem szuka odpowiedzi na pytanie jak wygląda "mikroświat", z czego się składa i jaką jego częścią jest RB - choć to też ważne pytania i odpowiedzi.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

« Odpowiedź #7 dnia: Wto, 21 Sty 2014, 15:13:57 »
Cytat: "Razorblade1967"
no właśnie pierwsze co się nasuwa to "o co tutaj chodzi?" - czemu służy ta zabawa, na czym polega i jakie są podstawowe jej zasady.
Ale idea mikronacji została wyjaśniona w FAQ. Można napisać nową definicję, jeśli jest taka potrzeba.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Wto, 21 Sty 2014, 21:45:27 »
Ostatnio zastanawiam się, czy z FAQ nie wywalić całej dyskusji na Plac Zielony, żeby to było bardziej czytelne dla nowych mieszkańców. Jak sądzicie?

I powtórzę tu swoje pytanie z FAQ - czy nie da się zrobić, żeby FAQ było widoczne od razu z poziomu strony głównej? Narzędzia moda nie dają mi możliwości takiego przeniesienia.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Boris Hristow

« Odpowiedź #9 dnia: Wto, 21 Sty 2014, 22:13:40 »
Cytat: "Lehrabia"
Ostatnio zastanawiam się, czy z FAQ nie wywalić całej dyskusji na Plac Zielony, żeby to było bardziej czytelne dla nowych mieszkańców. Jak sądzicie?

I powtórzę tu swoje pytanie z FAQ - czy nie da się zrobić, żeby FAQ było widoczne od razu z poziomu strony głównej? Narzędzia moda nie dają mi możliwości takiego przeniesienia.

Prezesie Drogi na tym go@@@@@ silniku forum nie da sie nic wiecej, zrobić niż  to jest w Panelu Administratora dane.
Boris Hristow

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Pon, 27 Sty 2014, 16:29:53 »
Wpadł mi do głowy inny pomysł w temacie - może by tak uaktualnić informacje o RB na Micropedii?
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #11 dnia: Pon, 27 Sty 2014, 18:13:47 »
Wpadł mi do głowy inny pomysł w temacie - może by tak uaktualnić informacje o RB na Micropedii?
Jak najbardziej można. Ale MSZ-u to my nie mamy. Więc ktoś to zrobi w tej kadencji, czy czekamy na następną?

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Śro, 29 Sty 2014, 14:17:37 »
Cytat: "AndrzejSwarzewski"
Jak najbardziej można. Ale MSZ-u to my nie mamy. Więc ktoś to zrobi w tej kadencji, czy czekamy na następną?
Skoro cała Rada Ministrów się tym zajmuje, to proponuję zrobić głosowanie na ten temat. Z tymi samymi pytaniami.

« Odpowiedź #13 dnia: Nie, 06 Kwi 2014, 18:19:01 »
Niby jakiś napływ nowych mieszkańców jest, dzięki "poczcie pantoflowej", ale to wciąż mało. Nie jest w prawdzie tragicznie, bo na tle polskiego mikroświata prezentujemy się nie najgorzej (jak dokładnie dowiemy się prawdopodobnie już za kilka dni), ale ludzie potrzebni są w każdej dziedzinie życia. Jesteśmy gotowi na przyjęcie nowych mieszkańców. Gospodarka, samorządy, polityka, kultura i wojsko stoją otworem. Brakuje jednak promocji, która jest dźwignią aktywności.
W każdej kampanii wyborczej wszyscy mówią, że są w stanie sprowadzić wiele ludzi do Bialenii, mają pomysły jak to zrobić. Teraz jest odpowiedni moment, by wykorzystać wszystkie możliwości na zwiększenie siły Bialenii. Musimy wykorzystać wszystkie możliwości promocji, tylko to może postawić nas na czele "grupy pościgowej" za obecną Wielką Trójką Mikroświata (Sarmacja, Dreamland, Al Rajn).

Offline Jan Sapieha

• Osiedlowiec
  • : 0
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Nie, 06 Kwi 2014, 18:29:41 »
Od czasu mojego przybycia nie napłynął jeszcze żaden "świeżak" czyli ktoś taki jak ja 3 miesiące temu. Szkoda bo wydaje mi się że w Republice są świetne warunki do startu w zabawę w v-państwo. Jeszcze pogadam z jednym znajomym który mieszka w innej częsci PL i mówił nawet kiedyś że startował w jakiś wyborach. Trzeba troche rozruszać regiony już teraz bo jak zrobi się cieplej to z frekwencją będzie gorzej.
Jan Sapieha
Lew Wolnogradu

« Odpowiedź #15 dnia: Nie, 06 Kwi 2014, 18:31:28 »
Cytat: "Jan Sapieha"
Od czasu mojego przybycia nie napłynął jeszcze żaden "świeżak" czyli ktoś taki jak ja 3 miesiące temu. Szkoda bo wydaje mi się że w Republice są świetne warunki do startu w zabawę w v-państwo. Jeszcze pogadam z jednym znajomym który mieszka w innej częsci PL i mówił nawet kiedyś że startował w jakiś wyborach. Trzeba troche rozruszać regiony już teraz bo jak zrobi się cieplej to z frekwencją będzie gorzej.
Kamil Maciejewski przybył. Obecnie nie ma czasu i nie jest może jakoś strasznie aktywny, ale jest i dobrze rokuje na przyszłość.
Zachęcam do zapraszania znajomych i promowania RB na wszystkich forach. To jedyna droga do zwiększenia liczby obywateli, a przez to siły RB.

