Autor Wątek: Debata przedwyborcza - luty 2014  (Przeczytany 1898 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
Re: Debata przedwyborcza - luty 2014
« Odpowiedź #50 dnia: Śro, 29 Sty 2014, 17:22:46 »
Cytat: "Lehrabia"
Do tego Janek NIE nawołuje do "rozwalania konstytucyjnego porządku", tylko (choć prawda - histerycznie i też czasem niemerytorycznie) do ZMIAN w Konstytucji, a do tego ma PEŁNE PRAWO.

Fakt może za bardzo chciałem "urealnić" sprawę. W sensie za bardzo przenieść tamtejsze warunki na nasze "podwórko". A to tak nie funkcjonuje. No, ale każdy błądzi. Dla świętego spokoju, co już mówiłem poddamy pod głosowanie projekt.
« Ostatnia zmiana: Czw, 01 Sty 1970, 01:00:00 wysłana przez Guest »

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #51 dnia: Śro, 29 Sty 2014, 18:46:40 »
Skoro moje działania nazywasz kabaretem, to mam zwyczajowe prawo (gwarantowane Konstytucją) być oburzonym z tego powodu. W sumie mógłbym to też sankcjonować (publiczne znieważanie to już przestępstwo), zgłaszając do Sądu, ale nie chcę - nie chcę w takim momencie aż tak pluć jadem, ani nie poczuwam się obrażony (tak bardzo) - choć robisz mi coś takiego drugi raz. Uznaję więc po prostu, że takie słowa wynikły z pomylenia KP z KCK, który zawiera klauzulę sumienia (podczas gdy KP jedynie klauzulę niewiedzy) i kończę sprawę.

Zatem, skoro wracamy do kampanii wyborczej, może niech teraz PURA wypowie się w poruszonych postawionymi dotąd pytaniami tematach?
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #52 dnia: Śro, 29 Sty 2014, 19:04:19 »
(publiczne znieważanie to już przestępstwo)
A publiczne znieważenie Prezydenta to nie przestępstwo? Zacytuję "No i trzeba przypomnieć, że jedno się obiecuje, a co inne się realizuje. Taka postawa prezydencka obserwowana w ostatnim czasie. Drogi się rozchodzą bez słowa."
I za wyzwiska w stosunku do mnie to ja zostałem ukarany. Ale trudno, masz takie prawo.
Zatem, skoro wracamy do kampanii wyborczej, może niech teraz PURA wypowie się w poruszonych postawionymi dotąd pytaniami tematach?
Kandydatem na Prezydenta z ramienia PURA jestem ja. Mam doświadczenie, czas, chęci.
W gospodarce i sprawach obronności zamierzamy iść dalej obecnie wyznaczoną linię przeze mnie, Ministra de Kaniewskiego i Ministra Razorblade.
Chcielibyśmy ograniczyć koalicję do dwóch partii. Z kim zawiązalibyśmy koalicję, to zależałoby od wyniku po wyborach oraz umów koalicyjnych ideowo-personalnych.
Sprawy zagraniczne to będzie kwestia ciężka. Opracowanie Karty Mikronauty wydaje się być dobrą podstawą pod planowaną bez powodzenia organizację międzynarodową.
Były jeszcze jakieś pytania?

