Mnie nie podoba się określenie "bialeńskiej Brodrii".

Jednak koncepcja narracji XIX -wiecznej jest w istocie ciekawa. Jednak wpierw musimy zastanowić się czym charakteryzował się ówczesne społeczeństwo. Wczoraj dla zobrazowania tamtejże sytuacji posłużyłem się cytatem z Mickiewiczowskich Dziadów:
Dokoła lube szemrania:
Senator w łasce, w łasce, w łasce, w łasce, w łasce.Jaki okropny szmer! śmiechy! wrzaski:
Senator wypadł z łaski, z łaski! z łaski, z łaski.Naturalnie chodzi o łaski "carskie". Przykład ów miał zobrazować jak wielkim mirem cieszył się ówczesny monarcha, który w istocie był "Panem życia i śmierci" swoich poddanych. Mnie nie chodzi o ślepe przenoszenie na grunt brodryjski oweczgo lizusostwa, z którego wyśmiewał się Mickiewicz. Chodzi mi o wzmocnienie autorytetu monarchy - tak by stał się on "Ojcem Narodu". Jednak wymaga to: zaangażowania monarchy oraz podkreślania jego znacznej roli poprzez
dostojeństwo uroczystości.
Drugi z filarów to arystokracja, wydaje mi się, że powinna ona stać się nieco bardziej hermetyczną (czy egalitarną) grupą. W mojej ocenie winno się przeprowadzić rewizję nadanych tytułów arystokratycznych, by sam fakt posiadania takowego wiązał się z zasługami na rzecz kraju.Od arystokracji winno wymagać się także: postawy godnej średniowiecznego rycerza pełnego
cnót oraz posiadania
ziemi. Z tym wiąże się kolejna z moich koncepcji: założenie towarzystwa, klubu arystokratów (
dyskusyjno - intelektualnego), który działaby w oparciu o ideały owego "rycerza bez wad", czyli
Kodeks Honorowy. Druga sprawa to kwestia gospodarki. Naturalnie jej podstawą, w związku z XIX-wiecznym charakter Brodrii winna być
ziemia. Nadawanie jejże byłoby w gestii monarchy, który dysponowałby owym
panis bene merentium, przysługującym arystokratom. Naturalnie z ziemi arystokrata czerpałby określane korzyści materialne. Lecz tu pojawia się kolejna kwestia - systemu gospodarczego, nad którego propozycją (pomysłem nań) polecam wszcząć dyskusję. Swoją koncepcje również postaram się przedstawić na dniach, jednak zapraszam
wszystkich by odnieśli się do moich propozycji.