Offline Jan Sapieha

• Osiedlowiec
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Nie, 06 Kwi 2014, 18:41:33 »
Ten Maciejewski co przybył aby mnie sądzić za obrazę Policji ? Czy to aby klon naszego kolegi Maćka ?
Jan Sapieha
Lew Wolnogradu

« Odpowiedź #17 dnia: Nie, 06 Kwi 2014, 18:42:25 »
Ten Maciejewski co przybył aby mnie sądzić za obrazę Policji ? Czy to aby klon naszego kolegi Maćka ?
Niczyj klon. Każdemu nowemu mieszkańcowi sprawdzam adres IP i porównuję go z innymi użytkownikami.

Offline Jan Sapieha

• Osiedlowiec
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Nie, 06 Kwi 2014, 18:43:30 »
A co jak ktoś ma zmienny ip i korzysta np z ghosta ?
Jan Sapieha
Lew Wolnogradu

« Odpowiedź #19 dnia: Nie, 06 Kwi 2014, 18:45:56 »
A co jak ktoś ma zmienny ip i korzysta np z ghosta ?
Mamy budować bunkry i nie wpuszczać nikogo nowego?

Offline Jan Sapieha

• Osiedlowiec
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Nie, 06 Kwi 2014, 18:56:39 »
Tego nie zalecam, ważna jest przede wszystkim dobra zabawa i ogólne porozumienie w sprawach fundamentalnych aby sie wzajemnie nie pozabijać. Bardzo mnie ciekawi jak rozwinie się nasza misja w Anatoli. To bardzo ciekawa inicjatywa. Mam w sobie żyłkę podróżnika i odkrywcy. Chciałbym abyś zastąpił mnie Andrzeju na stanowisku burmistrza Wolnogradu przez 2 dni. Chce stanąć na czele delegacji ministerialnej aby zbadać poziom kulturowy i opisać swoje przemyślenia badacza. Zgadzasz się ?
Jan Sapieha
Lew Wolnogradu

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Nie, 06 Kwi 2014, 18:57:07 »
Czy niczego Cię ta przygoda nie nauczyła? :) Jesteś modem, zobacz sobie w IP. Ja korzystam tylko z dwóch adresów - jeden do komputera, drugi do laptopa. I porównaj sobie ten adres z adresem Kamila.
Poza tym, Twój wniosek jest kompletnie bezsensowny - jakbym chciał sobie robić klona, to po co niby zgłaszałbym do Parlamentu wniosek o Sędziego na długo przed tym, zanim Pan Maciejewski się tu pojawił? I po co niby Jerzy obejmowałby to stanowisko? A może on też jest moim klonem?

Offline Jan Sapieha

• Osiedlowiec
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #22 dnia: Nie, 06 Kwi 2014, 19:05:53 »
Swoje przemyślenia zostawiam dla siebie. Nie mam dowodów więc nie będę snuł przypuszczeń. Czy Pan Maciek może w trakcie dyskusji pisać ze swojego konta, wiem że do Lehrabia-Police dostęp ma kilka różnych osób.
Jan Sapieha
Lew Wolnogradu

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Nie, 06 Kwi 2014, 19:30:53 »
Swoje przemyślenia zostawiam dla siebie.
No, bardzo. :roll:

Czy Pan Maciek może w trakcie dyskusji pisać ze swojego konta, wiem że do Lehrabia-Police dostęp ma kilka różnych osób.
A to wiesz z...? I przy okazji - nie, konto Lehrabia jest dostępne tylko dla mnie. Jedynym kontem, do którego dostęp ma więcej niż jedna osoba, jest konto administrator - dostępne dla każdego Prezydenta po wyborze. Tylko Prezydenta jak dotąd mamy jednego.

Offline Jan Sapieha

• Osiedlowiec
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #24 dnia: Nie, 06 Kwi 2014, 19:40:59 »
Skoro wspomiany został administrator, czy moja Baronia może zostać przekształcona w Hrabstwo ? Mam dostępny panel administratora ale poza opcjami przenoszenia tematów i to nie wszystkich(sic) mało tam jest opcji. To nie to samo co panel Administratora ;)
« Ostatnia zmiana: Nie, 06 Kwi 2014, 19:41:46 wysłana przez Jan Sapieha »
Jan Sapieha
Lew Wolnogradu