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #53 dnia: Śro, 29 Sty 2014, 19:39:01 »
Cytat: "AndrzejSwarzewski"
(publiczne znieważanie to już przestępstwo)
A publiczne znieważenie Prezydenta to nie przestępstwo? Zacytuję "No i trzeba przypomnieć, że jedno się obiecuje, a co inne się realizuje. Taka postawa prezydencka obserwowana w ostatnim czasie. Drogi się rozchodzą bez słowa."
I za wyzwiska w stosunku do mnie to ja zostałem ukarany. Ale trudno, masz takie prawo.
Nie, ja mam dość. Dosyć na dziś. Powiem to w twarz i już z mniejszą dawką kultury, w tonie przeciętnego moderatora na przeciętnym forum - czy czytasz moje posty ze zrozumieniem? Powtórzę - kara została wyznaczona za to, co stało się w Parlamencie. Uznałem, że w przypadku tego, co stało się tutaj, ograniczę się do słownej reprymendy. Jeśli to takie oburzające i kontrowersyjne, mogę i za słowa tutaj wyznaczyć kary - ale szczerze, ani ja nie chcę, ani nikt inny tutaj obecny.
W dniu dzisiejszym to ostatnia moja wypowiedź na Forum. Atmosfera jest niezdrowo i ponad miarę nagrzana przez dzisiejsze nadzwyczajne sankcjonowanie - które odbyło się w sposób zgodny z obowiązującymi aktami prawnymi, jednakże wywołało sporych rozmiarów dyskusję. Sam zaczynam już rzucać różnymi wzniosłymi deklaracjami, które przy takich nastrojach mogą zostać odebrane jako groźby czy jakieś inne zastraszanie, a podtrzymywanie takiej temperatury może się skończyć bardzo źle dla Forum. Rywalizacja jak widać nikomu z nas nie sprzyja - i szczerze, strach pomyśleć, jak będzie wyglądał Parlament, jeśli będziemy się tak ścierać przez cały następny miesiąc... To tyle, pozdrawiam i się wyłączam, z drobnym apelem o podobne uspokajające kroki dla wszystkich, którzy są teraz czerwoni na twarzy.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #54 dnia: Śro, 29 Sty 2014, 20:50:00 »
Rzeczywiście, powinniśmy się wszyscy uspokoić. Zdenerwowanie nas wszystkim wzrosło maksymalnie. To niedobrze, ale to oznaka, że nasza kampania wyborcza jest prowadzona szczerze, a nie na żarty lub sztucznie. To dobrze świadczy o naszej demokracji, lecz już wystarczy.
Nie mam pretensji do nikogo, ani o tą karę, ani o różnice poglądów. Wróćmy do merytorycznej kampanii i debaty.
Pytania do LAN i ZPB:
1. Jakie jest Wasze stanowisko w sprawie prawa międzynarodowego?
2. Czy zaktywizujecie regiony?

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #55 dnia: Śro, 29 Sty 2014, 21:16:10 »
Pytania do LAN i ZPB:

1. W sprawie prawa międzynarodowego zgadzamy się na tworzenie Karty Mikronauty, bo uważamy, że to będzie rozwiązanie, którym możemy dać mikroświatu "coś więcej". Co się tyczy Konwencji Haskich to konieczne jest powołanie grupy przystosowawczej. Ona działając w parlamencie (parlamentarzyści + eksperci) powinna zająć się dostosowaniem tego prawa pod nasze warunki mikronacyjne.

2. Na dzień dzisiejszy powinniśmy jeszcze cały czas bez ustanku walczyć o nowych mieszkańców i aktywizować tych, którzy byli aktywni. To jest ze sobą powiązane w ten sposób, że w obecnym stanie trudno zorganizować całe życie regionalne, bo po prostu nie ma tylu osób. I obecny kierunek przebiega tak, że to władza centralna stara się aby te regiony nie "obumierały". A jeśli będzie skuteczna polityka promocyjno - aktywizacyjna to myślę, że z czasem regiony, które mając silny impuls ze strony władz zaczną się rozwijać. Ale na dzień dzisiejszy tu i teraz mówię, że nie należy mnożyć bytów ponad potrzebę.

Pytanie do ZPB i PURA:

