Autor Wątek: Sprawy forum - zbiorczo  (Przeczytany 18338 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
Odp: Sprawy forum - zbiorczo
« Odpowiedź #50 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 16:02:05 »
- rejestrujemy własną domenę bialenia.org.pl, tu sprawa jest prosta - płacimy i mamy wciągu 24 godzin działającą stronę, nawet szybciej.

Ile to kosztuje?
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #51 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 16:07:07 »
Ile to kosztuje?

Zależy od rejestratora.
W tym przypadku, domeny funkcjonalne: http://zenbox.pl/domeny/#cennik
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Aleksandra Dostojewska

• Narzeczona Alberta Medycejskiego y Zep
  • Stary wyga
  • : 75
  • Tytularna Królowa Bialenii
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #52 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 16:13:23 »
Mam problem z modyfikacją profilu. Dlatego proszę o zmianę w moim podpisie z ''Arcyksieżna Uhrainy'' na ''Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016''
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji
Dwukrotnie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #53 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 16:16:18 »
Mam problem z modyfikacją profilu.

To znaczy?
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #54 dnia: Sob, 30 Sty 2016, 22:31:52 »
Ja optowałbym za opcją drugą, czyli wykupienie nowej domeny bialenia.org.pl. Nie wiadomo, co OVH zrobi ze starą domeną. Rejestrator ten (bo właśnie sprawdziłem) znany jest z papierkowej roboty oraz z długiego procesu uwalniania.
A tak to przynajmniej można by było rozpocząć pracę nad stroną główną, kiedy ja jeszcze mam ferie.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #55 dnia: Pon, 08 Lut 2016, 19:27:11 »
Drodzy Bialeńczycy!

W profilu doszła nowa informacja w profilu dotycząca miejsca zameldowania. Jest to pole wyboru, które pojawia się tylko podczas rejestracji. U zarejestrowanych osób na forum zmiana tego pola jest możliwa tylko przez administratora. Dlatego proszę zarządców regionów o podanie pełnej listy mieszkańców w tym wątku celem zaktualizowania profilów.

Przypominam, że posiadanie właściwego meldunku uprawnia do uzyskania wielu innych przywilejów.
Domyślnie wszyscy są zameldowani w Pryncypacie.

Offline Wergiliusz Postawny

• Obserwator
  • **
  • : 0
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #56 dnia: Pon, 08 Lut 2016, 19:30:28 »
Chciałbym się dowiedzieć o jakich przywilejach mowa? :)

Offline Mikołaj Patryk Dostojewski

• Poseł
  • Stary wyga
  • : 58
    • NPE: BR14081100041
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #57 dnia: Pon, 08 Lut 2016, 19:34:24 »
Mieszkańcy Carstwa Brodryjskiego to:

Akrypa Rabotowicz von Primisz
Aleksandra Dostojewska-Swarzewska   
AndrzejSwarzewski
Darth Magnus
Fiodor Hristov
Iwan Pietrow-Dostojewski
Józef Konstanty Bagrat
Kamil Maciejewski
Konstanty Jerzy Michalski
Kuceł
Markus Wettin
Mikołaj Patryk Dostojewski
Tomasz I Bagrat
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego
- lord bialeński,  pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
- członek Wspólnoty Rozwoju

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #58 dnia: Pon, 08 Lut 2016, 19:35:58 »

Chociażby możliwość założenia przedsiębiorstwa.

Profile mieszkańców wkrótce zaktualizuję, no chyba że uprzedzi mnie Maciej.

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #59 dnia: Pon, 08 Lut 2016, 21:27:09 »

Chyba najwazniejszym jest możliwość partycypacji w organach samorzadu lokalnego.

Dlatego proszę zarządców regionów o podanie pełnej listy mieszkańców w tym wątku celem zaktualizowania profilów.

Taką listę zaraz opublikuje ministerstwo.  <3

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #60 dnia: Sob, 13 Lut 2016, 17:59:30 »
Naprawiłem problem z wiecznym napisem "Generowanie podglądu..." podczas podglądu edycji postu.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #61 dnia: Nie, 14 Lut 2016, 19:21:13 »
No więc tak.

Dziś mogę śmiało ogłosić, że prace techniczne nad nowym serwerem dobiegły końca.
Nowe forum jest zbliżone do starego forum, posiada kilka nowych ficzerów, tj. chmurka powiadomień o nowych odpowiedziach oraz czat okienkowy - z którego tak naprawdę nie jestem zadowolony, patrząc na to od strony technicznej. Jest bardzo problematyczny, ale na razie nie powoduje żadnych większych komplikacji.
Uruchomiłem stronę główną, bardziej informacyjną niż użytkową. Raczej to nie powinno stanowić problemu, że jest bardziej statyczna, niż dynamiczna. I tak aktywność Republiki Bialeńskiej odbywa się na forum, które jak widać jest baaardzo rozbudowane. Jednak na stronie głównej funkcjonuje kanał RSS, przez który będę wprowadzał jakieś artykuły, byle żeby utrzymać jakiś ruch. Domyślnie artykuły pojawiają się na stronie głównej. Jak pisałem, każdy autor który pisze felietony, artykuły ma szansę publikować na stronie. ;)
Odnośnie rozległości stron, Republika Bialeńska istnieje pod następującymi adresami (subdomenami):
http://bialenia.org.pl
http://spolecznosc.bialenia.org.pl
http://ego.bialenia.org.pl (strona e-gospodarki, zarządza nią Bajtuś)

