A BPI ma prezydenta i rząd, oraz "nieformalną koalicje" z BPD (Krzysiu w Rządzie, poparcie BPD dla Kaniewskiego etc.)
Tak tylko gwoli ścisłości... nie zawarto żadnej koalicji BPD-BPI, a wspomniane sprawy nie mają z tym nic wspólnego:
1. W rządzie to akurat byłem praktycznie w każdym od czasu działania w RB (choć Premierami, kórzy wówczas powoływali rządy były różne osoby), to że akurat obecny prezydent przyjął taką, a nie inną formę rządów jest jego autorskim pomysłem - dla mnie osobiście nazewnictwo "stołków" jest bez znaczenia.
2. Poparcie BPD dla Kaniewskiego owszem było - ale ponieważ BPD nie wystawia własnego kandydata to udziela poparcia jednemu z tych co startują, co nie jest równoznaczne z sojuszem. W poprzednich wyborach jak pamiętam poparliśmy Ciebie i co zawieraliśmy z tego powodu jakieś "koalicje"? Sam najlepiej wiesz, że nie. BPD po prostu popiera w danym momencie tego kandydata, którego uważa na odpowiedniego i najbardziej korzystnego w danej chwili dla RB.
BPD działa dla dobra Republiki Bialeńskiej (tak jak uważa, że będzie to z korzyścią dla państwa) - a że czasem w wyborach popiera innych kandydatów, to akurat wpisuje się w pierwszą część zdania.