1. Jak według Was powinna wyglądać polityka międzynarodowa na obecną III kadencję?

« Odpowiedź #56 dnia: Śro, 29 Sty 2014, 21:22:08 »
Cytat: "Jan Kaniewski"
1. W sprawie prawa międzynarodowego zgadzamy się na tworzenie Karty Mikronauty, bo uważamy, że to będzie rozwiązanie, którym możemy dać mikroświatu "coś więcej". Co się tyczy Konwencji Haskich to konieczne jest powołanie grupy przystosowawczej. Ona działając w parlamencie (parlamentarzyści + eksperci) powinna zająć się dostosowaniem tego prawa pod nasze warunki mikronacyjne.
Dla PURA rozwiązanie takie jest do zaakceptowania. Włączylibyśmy się do grup przystosowawczych, jak i do tworzenia Karty Mikronauty.
2. Na dzień dzisiejszy powinniśmy jeszcze cały czas bez ustanku walczyć o nowych mieszkańców i aktywizować tych, którzy byli aktywni. To jest ze sobą powiązane w ten sposób, że w obecnym stanie trudno zorganizować całe życie regionalne, bo po prostu nie ma tylu osób. I obecny kierunek przebiega tak, że to władza centralna stara się aby te regiony nie "obumierały". A jeśli będzie skuteczna polityka promocyjno - aktywizacyjna to myślę, że z czasem regiony, które mając silny impuls ze strony władz zaczną się rozwijać. Ale na dzień dzisiejszy tu i teraz mówię, że nie należy mnożyć bytów ponad potrzebę.
Tutaj nie do końca się zgodzę. Jestem zdania, że dla potencjalnych nowych mieszkańców opisane i w miarę aktywne regiony będą zachętą do zaangażowania się w życie państwowe. Doświadczenia z innych mikronacji pokazują, ze niektórzy boją się wkraczania od razu w "wielką politykę", bez względu na to, że mają do czynienia z niewielką społecznością i niewielką władzą. Do regionów za to wkraczają chętnie.
1. Jak według Was powinna wyglądać polityka międzynarodowa na obecną III kadencję?
Powinniśmy skupić się na umacnianiu relacji z NUPIA, a także:
1)  Rozpoczęciu procesu tworzenia Karty Mikronauty,
2)  Wykorzystując sytuację tworzenia Karty Mikronauty powinniśmy zawrzeć stosunki z większą liczbą mikronacji,
3)  Powinniśmy wydać dekret o uznaniu państwowości hurtem wszystkim aktywnych mikronacji.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #57 dnia: Śro, 29 Sty 2014, 21:35:46 »
Powinniśmy skupić się na umacnianiu relacji z NUPIA, a także:
1)  Rozpoczęciu procesu tworzenia Karty Mikronauty,
2)  Wykorzystując sytuację tworzenia Karty Mikronauty powinniśmy zawrzeć stosunki z większą liczbą mikronacji,
3)  Powinniśmy wydać dekret o uznaniu państwowości hurtem wszystkim aktywnych mikronacji.

Mam pewne zastrzeżenia co do punktu 3. Dotyczą one natury zasady wzajemności. Czy mikronacje, które uznamy, uczynią to samo w stosunku do nas? Powinniśmy tutaj kierować się zasadą tej wzajemności.

« Odpowiedź #58 dnia: Śro, 29 Sty 2014, 21:39:52 »
Ja jestem zdania, że ważniejsza jest tutaj zasada faktyczności, niż wzajemności. No bo dość oczywiste jest to, że Sarmaci będą nam, tradycyjnie, grali na nosie i nas nie będą uznawać. Ale nie jest to powód, żebyśmy my nie mieli uznać ich państwowości, a tym samym uznać, że państwem nie są.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #59 dnia: Śro, 29 Sty 2014, 21:55:13 »
Ja jestem zdania, że ważniejsza jest tutaj zasada faktyczności, niż wzajemności. No bo dość oczywiste jest to, że Sarmaci będą nam, tradycyjnie, grali na nosie i nas nie będą uznawać. Ale nie jest to powód, żebyśmy my nie mieli uznać ich państwowości, a tym samym uznać, że państwem nie są.

No z jednej strony niby tak, ale z drugiej sądzę, że należy zachować wstrzemięźliwość. Proszę nie zapominać, że to właśnie Sarmacja była naszym agresorem. Czy cały nasz trud będzie tak zmarnowany? Nie mówię tutaj o kwestii ewentualnego pojednania, bo jeśli do niego miałoby dojść to znaczy, że nic nie poszło na marne. Ale jeśli My pomimo wielu upokorzeń z ich strony pchamy się na siłę to jest to krótko mówiąc nielogiczne. Przy czym od razu podkreślam, że nie jestem zawziętym antysarmatą.

« Odpowiedź #60 dnia: Śro, 29 Sty 2014, 22:00:02 »
No z jednej strony niby tak, ale z drugiej sądzę, że należy zachować wstrzemięźliwość. Proszę nie zapominać, że to właśnie Sarmacja była naszym agresorem. Czy cały nasz trud będzie tak zmarnowany?
Nic nie będzie zmarnowane. Agresorem nie był cały naród, a wybitnie zindoktrynowane jednostki. Poza tym było to już dawno, jak na warunki mikronacyjne. I to my powinniśmy wyciągnąć rękę. Zawsze rękę wyciąga ofiara. Agresor może obawiać się, że ofiara uzna za nietakt wyciągnięcie ręki.
Nie mówię tutaj o kwestii ewentualnego pojednania, bo jeśli do niego miałoby dojść to znaczy, że nic nie poszło na marne. Ale jeśli My pomimo wielu upokorzeń z ich strony pchamy się na siłę to jest to krótko mówiąc nielogiczne. Przy czym od razu podkreślam, że nie jestem zawziętym antysarmatą.
Pchania się na siłę nie będzie. Uznanie państwowości to coś naturalnego. USA uznaje państwowość Syrii. Związek Radziecki uznawał państwowość RFN. Moim zdaniem nie ma tu niczego nielogicznego.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #61 dnia: Śro, 29 Sty 2014, 22:08:57 »
A czy naród Sarmacki, ta część rządząca, która to dokonywała ataków prze swoich agentów zmieniała się? Chyba każdy kto obserwuje mikroświat stwierdzi, że rządzi tam ta sama klika. Oni są do swoich stołków wręcz "przyspawani". Dlatego powątpiewam w nasze najszczersze intencje wobec nich.

