Autor Wątek: Debata społeczna o geografii  (Przeczytany 7373 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Re: Debata społeczna o geografii
« Odpowiedź #50 dnia: Pon, 20 Sty 2014, 13:50:18 »
Cytat: "Lehrabia"
A nie można by tej mapy na chomika wrzucić? Na swoim komputerze wszyscy tę mapę odczytamy, no i tak to chociaż nie wygaśnie.
Na Chomika nie wrzucę, bo nie mam tam nawet konta i nie zamierzam mieć (zresztą nawet nie znam zasad tam dostępu - płatny, darmowy, darmowy po zalogowaniu). Mam konto na Rapishare mogę tam wrzucić (ale po jakimś czasie wygaśnie - bo mam konto darmowe). Mogę to komuś wysłać mailem i niech umieści jak ma jakieś "chomicze" konto.

Ale w takim układzie jak skończę (teraz chciałem na szybko wrzucić do przejrzenia jak to wygląda i co ewentualnie dodać, zmienić itp. W takim układzie jak skończę to wrzucę na Rapida lub wyślę komuś mailem i wtedy się gdzieś umieści.

Cytat: "AndrzejSwarzewski"
Albo jakiś tinypic może być
Nie wiem nawet co to znaczy... trochę wyrozumiałości dla "starszego pana"...  :wink:

Zaraz sprawdzę czy nie mógłbym tego jakoś umieścić, jako admin, ale nie sądzę.
Nie wiem jak to jest umieszczone - generalnie jak jest wykupiona jakaś przestrzeń to zapewne można (w jej ramach), ale jak to się robi nie wiem, wiem tylko że można tak zrobić, bo w innych kwestiach i innych miejscach tak robiono (ale to już ludzie obeznani z takimi sprawami).

Tutaj już w niczym nie pomogę - nie znam się na tym. Jak któremu się broń zepsuje to mogę pomóc, ale komputery, sieci, serwery itd.  to nie moja działka.
« Ostatnia zmiana: Czw, 01 Sty 1970, 01:00:00 wysłana przez Guest »

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #51 dnia: Pon, 20 Sty 2014, 14:06:10 »
Cytat: "Razorblade1967"
Nie wiem nawet co to znaczy..
http://tinypic.com/

Z tego co sprawdziłem uprawnienia i przeszukałem Internety, to w phorum nie ma możliwości dodania jakichś załączników przez administratora. A jakieś skompresowanie nie dałoby się?

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #52 dnia: Pon, 20 Sty 2014, 19:21:41 »
Z tego co sprawdziłem uprawnienia i przeszukałem Internety, to w phorum nie ma możliwości dodania jakichś załączników przez administratora. A jakieś skompresowanie nie dałoby się?

Format grafiki JPG to już jest format skompresowany - pakowanie obrazów JPG np. zipem praktycznie zmniejszy wielkość co najwyżej o połowę (w zależności od samego obrazu).

Co do tego Tinycośtam - to nie widzę na tej stronie warunków maksymalnych obrazów, ale z zasady darmowe hostingi mają ograniczenia.

Zresztą może nie warto kombinować - na Rapidshare tez będzie OK, w końcu co prawda plik jest kasowany, ale chyba po 3 miesiącach od ostatniego pobrania (przedtem mnie to informuje mailem, to zawsze mogę pobrać na siebie) - a w końcu na mapie coś się będzie działo to będziemy i tak wrzucać nowe wersje.

LInk do "supermapy" - tak jak opisałem, tylko teren i obiekty bez opisów (nawet nazw miejscowości nie ma i nie ma ani legendy, ani danych o mapie - to będą kolejne warstwy... w produkcji) oraz mogą być drobne niedoróbki (nie wstawiłem jeszcze mostów) bo to jeszcze w produkcji. Ale zerknijcie na to co jest i dajcie swoje uwagi - co zrobić inaczej, co pozmieniać, co się podoba, a co nie.

Link do pliku (po kompresji niecałe 3MB) http://rapidshare.com/share/78429F5A493 ... AF5A15B9C1

Niebieskie to obiekty militarne, czerwone to cywilne, fioletowe - obiekty przemysłowe itp. Droga na ciemnoczerwono to autostrada, na żółto zwykłe (grubsze lub cieńsze), natomiast szare to koleje. Dwa odcienie lasów to różne ich gęstość i wysokość (ale może wstawię jeszcze czarny symbol drzewa, tak aby wizualnie pokazać mniej więcej jakie). Niebieskie prześwitujące to poligony (lądowe i morskie).

PS. A o propos załączników - nie przyjmuje też pliku Excela, a to powinno być możliwe (technicznie - może coś w ustawieniach), bo chyba lepiej dawać plik Excela niż zrzuty ekranu tabel?

