Autor Wątek: Prezydencka Debata Przedwyborcza - październik 2014  (Przeczytany 2011 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konstanty Jerzy Michalski

• Immanuel Kartografii Tamostosowanej
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 21
  • GG: 50930927
    • NPE: BI13111600010
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Odp: Prezydencka Debata Przedwyborcza - październik 2014
« Odpowiedź #25 dnia: Czw, 23 Paź 2014, 14:27:23 »
Ha!

Masoneria jest dosyć ciekawym tematem. W jako takiej postaci nie istnieje, bo się rozpadła, ale masoneria, ta pierwsza, jej ideały, są dosyć szczytne. O ile wiemy że pan-nordatyzm się nie uda, to jednak pan-mikronacjonizm jest możliwy. Jak dla mnie masoneria nie istnieje, ale istnieją jej ideały, które są też po części moim celem.
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #26 dnia: Czw, 23 Paź 2014, 15:10:48 »
Podejście jednak do sprawy jako ewentualnego prezydenta musi polegać na tej transparentności, że także ze strony masonerii może być obawa ze względu na jej tajność działania. Pan mówi o ideach masonerii, tej pierwszej które Panu przyświecają, ale jeśli ich konsekwencją jest sprzeczność z interesem narodowym Bialenii to nie można tolerować potencjalnego zagrożenia. Czasami kiedy stajemy przed wyborem albo możliwością jakiegoś "jednania" w idei potężnego tworu ulegamy nierzadko złudzeniu, że wszyscy do tego dążą. Później dopiero okazuje się, że inni wykorzystują to narzędzie, które wydaje im się korzystne z ich punktu interesu narodowego. Tak też jest tutaj.

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #27 dnia: Czw, 23 Paź 2014, 16:23:30 »
Podejście jednak do sprawy jako ewentualnego prezydenta musi polegać na tej transparentności, że także ze strony masonerii może być obawa ze względu na jej tajność działania. Pan mówi o ideach masonerii, tej pierwszej które Panu przyświecają, ale jeśli ich konsekwencją jest sprzeczność z interesem narodowym Bialenii to nie można tolerować potencjalnego zagrożenia. Czasami kiedy stajemy przed wyborem albo możliwością jakiegoś "jednania" w idei potężnego tworu ulegamy nierzadko złudzeniu, że wszyscy do tego dążą. Później dopiero okazuje się, że inni wykorzystują to narzędzie, które wydaje im się korzystne z ich punktu interesu narodowego. Tak też jest tutaj.

Ciof!

Masoneria, panie Kaniewski, dawno nie istnieje, albo coś się organizuje, ale nie wiem, bo jestem z dala od takich rzeczy. No i właśnie, najpierw potrzebna jest współpraca międzynarodowa, dopiero potem jednoczenie się. Aczkolwiek nie sądzę aby podli Iluminaci/Reptilianie/Oni/Atlantydzi/Anunnaki chcieli doprowadzić do czegoś takiego, aby potem zniszczyć mikroświat.
« Ostatnia zmiana: Czw, 23 Paź 2014, 16:24:53 wysłana przez Konstanty Jerzy Michalski »

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #28 dnia: Czw, 23 Paź 2014, 16:33:07 »
Pozwolę sobie zabrać głos. Najwyżej usuńcie, jak w niewłaściwym miejscu.
Masoneria, panie Kaniewski, dawno nie istnieje, albo coś się organizuje, ale nie wiem, bo jestem z dala od takich rzeczy.
To jest oczywiście nieprawda. Ja nie będąc nigdy w żadnej organizacji masońskiej (współpracowałem z Bialeńskim Związkiem Wolnomularskich, aczkolwiek tylko w zakresie interesu Republiki, tj. Republika miała swoje cele, a Związek swoje) zdaję sobie sprawę z faktu istnienia masonerii obecnie. To oczywiście nie jest takie jawne jak wcześniej, ale wciąż jest faktem. Nie wiem, czy tego nie wiesz, czy celowo ukrywasz tą wiedzę.