« Odpowiedź #62 dnia: Śro, 29 Sty 2014, 22:23:16 »
Doszło do pewnego przetasowania. Skrajnie wrogie nam odmiany khandyzmu, czyli kaizeryzm i karakachanowizm praktycznie w Księstwie nie występują. Sam khandyzm bez tych mutacji nie jest bardzo wrogi, JKW Piotr II Grzegorz to jednak nie byle kretyn, który dałby się wprowadzić w kampanię nienawiści. Można mięć różne zdanie dotyczące tzw. IRC-owego establishmentu. Jednak diuczessa von Lichtenstein jest wyważoną osobą, której można nie lubić, ale nie można odmówić dość wysokiego poziomu kultury osobistej i cywilizacji osobistej. Natomiast co do komunistów, to są to sojusznicy, szeroko rozumianych, naszych idei. Są to demokraci o szczerych intencjach wobec Sarmacji i mikroświata, wrogowie kłamstw, manipulacji i monarchofaszyzmu.

Jednakże chciałbym też zauważyć, że uznanie państwowości (przecież nie samej Sarmacji w ramach wyróżnienia, a wszystkich aktywnych mikronacji) nie byłoby jakąś "najszczerszą intencją".

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #63 dnia: Czw, 30 Sty 2014, 17:51:10 »
Doszło do pewnego przetasowania. Skrajnie wrogie nam odmiany khandyzmu, czyli kaizeryzm i karakachanowizm praktycznie w Księstwie nie występują. Sam khandyzm bez tych mutacji nie jest bardzo wrogi, JKW Piotr II Grzegorz to jednak nie byle kretyn, który dałby się wprowadzić w kampanię nienawiści. Można mięć różne zdanie dotyczące tzw. IRC-owego establishmentu. Jednak diuczessa von Lichtenstein jest wyważoną osobą, której można nie lubić, ale nie można odmówić dość wysokiego poziomu kultury osobistej i cywilizacji osobistej. Natomiast co do komunistów, to są to sojusznicy, szeroko rozumianych, naszych idei. Są to demokraci o szczerych intencjach wobec Sarmacji i mikroświata, wrogowie kłamstw, manipulacji i monarchofaszyzmu.

Jednakże chciałbym też zauważyć, że uznanie państwowości (przecież nie samej Sarmacji w ramach wyróżnienia, a wszystkich aktywnych mikronacji) nie byłoby jakąś "najszczerszą intencją".

Tylko nikt chyba nie chciałby abyśmy byli tym, który o wszystko prosi. Dlaczego mamy ulegać takiemu postrzeganiu tej sprawy? To znaczy działać jakbyśmy byli pod swoistą presją uznawania? Powinny być też gwarancje zwrotne do naszych uznań. Oczywiście zdolność wchodzenia w relacje międzynarodowe mikronacji jest czymś dobrym, ale nie może odbywać się w sytuacjach sprzecznych z Bialeńską racją stanu. To się nazywa suwerenność. Czyli mozliwość wyboru z kim chcemy się układać. A to stwierdzanie stanu uznawania, co uważam za ważne jeśli będzie jednostronne nie ma sensu.