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Boris Hristow

« Odpowiedź #53 dnia: Pon, 20 Sty 2014, 19:24:16 »
Andrzej ty jako Admin masz . Dostęp do Galerii która możesz  powiększyć  wklejanie zdjęć na forum.
Boris Hristow

Offline Boris Hristow

« Odpowiedź #54 dnia: Pon, 20 Sty 2014, 19:27:26 »
PS. A o propos załączników - nie przyjmuje też pliku Excela, a to powinno być możliwe (technicznie - może coś w ustawieniach), bo chyba lepiej dawać plik Excela niż zrzuty ekranu tabel?

Na tym serwerze Excela ci nie przyjmie Głowni Admini phorum  Zablokowali bo to jest tylko podstawowe  forum z  galeria i niczym wiecej.(Wiem to po kiedyś otrzymywałem  news z phorum i tam pisało ze  po zablokowywali  rożne rzeczy i itp itd.)

Przy okazji pytanie  znak czerwone  kolo plus taka Pala biała kolo niebieskiego kwadratu (nie wysuwać wniosków  erotycznych) co to oznacza.
Boris Hristow

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #55 dnia: Pon, 20 Sty 2014, 19:50:01 »
Cytat: "Abdullah Aykm"
Na tym serwerze Excela ci nie przyjmie Głowni Admini phorum  Zablokowali bo to jest tylko podstawowe  forum z  galeria i niczym wiecej.(Wiem to po kiedyś otrzymywałem  news z phorum i tam pisało ze  po zablokowywali  rożne rzeczy i itp itd.)
Nie wiedziałem - na Forach gdzie administruję, moderuję czy piszę zwykle pliki Excela są dostępne jako załączniki (z ograniczeniem wielkości tych plików).

Przy okazji pytanie  znak czerwone  kolo plus taka Pala biała kolo niebieskiego kwadratu (nie wysuwać wniosków  erotycznych) co to oznacza.
Czerwone prostokąty, kwadraty itp. to po prostu miejscowości, niebieskie kwadraty, prostokąty itp. to obiekty wojskowe (jednostki, bazy - po prostu "teren wojskowy" - szczegóły będą w opisach czyli nazwy/skrótowe jednostek). Natomiast koło z białym pasem to symbol lotniska - jeśli czerwone to jest lotnisko cywilne (będzie opis "Port Lotniczy" + jego nazwa, jeśli jest oraz oznaczenie kodowe np. EBWO - czyli Wolnograd), a jeżeli niebieskie to baza lotnictwa wojskowego (będzie nazwa np. 3BL - 3. Baza Lotnicza oraz oznaczenie kodowe np. EBMI).

Znak lotniska oznacza kompleks czyli zarówno drogi startowe i kołowania jak terminale itd. Przy wojskowych oznacza to bazę lotniczą jako całość (pasy, hangary, obiekty koszarowe, sztabowe, warsztatowe).

Offline Boris Hristow

« Odpowiedź #56 dnia: Pon, 20 Sty 2014, 19:56:12 »
Dziękuje za wyjaśnienie tego tematu.
Boris Hristow

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #57 dnia: Pon, 20 Sty 2014, 19:59:27 »
Na razie jeszcze nie ma - ale jak będzie koło z pasem w kolorze drogi to będzie oznaczało to drogowy odcinek lotniskowy czyli DOL (będą numerowane z opisem np. DOL 2). Porobię to gdy będę numerował drogi...

Co prawda panuje powszechne mniemanie, że samoloty klasy F-16 (u nas to F-2) nie mogą z korzystać z DOL-i (i u nas polikwidowali), ale zapomnieli to Izraelczykom powiedzieć - bo oni mają DOL-e dla F-16, sam wydziałem swego czasu koło Hajfy. Zresztą mamy też samoloty innych klas (podobne do Hawk czy S.Tucano), a one mogą swobodnie z DOL-i korzystać.

« Odpowiedź #58 dnia: Pon, 20 Sty 2014, 20:21:46 »
Bardzo dobra mapa. Na inne pytania odpowiedział chyba baron Aykm. :) Cieszę się z obecnych wyników prac (można dodać do wątku z mapami), z radością czekam na następne warstwy. :)

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #59 dnia: Pon, 20 Sty 2014, 21:07:53 »
...można dodać do wątku z mapami
Zastanawiam się czy w związku z zmianą sposobu robienia mapy (na życzenie Prezydenta) i w zasadzie zrobieniem jej od nowa, co przy okazji spowodowało zmiany na samej mapie nie należałoby tamten wątek zamknąć, zmienić nazwę na jakieś "archiwalia" (aby to nie było mylące), a rozpocząć nowy w chwili ukończenia obecnej mapy docelowej, na której już dalej będziemy pracować przy rozwoju RB i której będziemy robić wycinki np. powiększenia.

