Autor Wątek: O cywilizacji i Powszechnej Deklaracji słów kilka  (Przeczytany 767 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Re: Projekt inkorporacji realnego prawa międzynarodowego
« Odpowiedź #25 dnia: Nie, 26 Sty 2014, 12:25:36 »
Cytat: "AndrzejSwarzewski"
Może czytał któreś z zaproponowanych przeze mnie praw? Szczerze nie sądzę.
Tak gwoli ścisłości - to akurat realne prawo międzynarodowe w zakresie konfliktów zbrojnych czyli to wynikające z konwencji haskich i konwencji genewskich (wraz protokołami dodatkowymi i niektórymi dodatkowymi konwencjami) jest mi osobiście znane, może na poziomie wiedzy prawniczej, ale na wystarczającym do podjęcia dyskusji na jego temat (w tym również na temat pewnych jego "niuansów").

Nie wiem czy jest w ogóle sens "przystosowania tego" - można co najwyżej zrobić zestawienie tego co jest do przyjęcia (czyli w zasadzie podstawa zawarta w KH z 1907 oraz podstawa KG z 1949), a w zakresie niektórych dodatkowych dokumentów można je wpisać na listę przyjętych lub z nich zrezygnować (część nawet w świecie realnym nie była przyjęta przez niektóre liczące się kraje - najlepszym przykładem jest tutaj "traktat Ottawski" czyli Konwencja o zakazie użycia, składowania, produkcji i przekazywania min przeciwpiechotnych oraz ich zniszczeniu z 1997).
« Ostatnia zmiana: Czw, 01 Sty 1970, 01:00:00 wysłana przez Guest »

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline AndrzejSwarzewski

Re: Projekt inkorporacji realnego prawa międzynarodowego
« Odpowiedź #26 dnia: Nie, 26 Sty 2014, 12:37:53 »
Cytat: "Razorblade1967"
Tak gwoli ścisłości - to akurat realne prawo międzynarodowe w zakresie konfliktów zbrojnych czyli to wynikające z konwencji haskich i konwencji genewskich (wraz protokołami dodatkowymi i niektórymi dodatkowymi konwencjami) jest mi osobiście znane, może na poziomie wiedzy prawniczej, ale na wystarczającym do podjęcia dyskusji na jego temat (w tym również na temat pewnych jego "niuansów").

Nie wiem czy jest w ogóle sens "przystosowania tego" - można co najwyżej zrobić zestawienie tego co jest do przyjęcia (czyli w zasadzie podstawa zawarta w KH z 1907 oraz podstawa KG z 1949), a w zakresie niektórych dodatkowych dokumentów można je wpisać na listę przyjętych lub z nich zrezygnować (część nawet w świecie realnym nie była przyjęta przez niektóre liczące się kraje - najlepszym przykładem jest tutaj "traktat Ottawski" czyli Konwencja o zakazie użycia, składowania, produkcji i przekazywania min przeciwpiechotnych oraz ich zniszczeniu z 1997).
Myślę, że tak byłoby najbardziej sensownie. Ja zapoznałem się z dużą częścią konwencji haskiej i genewskiej, niemniej jednak ekspertem i autorytetem w tej dziedzinie nie jestem. Gdyby Pan Minister był zainteresowany stworzeniem takiego spisu tego co jest do przyjęcia, to byłoby bardzo dobrze.

Offline AndrzejSwarzewski

Re: O cywilizacji i Powszechnej Deklaracji słów kilka
« Odpowiedź #27 dnia: Nie, 26 Sty 2014, 18:53:00 »
Cytat: "Jan Kaniewski"
To są Konwencje Haskie oraz Deklaracja Praw Człowieka.
No, ale jeśli byśmy chcieli je przerabiać, to powinniśmy z jakimiś innymi mikronacjami się umówić. I tu NUPIA nie wystarczy.