« Odpowiedź #64 dnia: Czw, 30 Sty 2014, 18:06:25 »
Jeśli już, nie wiem dlaczego, trzymamy się tej Sarmacji, to warto powiedzieć, że oni też uznają całą masę mikronacji, które ich nie uznają. Oczywiście jako kraj suwerenny możemy ich nie uznać, ale po co takie gierki w stosunku do neutralnego państwa?
Nie wiem w jakiej sprzeczności z racją stanu stoi uznanie państwowości. Nie będzie to miało innych skutków niż właśnie uznanie państwowości.
O wzajemne uznanie nie poprosimy. Jeśli będą chcieli to uznają, a jeśli nie to nie. Nie potrzebujemy tego, jako państwo suwerenne.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #65 dnia: Czw, 30 Sty 2014, 18:19:38 »
Jeśli już, nie wiem dlaczego, trzymamy się tej Sarmacji, to warto powiedzieć, że oni też uznają całą masę mikronacji, które ich nie uznają. Oczywiście jako kraj suwerenny możemy ich nie uznać, ale po co takie gierki w stosunku do neutralnego państwa?
Nie wiem w jakiej sprzeczności z racją stanu stoi uznanie państwowości. Nie będzie to miało innych skutków niż właśnie uznanie państwowości.
O wzajemne uznanie nie poprosimy. Jeśli będą chcieli to uznają, a jeśli nie to nie. Nie potrzebujemy tego, jako państwo suwerenne.

Sam mieszkałem kiedyś w Sarmacji, ale jeśli Pan prezydent znając bardziej tamtejszą tematykę zna to można rzeczywiście tak zrobić. My możemy zaproponować uznanie tych mikronacji w oczekiwaniu na deklaracje zwrotne. Jeśli ich przez bardzo długi czas nie będzie to można usuwać te państwa z naszej listy. Albo po prostu wydać ustawę, która określi jakie musi mieć cechy mikronacja aby ja uznawać. I można sprawę załatwić bardziej sprawnie.

« Odpowiedź #66 dnia: Czw, 30 Sty 2014, 18:26:38 »
Jeśli ich przez bardzo długi czas nie będzie to można usuwać te państwa z naszej listy.
Ale pod warunkiem, że najpierw zostaną poinformowane o fakcie umieszczenia na liście.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #67 dnia: Czw, 30 Sty 2014, 20:47:57 »
W tej kwestii ZPB jest zgodne z LAN.

Niestety, ludzie nie przyjmują lenn. Ale skoro mamy teraz prowincje i chyba najwięcej miejscowości w mikroświecie, to aktywizacja musi nastąpić. Sam jestem akurat w trakcie skrobania kilku opisów.

Powinniśmy wpierw spytać kolegów z usuniętego forum o pomysł Santańsko-Brugijskiego Kraju Narodowo-Terytorialnego, a potem poszukać chętnych do spisywania wraz z nami Karty Mikronauty - to byłby pretekst do nawiązania dobrych relacji.

3) Powinniśmy wydać dekret o uznaniu państwowości hurtem wszystkim aktywnych mikronacji.
Nie widzę powodu, żeby robić to ot tak. Prędzej poprę pomysł o ustawowym określeniu "realnej mikronacyjności" przez RB.

Zawsze rękę wyciąga ofiara. Agresor może obawiać się, że ofiara uzna za nietakt wyciągnięcie ręki.
To może zostać uznane za dowód naszej słabości. Radzę się z tym wstrzymać.

Uznanie państwowości to coś naturalnego.
Kto uznaje państwowość Abchazji i Osetii? Kto uznaje państwowość Kosowa? Kto uznaje państwowość Palestyny? Kto uznaje państwowość Somalilandu czy Puntlandu? Kto uznaje państwowość Cypru Północnego? I tak dalej, i tak dalej...