« Odpowiedź #60 dnia: Pon, 20 Sty 2014, 21:13:36 »
(na życzenie Prezydenta)
Tylko propozycję. ;) Prezydent w tym kraju nie ma nawet weto, a co dopiero możliwości wydawania rozkazów. :)
Zastanawiam się czy w związku z zmianą sposobu robienia mapy (na życzenie Prezydenta) i w zasadzie zrobieniem jej od nowa, co przy okazji spowodowało zmiany na samej mapie nie należałoby tamten wątek zamknąć, zmienić nazwę na jakieś "archiwalia" (aby to nie było mylące), a rozpocząć nowy w chwili ukończenia obecnej mapy docelowej, na której już dalej będziemy pracować przy rozwoju RB i której będziemy robić wycinki np. powiększenia.
Obecne mapy na chwilę obecną jeszcze są przydatne. Po zrobieniu ostatecznych wersji dalszych map będziemy mogli część zaktywizować, do wglądu dla przyszłych Bialeńczyków.

Offline Boris Hristow

« Odpowiedź #61 dnia: Pon, 20 Sty 2014, 21:18:16 »
(na życzenie Prezydenta)
Tylko propozycję. ;) Prezydent w tym kraju nie ma nawet weto, a co dopiero możliwości wydawania rozkazów. :)
Obecne mapy na chwilę obecną jeszcze są przydatne. Po zrobieniu ostatecznych wersji dalszych map będziemy mogli część zaktywizować, do wglądu dla przyszłych Bialeńczyków.

Zycie potrafi być  zaskakujące, nawet w mikro-świecie :).
Boris Hristow

« Odpowiedź #62 dnia: Pon, 20 Sty 2014, 22:41:54 »
Zycie potrafi być zaskakujące, nawet w mikro-świecie .
Szczególnie w mikroświecie. ;-) Tutaj wszystko może się stać, można nagle spaść na dno i równie nagle zostać Prezydentem. ;-) Przynajmniej u nas w kraju, bo są już mikronacje betonowe w których rządzi kilkuosobowa grupa kolesi.
Wiem, że ktoś może powiedzieć, że siedzę już drugą kadencję na Fotelu Prezydenta, ale nie możecie powiedzieć, że wychodzi to komukolwiek na złe. Jest tu wiele świetnych ludzi, może lepszych ode mnie, ale na chwilę obecną to ja mam największe polityczne doświadczenie, potrzebne w czasie pierwszych kadencji. Mam także dużo wolnego czasu, który mogę poświęcić Republice. Dlatego jest różnica pomiędzy dość długim (bo nie znowu bardzo długim, dwie kadencje to nic wielkiego) pełnieniem urzędu Prezydenta przez moją osobę, a betonowymi monarchiami w których nie ma nic zaskakującego.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #63 dnia: Pon, 20 Sty 2014, 23:06:56 »
(na życzenie Prezydenta)
A to Prezydent nie jest zwierzchnikiem Armii? Mapy wykonują "czynniki wojskowe" czyli...  :lol:

Offline Boris Hristow

« Odpowiedź #64 dnia: Pon, 20 Sty 2014, 23:08:51 »
(na życzenie Prezydenta)
A to Prezydent nie jest zwierzchnikiem Armii? Mapy wykonują "czynniki wojskowe" czyli...  :lol:

A nie mówiłem życie potrafi zaskakiwać, nawet w virtualu :).
Boris Hristow

« Odpowiedź #65 dnia: Wto, 21 Sty 2014, 09:47:53 »
A to Prezydent nie jest zwierzchnikiem Armii? Mapy wykonują "czynniki wojskowe" czyli...  
Czyli wychodzi na to, że mamy tu krwawą dyktaturę prezydencko-wojskową. :D

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #66 dnia: Wto, 21 Sty 2014, 09:56:38 »
A to Prezydent nie jest zwierzchnikiem Armii? Mapy wykonują "czynniki wojskowe" czyli...  
Czyli wychodzi na to, że mamy tu krwawą dyktaturę prezydencko-wojskową. :D

A niby czemu? W większości systemów przywódca (bez względu na tytuł) jest zwierzchnikiem armii (nie mylić z wojskowym dowodzeniem - raczej dotyczy to wyznaczaniu celów i zadań ogólnych) i nie ma to nic wspólnego z dyktaturą. Armia jest składnikiem państwa, a skoro prezydent jest jego przywódcą to jednocześnie podlega mu armia.

W przypadku tworzenia mapy tak się akurat złożyło, że wykonuje ją osoba zajmująca się jednocześnie armii, a więc uznaliśmy (niejako automatycznie, w zasadzie bez ustaleń), że czynność wykonuje instytucja wojskowa. Równie dobrze mógłby być to cywilny "Instytut Kartografii", ale po prostu przy niewielkiej ilości zaangażowanych w zabawę nie było jak tego zrobić, albo po prostu na to nie wpadliśmy.