No i właśnie, najpierw potrzebna jest współpraca międzynarodowa, dopiero potem jednoczenie się. Aczkolwiek nie sądzę aby podli Iluminaci/Reptilianie/Oni/Atlantydzi/Anunnaki chcieli doprowadzić do czegoś takiego, aby potem zniszczyć mikroświat.
Nie wiem po co wyśmiewanie kwestii Reptilian, czy Atlantów. Masz na ich temat jakąś wiedzę, czy po prostu ironizujesz usiłując pozować na racjonalistę?
Natomiast Jankowi nie chodziło o zniszczenie mikroświata, tylko oszukanie jednego państwa przez drugie pod płaszczykiem internacjonalizmu. Takie zagrożenie jest.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #29 dnia: Czw, 23 Paź 2014, 16:33:16 »
Sojusz na Rzecz Rozwoju i Promocji to nowo powstająca organizacja międzynarodowa, do której należy już Bialenia.
Był to jeden z głównych tematów poruszanych na szczycie w Angemont.
(http://hasseland.eu/forum/viewtopic.php?f=69&t=530)
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #30 dnia: Czw, 23 Paź 2014, 17:06:46 »
Dziękuję Panu szanownemu za doprecyzowanie ws. Sojuszu. W takim razie jest to inicjatywa godna pochylenia się nad nią i poparcia.

Jeśli chodzi o ewentualny model sprawowanej prezydentury to będę dążył do odbudowy autorytetu tej funkcji poprzez powołanie rządu na czele którego sam zamierzam stanąć. Musimy przywrócić decyzyjność w państwie. To będzie wymagało zgranej drużyny i bez kozery narodowej - bo złożonej z narodu Bialeńskiego. Zapewniam, że  uczynię wszystko aby przywrócić państwu jego prerogatywy tak aby mogło mieć wpływ nad kierunkami swojego rozwoju. Nikt nie chce aby państwo o wszystkim decydowało, ale aby te decyzje które podejmujemy My, w różnych organizacjach nie uderzały w dobro Bialenii.
« Ostatnia zmiana: Czw, 23 Paź 2014, 17:18:38 wysłana przez Jan Kaniewski »

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #31 dnia: Czw, 23 Paź 2014, 18:04:36 »
Dziękuję Panu szanownemu za doprecyzowanie ws. Sojuszu. W takim razie jest to inicjatywa godna pochylenia się nad nią i poparcia.
Przypominam, iż traktat został już ratyfikowany. Nie ma mowy teraz o żadnym "pochylaniu się".
(–) Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #32 dnia: Czw, 23 Paź 2014, 18:07:53 »
To jest oczywiście nieprawda. Ja nie będąc nigdy w żadnej organizacji masońskiej (współpracowałem z Bialeńskim Związkiem Wolnomularskich, aczkolwiek tylko w zakresie interesu Republiki, tj. Republika miała swoje cele, a Związek swoje) zdaję sobie sprawę z faktu istnienia masonerii obecnie. To oczywiście nie jest takie jawne jak wcześniej, ale wciąż jest faktem. Nie wiem, czy tego nie wiesz, czy celowo ukrywasz tą wiedzę.

Stety, czy niestety nie wiem i w tym nieuczestnicze.

Nie wiem po co wyśmiewanie kwestii Reptilian, czy Atlantów. Masz na ich temat jakąś wiedzę, czy po prostu ironizujesz usiłując pozować na racjonalistę?
Natomiast Jankowi nie chodziło o zniszczenie mikroświata, tylko oszukanie jednego państwa przez drugie pod płaszczykiem internacjonalizmu. Takie zagrożenie jest.

Zagrożenie jest bądź, co bądź małe. Nie zamierzam tworzyć w swej kadencji żadnych konfederacji i federacji, bo to nie możliwe, przynajmniej teraz. Nie lekceważe zagrożenia, ale najlepiej je minimalizować, Sojusz nie jest (przynajmniej według mnie) internacjonalizmem pod przykrywką zniszczenia jakiejkolwiek mikronacji.

Jeśli chodzi o ewentualny model sprawowanej prezydentury to będę dążył do odbudowy autorytetu tej funkcji poprzez powołanie rządu na czele którego sam zamierzam stanąć. Musimy przywrócić decyzyjność w państwie. To będzie wymagało zgranej drużyny i bez kozery narodowej - bo złożonej z narodu Bialeńskiego. Zapewniam, że  uczynię wszystko aby przywrócić państwu jego prerogatywy tak aby mogło mieć wpływ nad kierunkami swojego rozwoju. Nikt nie chce aby państwo o wszystkim decydowało, ale aby te decyzje które podejmujemy My, w różnych organizacjach nie uderzały w dobro Bialenii.