« Odpowiedź #68 dnia: Czw, 30 Sty 2014, 21:44:58 »
Niestety, ludzie nie przyjmują lenn. Ale skoro mamy teraz prowincje i chyba najwięcej miejscowości w mikroświecie, to aktywizacja musi nastąpić. Sam jestem akurat w trakcie skrobania kilku opisów.
Świetnie. Myślę, że w regionach będzie główna rola MSW w przyszłej kadencji.
Powinniśmy wpierw spytać kolegów z usuniętego forum o pomysł Santańsko-Brugijskiego Kraju Narodowo-Terytorialnego, a potem poszukać chętnych do spisywania wraz z nami Karty Mikronauty - to byłby pretekst do nawiązania dobrych relacji.
Tutaj nasza polityka będzie spójna. Też jestem takiego zdania, gdyż nie ma możliwości nawiązania korzystnych innych relacji w sposób inny niż w konkretnym celu. Nie oszukujmy się, nie jesteśmy partnerem równorzędnym dla Sarmacji, Al Rajnu, Dremlandu, a nawet ZSKHiW. Ale możemy być, jeśli stworzymy ku temu korzystne podłoże.
Nie widzę powodu, żeby robić to ot tak. Prędzej poprę pomysł o ustawowym określeniu "realnej mikronacyjności" przez RB.
No i na podstawie ustawy określanie państwowości.
Kto uznaje państwowość Abchazji i Osetii? Kto uznaje państwowość Kosowa? Kto uznaje państwowość Palestyny? Kto uznaje państwowość Somalilandu czy Puntlandu? Kto uznaje państwowość Cypru Północnego? I tak dalej, i tak dalej...
Ale Sarmacja to nie Kosowo. Sarmacja to Stany Zjednoczone. A nieuznawanie Stanów Zjednoczonych to paranoja.
To może zostać uznane za dowód naszej słabości. Radzę się z tym wstrzymać.
Pokój to nie oznaka słabości. Pokój to oznaka siły ducha.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #69 dnia: Pią, 31 Sty 2014, 10:45:33 »
Świetnie. Myślę, że w regionach będzie główna rola MSW w przyszłej kadencji.
Tutaj nasza polityka będzie spójna. Też jestem takiego zdania, gdyż nie ma możliwości nawiązania korzystnych innych relacji w sposób inny niż w konkretnym celu. Nie oszukujmy się, nie jesteśmy partnerem równorzędnym dla Sarmacji, Al Rajnu, Dremlandu, a nawet ZSKHiW. Ale możemy być, jeśli stworzymy ku temu korzystne podłoże.
No i na podstawie ustawy określanie państwowości.

Sarmacja dzisiaj leży niziutko. Ja sądzę, że nie powinniśmy ułatwiać im "podniesienia się". Sarmacja chciała i tworzy mikroświat w którym nawet demokratyzm to iluzja. Gospodarka jak się okazało też. I teraz Republika Bialeńska pamietna upokorzeń ma teraz ich uznawać? Nie wspomnę o tej lawinie nieprzychylnych komentarzy pod naszym adresem rzuconym na IRC -u. Widzi Pan prezydent tutaj jaki oni mają stosunek do naszej państwowości. Wyciągnięcie reki do tego "kolosa na glinianych nogach" będzie dla niego zachętą ewentualna do wysyłania agentur.

« Odpowiedź #70 dnia: Pią, 31 Sty 2014, 11:22:17 »
Sarmacja dzisiaj leży niziutko. Ja sądzę, że nie powinniśmy ułatwiać im "podniesienia się". Sarmacja chciała i tworzy mikroświat w którym nawet demokratyzm to iluzja. Gospodarka jak się okazało też. I teraz Republika Bialeńska pamietna upokorzeń ma teraz ich uznawać?
Ale uznanie to nie jest hołd lenny. Uznanie to jest zwyczajna polityczna decyzja, oczywista dla cywilizowanego kraju.
Nie wspomnę o tej lawinie nieprzychylnych komentarzy pod naszym adresem rzuconym na IRC -u. Widzi Pan prezydent tutaj jaki oni mają stosunek do naszej państwowości. Wyciągnięcie reki do tego "kolosa na glinianych nogach" będzie dla niego zachętą ewentualna do wysyłania agentur.
Sarmacja agentury wysłać nie może, gdyż kraj ten nie posiada wywiadu. A przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Jest tylko jeden kraj, który posiada agenturę, wywiad. Z oczywistych względów nie zdradzę o jakim kraju mówię.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #71 dnia: Pią, 31 Sty 2014, 12:21:05 »
Ależ przecież Pan prezydent wie o tym, że w czasach wcześniejszej naszej państwowości był przypadek działania agentów. Poparcie posiadali ze strony władz sarmackich. Aby nastąpiło to uznanie o którym Pan prezydent mówi to Sarmacja musi się zmienić. Problem nie leży po naszej stronie. Skoro Sarmacji nie zależy na budowaniu z nami relacji nie powinniśmy więc My czynić pierwszego kroku. Wiara w ich sama zgubi Sarmację. My zaś powinniśmy budować przeciw wagę dla "Sarmackiej hegemonii", która od czasu do czasu daje znać. Choć sam uważam, że geopolityka sarmacka runęła i tylko przez to, że jako tak istnieje Sarmacja ten "smok" zionie ogniem. Ale My musimy przypieczętować ostatni akord tej historii. Zbudować wspólnotę równorzędnych sobie podmiotów, które już skutecznie  sprawią, że postrzeganie sarmackie będzie historią.