« Odpowiedź #67 dnia: Wto, 21 Sty 2014, 10:01:31 »
Nie no, tak tylko żartowałem. Jednak rozkazu na temat mapy wydać nie mogłem, może mógłbym rozporządzenie, choć i tu musiałbym najpierw przeczytać kilka naszych ustaw ponownie. :)

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #68 dnia: Wto, 21 Sty 2014, 10:10:48 »
Nie no, tak tylko żartowałem.
Wiem...

Nie no, tak tylko żartowałem. Jednak rozkazu na temat mapy wydać nie mogłem, może mógłbym rozporządzenie, choć i tu musiałbym najpierw przeczytać kilka naszych ustaw ponownie. :)
Pewnie mogłeś - przecież to władze państwa decydują czym się zajmuje armia - ona nie istnieje w końcu dla samego istnienia, a po to by wykonywać zadania przez to państwo wyznaczone. Nawet jeżeli konkretna kwestia nie jest wyraźnie zapisana (bo wszystkich zapisać się nie da) to podpada pod ogólną zasadę zwierzchnictwa władz państwowych nad armią.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #69 dnia: Wto, 21 Sty 2014, 17:59:49 »
Po raz kolejny proszę o wsparcie prac nad mapą Bialenii poprzez podawanie propozycji nazw dla miejscowości - potrzebuję jeszcze przynajmniej kilkanaście-dwadzieścia, bo prace są w fazie żmudnego robienia opisów (miejscowości, numeracja dróg, nazwy geograficzne itd.)...

« Odpowiedź #70 dnia: Wto, 21 Sty 2014, 18:17:35 »
Jak już chyba pisałem, najlepiej robić nazwy od zwierząt, roślin, imion, zjawisk pogodowych. Jakiś Wilczyniec, Królików, Sosnowiec, Jabłoniec, Tomaszów, Jarosławów, Wietrzeń, Chmurzec.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #71 dnia: Wto, 21 Sty 2014, 20:00:39 »
Jak już chyba pisałem, najlepiej robić nazwy od zwierząt, roślin, imion, zjawisk pogodowych. Jakiś Wilczyniec, Królików, Sosnowiec, Jabłoniec, Tomaszów, Jarosławów, Wietrzeń, Chmurzec.

A owszem pisałeś, ale zawsze te "podrzucone" nazwy przyśpieszają "dziubaninę", która obecnie jest dość żmudna i czasochłona, a wykonywana w wolnym czasie od innych zajęć. Samo numerowanie dróg jest dość "upierdliwe" (numer ma dwa elementy - podkład i sam numer), a więc każdy post, który mi zaoszczędza trochę czasu przy tej robocie jest "na wagę złota".

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #72 dnia: Wto, 21 Sty 2014, 20:41:21 »
Na Chomika nie wrzucę, bo nie mam tam nawet konta i nie zamierzam mieć (zresztą nawet nie znam zasad tam dostępu - płatny, darmowy, darmowy po zalogowaniu). Mam konto na Rapishare mogę tam wrzucić (ale po jakimś czasie wygaśnie - bo mam konto darmowe).
Konto jest darmowe, natomiast z pobieraniem już cyrki bywają. Ale że posiadam, zachomikuję.

W kwestii podrzucania nazw:
Szaniec - mała miejscowość ze schronami dla władz państwowych.
Żelaźno - miejscowość z wielkimi hutami, złożona z trzech dzielnic - Kamienicy Czarnej, Brzegu i Rafałowa (odpowiednik realnego Eisenhuttenstadt).
Krzyżak - siedziba naszego prymasa.
Puchowo - miasteczko z fabryką poduszek, znane ze swojego ZOO.
Ofierzyn - wieś zbudowana na miejscu gigantycznej bitwy (tak, planuję ją dać do epopei).
Prądnik - zanieczyszczone miasto przemysłowe, z wielkimi elektrowniami.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Boris Hristow

« Odpowiedź #73 dnia: Wto, 21 Sty 2014, 22:16:07 »
Mam ja mości waść mość pytanie czy w  "szańcu" znajda sie schrony dla każdego szczebla władzy od Prezydenta do  burmistrza?
Boris Hristow

« Odpowiedź #74 dnia: Wto, 21 Sty 2014, 22:23:54 »
Mam ja mości waść mość pytanie czy w  "szańcu" znajda sie schrony dla każdego szczebla władzy od Prezydenta do  burmistrza?
Oczywiście. Proponuję jeszcze spod Szańca zrobić jakiś pociąg podziemny, żeby można byłoby uciec w dalekie miejsce w razie niebezpieczeństwa, najlepiej za granicę.