Planowałem jeszcze stworzenie adresów takich jak hasseland.bialenia.org.pl oraz brodria.bialenia.org.pl. Jednak ich powstanie zależy od zainteresowania oraz osoby chętnej rozwijania tych stron. Wiem, że hrabia Bajtuś próbuje na stronie głównej rozwinąć podstrony o Hasselandzie, ale jego zamysłów i wizji twórczej nie znam. Gdyby jednak ktoś chciał pobawić się i stworzyć coś ciekawego, to proszę o kontakt. Istnieje możliwość zainstalowania dowolnego oprogramowania (Wordpress, Joomla, Drupal, PHP-Nuke, etc.).

Tak jak dawniej, za dawnych czasów, istnieje możliwość założenia skrzynki pocztowej z domeną @bialenia.org.pl, jednak na razie tę możliwość rezerwuję tylko dla rządu centralnego RB (skrzynki pocztowe służbowe).

Ostatnia kwestia, jaka pozostała do zrobienia na forum to... przeniesienie załączników. Około 1 GB załączników. Ponoć Maciej posiada dane od Krzysztofa i to na dodatek nieuszkodzone, więc byłoby miło, żeby mi je dostarczył. A ja postaram się utrzymać ich porządek w wątkach

To chyba tyle na dzisiaj odnośnie forum i stron internetowych, będę na bieżąco informować.
Jeszcze w najbliższym czasie dla zainteresowanych wstawię informację dotyczącą dofinansowania serwera Republiki Bialeńskiej - koszt utrzymania przekracza 200 zł w skali roku, więc to koszt całkiem spory. Dobrze by było, gdybym nie musiał utrzymywać serwera i domeny całkowicie sam. :/

I to wsio.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #62 dnia: Sob, 20 Lut 2016, 11:30:28 »
Naprawiłem błąd podczas wgrywania awatarów.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #63 dnia: Śro, 24 Lut 2016, 20:27:46 »
Czemuś zmienił przepiękną nazwę KRI? :-\ Gestapo domaga się przywrócenia (albo niezmieniania, kiedy samo ją zmieni).
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #64 dnia: Śro, 24 Lut 2016, 20:28:22 »
To zmień na KRI, a potem przywróć na NAT.
Gestapo będzie spełnione.

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #65 dnia: Śro, 24 Lut 2016, 20:32:24 »
Czemuś zmienił przepiękną nazwę KRI? :-\ Gestapo domaga się przywrócenia (albo niezmieniania, kiedy samo ją zmieni).

W tej sytuacji hasztag #kriwroc nabiera nowego znaczenia.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #66 dnia: Śro, 24 Lut 2016, 20:34:04 »
#kriwroc

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #67 dnia: Sob, 27 Lut 2016, 00:13:54 »
Wkurzyłem się i przeinstalowałem forum. :))

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #68 dnia: Nie, 28 Lut 2016, 13:24:36 »
Tak jak mówiłem - na stronie głównej pojawiła się informacja w sprawie darowizn. :)

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #69 dnia: Śro, 02 Mar 2016, 21:18:40 »
Choć Wy tego nie widzicie, to w kodzie forum trochę się pozmieniało, aby przeszło walidację.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #70 dnia: Pią, 04 Mar 2016, 19:51:18 »
Do testowania przeniosłem archiwum państwowe na osobne "forum". Właściwie to można nazwać pseudoforum Republiki Bialeńskiej, gdyż tak naprawdę nie jest to osobne forum, ale funkcjonuje jak osobne forum.

http://archiwum.bialenia.org.pl

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #71 dnia: Nie, 06 Mar 2016, 14:10:51 »

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #72 dnia: Wto, 08 Mar 2016, 20:13:03 »
Jak zauważycie, działy organów państwowych mają poddziały. Oprócz Parlamentu.
Myślałem, że można tutaj dla zachowania porządku dodać poddziały. I tak bym zaproponował:
- Laska Marszałkowska - miejsce składania wniosków do Marszałka Parlamentu, m.in. projektu ustaw, który ten po zweryfikowaniu oddawałby pod dyskusję, jak to ustawy przepisowo przewidują,
- Sala Obrad - tu tłumaczyć nie trzeba,
- Konwent Seniorów - nieformalny organ kolegialny Parlamentu, tam dyskutowałyby osoby, które w przeszłości posiadały mandat poselski/sprawowały funkcję ministra/były prezydentami. Przede wszystkim też miejsce składania projektów ustaw przez osoby, które nie posiadają inicjatywy ustawodawczej i czekałyby z takimi projektami na poparcie przez kogoś z inicjatywą.
- Archiwum Parlamentu

A że jest pomysł stworzenia Senatu, to zapewne doszedłby poddział "Senat".

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #73 dnia: Wto, 08 Mar 2016, 20:17:04 »
To chyba już trochę przesada. Według mnie takie mnożenie działów jest po prostu nie potrzebne.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #74 dnia: Wto, 08 Mar 2016, 20:26:54 »
W sumie.