I tu mamy podobne zdanie. Aczkolwiek, gdy naród będzie miał inne zdanie dot. jakiejś ustawy, dekretu, będę potrafił się ukorzyć przed narodem.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #33 dnia: Czw, 23 Paź 2014, 18:37:28 »
Tylko różni nas fakt następujący, że ja ratunek dla Naszego państwa widzę w silnej władzy, która poprzez swój mandat wyborczy jest zobowiązana do działań, a jest rozliczana podczas następnych wyborów. Inaczej jesteśmy w klinczu silniejszych interesów i podatności na agentury. Mam w tej kwesti doświadczenie w byciu przywódcą kiedyś więc nie są to słowa bez pokrycia.
« Ostatnia zmiana: Czw, 23 Paź 2014, 18:40:38 wysłana przez Jan Kaniewski »

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #34 dnia: Czw, 23 Paź 2014, 20:48:40 »
Tylko różni nas fakt następujący, że ja ratunek dla Naszego państwa widzę w silnej władzy, która poprzez swój mandat wyborczy jest zobowiązana do działań, a jest rozliczana podczas następnych wyborów. Inaczej jesteśmy w klinczu silniejszych interesów i podatności na agentury. Mam w tej kwesti doświadczenie w byciu przywódcą kiedyś więc nie są to słowa bez pokrycia.

Czyż pan nie wmawia "kitów" wyborcom? Przecież nie powiedziałem że nie chcę systemu semi-prezydenckiegp, ale że nie należy w dzisiejszym systemie nic zmieniać. O ile funkcja premiera jest prawie niepotrzebna, to jednak często jest stołkiem oferowanym, "bo tak", dlatego też, jeśli wygram wybory stanę na czele gabinetu.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #35 dnia: Czw, 23 Paź 2014, 22:08:18 »
Ale za to mówił pan coś o uginaniu się w sprawie pewnych nieokreślonych ustaw. Otóż ja uważam, że czasem trzeba podejmować może niepopularne, ale konieczne z punktu widzenia państwa ustawy. Co do stołków to nie czas jest na tego typu targi gdyż to jest sprawa powyborczych decyzji obdarzonego mandatem wyborczym prezydenta. Możemy mówić o modelach rządów, ale konstytucja mówi też swoje.
« Ostatnia zmiana: Czw, 23 Paź 2014, 22:09:21 wysłana przez Jan Kaniewski »

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #36 dnia: Pią, 24 Paź 2014, 01:27:29 »
Pytanie do obu kandydatów... w sumie nie jako prowadzący debatę, ale w tym przypadku jako wyborca chcący podjąć decyzję, na którego z Was oddać głos:

- Czy zamierzacie utrzymać obecny wizerunek "poważnej mikronacji", która co najwyżej idzie w kierunku science-fiction (wszak nie musi być kopią reala), ale nie w kierunku absurdów.

- Czy zamierzacie walczyć o aktywność na siłę... czyli byle głupota byle było dużo postów, czy może w kierunku nieco mniejszej dziennej ilości postów, ale takich które mają jakiś sens, są czymś dla v-państwa ważnym, rozwijającym je itd.

W skrócie interesuje mnie jaka będzie Wasza reakcja i ewentualne działania kiedy znowu pojawi się tutaj ktoś z pomysłami na jakieś "kucogłupoty"?

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #37 dnia: Pią, 24 Paź 2014, 06:22:52 »
- Czy zamierzacie utrzymać obecny wizerunek "poważnej mikronacji", która co najwyżej idzie w kierunku science-fiction (wszak nie musi być kopią reala), ale nie w kierunku absurdów.

- Czy zamierzacie walczyć o aktywność na siłę... czyli byle głupota byle było dużo postów, czy może w kierunku nieco mniejszej dziennej ilości postów, ale takich które mają jakiś sens, są czymś dla v-państwa ważnym, rozwijającym je itd.

1. Zasadniczo tak. Aczkolwiek, nie będzie mi przeszkadzało gdy ktoś wymyśli w swoim lennie, załóżmy, kosmitów, albo gdy ktoś będzie miał trochę inną narrację, aczkolwiek do zaakceptowania przez obie strony.

2. Aktywność sama siebie generuje i to jest logiczne. Nie ma co nawet za bardzo zwracać na nią uwagę - zajmijmy się sobą i "kuniec", bo gadanie o aktywności nie da nam za nie wiele aktywności.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #38 dnia: Pią, 24 Paź 2014, 16:09:13 »
Jestem przeciwnikiem tworzenia absurdów nawet w społecznościach takich jak mikronacje. Pomimo większej dowolności niż w realu nie możemy działać w oparach asurdu. Musimy postawić na jakość tego co tworzymy. Jestem zwolennikiem prowadzenia poważnej aktywności i poważnych rządów.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #39 dnia: Pią, 24 Paź 2014, 16:23:09 »
Dziękuję Kandydatom za udział w debacie i odpowiedzi na pytania wyborców. Debatę uznaję za zakończoną - spotkamy się przy "urnach wyborczych".

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.