Szanowni,
zgodnie z rozporządzeniem przeze mnie dzisiaj wydanym, rozpoczynam prace Komisji Edukacji Narodowej, której zadaniem, w pierwszej kolejności, będzie zredagowanie krótkich podręczników, lub podręcznika, dla przyszłych uczniów liceum. W przyszłości również naszym obowiązkiem będzie przeprowadzanie konkursów na dyrektora tegoż liceum, jednakże jest to odległa, mam nadzieję, że nie nazbyt, przyszłość. We wstępie chciałbym przypomnieć, iż członkami komisji mogą być członkowie rządu oraz obywatele bialeńscy, posiadający tytuł naukowy. Serdecznie zapraszam do wstępowania weń oraz aktywnego udziału w jej obradach. Stwórzmy wspólnie coś wyjątkowego, co pozwoli młodym Bialeńczykom poznać naszą Republikę!
Nasze obrady chciałbym zacząć od dyskusji na podstawowe pytania, które – wydaje mi się – są niezbędne do prawidłowego redagowania podręczników. Jednakże zanim je przedstawię, chciałbym zaznaczyć elementy, będące według mnie nieodzownymi komponentami bialeńskich podręczników. Są nimi: historia internetowa, podstawowa geografia bialeńska – znajomość miast „większych”, krótka historia polityczna – znaczące partie w przeszłości etc., znajomość prawa w zakresie podstawowym oraz sport w Republice. Modułami, o które chciałbym zapytać, są:
1. Historia przedinternetowa Republiki,
2. Geografia mikronacyjna – państwa i stolice,
3. Znajomość życiorysów Ojców Założycieli,
4. Historia internetowa protoplastów Republiki Bialeńskiej.
Jeżeli drodzy członkowie będą mieli jeszcze jakieś propozycje, proszę śmiało pisać. Przechodząc do przedstawienia mojej opinii: zagadnienia przeze mnie wymienione nie powinny być elementami podręczników w zakresie podstawowym, jednakowo winny być one dostępne dla chcących się uczyć dalej i poszerzać swe horyzonty. Dlatego też proponuję podzielenie wszystkiego na dwa podręczniki: pierwszy, obejmujący zakres podstawowy – rzeczy wymienione przeze mnie w akapicie oraz drugi, mieszczący sferę rozszerzoną – punkty wyliczone przeze mnie.
Dla chętnych: jeżeli spełnia się wymogi, wystarczy napisać w tym wątku, a będzie się w skład komisji zaliczonym.
Serdecznie zapraszam do dyskusji.