« Odpowiedź #72 dnia: Pią, 31 Sty 2014, 12:34:24 »
Ależ przecież Pan prezydent wie o tym, że w czasach wcześniejszej naszej państwowości był przypadek działania agentów. Poparcie posiadali ze strony władz sarmackich.
Księstwo Sarmacji nigdy nie przyznało się do oficjalnego wysłania agentów. Faktem jest to, że działali dywersanci, lecz czy byli to agenci? Sądzę, że nieoficjalni.
Aby nastąpiło to uznanie o którym Pan prezydent mówi to Sarmacja musi się zmienić. Problem nie leży po naszej stronie. Skoro Sarmacji nie zależy na budowaniu z nami relacji nie powinniśmy więc My czynić pierwszego kroku.
Ale nie rozumiemy się. Uznanie państwowości to nie relacje. Natomiast Sarmacja już znacznie się zmieniła od czasu Powstania. Ale to nas nie powinno obchodzić.
Wiara w ich sama zgubi Sarmację. My zaś powinniśmy budować przeciw wagę dla "Sarmackiej hegemonii", która od czasu do czasu daje znać. Choć sam uważam, że geopolityka sarmacka runęła i tylko przez to, że jako tak istnieje Sarmacja ten "smok" zionie ogniem. Ale My musimy przypieczętować ostatni akord tej historii. Zbudować wspólnotę równorzędnych sobie podmiotów, które już skutecznie sprawią, że postrzeganie sarmackie będzie historią.
Republika Bialeńska nie jest żadną przeciwwagą dla Imperium Sarmackiego. Republika Bialeńska nie prowadzi żadnej geopolityki, co jest naszą porażką. Sarmacja nawet w obecnych trudnych dla niej chwilach jest potężniejsza od nas i większości mikroświata. Sojusz RB-NUPIA to wciąż nic w porównaniu do Sarmacji, jej prowincji i krajów korony. Dlatego zamiast bajdurzyć powinniśmy wziąć się do dalszej pracy i tworzenia z RB znaczącego kraju w regionie.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #73 dnia: Pią, 31 Sty 2014, 14:25:32 »
Tylko cały czas, ale Sarmacja ma nas głęboko w poważaniu. Dlatego zamiast ich najpierw uznać powinniśmy zacząć pracować. No przykładowo od dziedziny, która się ja zajmuję. Gospodarka Sarmacka. Czyli jednym, krótkim stwierdzeniem jak nie należy prowadzić polityki gospodarczej. Tam systemy tworzą wielkie latyfundia, których nowym mieszkańcom niezwykle aktywnym trudno po nawet długim czasie dogonić. Czyli jest rozwarstwienie. Druga rzeczą, która "aż kole w oko" jest kwestia gospodarki autorskiej. Tam systemy gospodarcze odchodzą wraz z ludźmi, którzy je tworzą. Tego u nas nie ma jak pierwszego elementu, który opisałem. My wykazujemy się większą znajomością zasad ekonomicznych przez co jesteśmy bynajmniej pod tym względem wyżej. I co do inflacji. Tam występowała. Nikt mi nie wmówi, że w wirtualnych warunkach nie da się wytworzyć inflacji, czy czegoś pochodnego. Bo jeśli drukuje się pieniądz to w odczuciu uczestników życia gospodarczego wyczuwa się brak zaufania do waluty. Nie służy ona wtedy już zdrowej wymianie tylko spekulacjom. Dlatego jestem wielkim przeciwnikiem tworzenia także giełd itp.

« Odpowiedź #74 dnia: Pią, 31 Sty 2014, 20:43:21 »
Tylko cały czas, ale Sarmacja ma nas głęboko w poważaniu.
Sarmacja ma prawie cały mikroświat w poważaniu. I prawie cały mikroświat ma nas głęboko w poważaniu. Także nie widzę tutaj niczego zaskakującego.
Dlatego zamiast ich najpierw uznać powinniśmy zacząć pracować.
Uregulowanie polityki zagranicznej to też prawa. W dodatku to praca u podstaw.
Ja poczyniłem już inne kroki w polityce zagranicznej. Może nie jakieś wielkie, ale w swoim czasie, jeśli coś się uda, to dowiecie się o efektach. No chyba, że w wyniku tych wyborów wylecę z rządu, to wtedy będzie problem.

Co do gospodarki, to się z Tobą zgadzam. Ale czy my będziemy uznawali państwowość tylko państw z dobrą gospodarką?