Autor Wątek: Projekt ustawy o obywatelach Republiki Bialeńskiej  (Przeczytany 992 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 105
  • Jestę Hardkorę
    • NPE: BI15031300128
    • Odznaczenia
Projekt ustawy o obywatelach Republiki Bialeńskiej
« dnia: Sob, 05 Mar 2016, 10:29:45 »
Pewnie zapytacie dlaczego taka zmiana. Otóż otrzymałem wiele sygnałów od ludzi z różnych for historycznych, którzy chcieliby tu zamieszkać, że nasze prawo jest tak bardzo nieprzyzwoite i nieludzkie, że nie chcą tu zamieszkać między innymi z powodu procesu zdobywania obywatelstwa, jaki istnieje obecnie w Bialenii. Sądzę, że owa ustawa będzie pierwszym lekarstwem na obecnie obowiązującą ustawę o obywatelach RB. Autor ustawy: Wergiliusz Postawny.

USTAWA O OBYWATELACH REPUBLIKI BIALEŃSKIEJ

z dnia 5 marca 2016 r.

Artykuł 1.

1. Obywatelstwo nadaje się osobie, która zarejestrowała się na forum głównym Republiki

Bialeńskiej oraz napisała odpowiedni wniosek do organów władzy odpowiedzialnych za

nadawanie obywatelstwa, w którym wyraża się chęć uczestnictwa w życiu Bialenii.

2. Wnioski o przyznanie obywatelstwa rozpatrywane są przez Prezydenta Bialenii za pomocą

jego/jej oczu z zauważeniem słów, a nie biustu bądź zarostu osoby składającej wniosek.

Artykuł 2.

1. Wniosek o przyznanie obywatelstwa powinien w sobie zawierać poniższe informacje:

a) imię i nazwisko używane na terytorium Republiki Bialenii

b) opis swoich zainteresowań (opcjonalne)

c) poglądy polityczne (opcjonalne)

d) pomysł na siebie na terytorium Republiki Bialenii

e) własną przysięgę złożoną przed Prezydentem Bialenii niekoniecznie klęcząc, lecz leżąc

2. Prezydent powinien rozpatrzyć wniosek tak szybko jak to tylko możliwe z możliwością

wypicia kawy i pójścia do toalety.

3. Prezydent może dopuścić do dyskusji pod wnioskiem zainteresowanych wnioskiem i w

przypadku, kiedy sam uzna, że osoba starająca się o obywatelstwo nie zasługuje na nie, to

powinien wystosować odpowiednią notę drogą publiczną do kancelarii Sądu Ludowego, po

czym ten winien wydać wyrok skazujący na banicję osobę niezasługującą na obywatelstwo

bialeńskie z ramienia prezydenckiego.

4. Obywatelstwo bialeńskie jest przyznawane na podstawie art. 6 pkt. 1 Konstytucji

Republiki Bialeńskiej.

Artykuł 3.

1. Każdy obywatel może wystąpić z wnioskiem do Sądu Ludowego o odebranie

obywatelstwa osobie, która dopuszcza się bądź dopuściła się złamania art. 8 Konstytucji

Bialeńskiej.

2. Każdy obywatel może wnieść sprawę do sądu przeciwko przedstawicielom władz

państwowych do Sądu Ludowego za nieuzasadnione utrudnianie w procesie nadawania

obywatelstwa.

3. W przypadku zajść z art. 3 pkt. 1 i 2, należy rozpocząć procedurę wyboru nowego

Prezydenta bądź Sędziego Sądu Ludowego.

Artykuł 4.

1. W przypadku, kiedy Prezydent jest niezdolny bądź nieudolny do podjęcia decyzji w

sprawie nadania obywatelstwa, osoba starająca się o obywatelstwo bialeńskie winna złożyć

zawiadomienie w Sądzie Ludowym i czekać na decyzję w sprawie nadania obywatelstwa z

pominięciem procesu nadania przez Prezydenta Bialenii.

2. Jeżeli Sąd Ludowy przeciąga sprawę, należy uznać, że już się jest obywatelem

bialeńskim.

Artykuł 5.

1. Ewidencję obywateli prowadzi ten, kto się zgłosi.

Artykuł 6.

1. Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.

2. Wszystkie obywatelstwa nadane przed wejściem w życie ustawy zostają uznane za

nieodebrane.

3. Poprzednie ustawy regulujące materię obywateli Republiki Bialeńskiej zostają zniesione w

całości.
« Ostatnia zmiana: Sob, 05 Mar 2016, 12:15:59 wysłana przez Fiodor Swirydiuk »
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
Odp: Projekt ustawy o obywatelach Republiki Bialeńskiej
« Odpowiedź #1 dnia: Sob, 05 Mar 2016, 10:44:42 »
Pan Poseł nie umie już nawet napisać ustawy samodzielnie i stał się pionkiem kryminalisty? Nie mam zamiaru nawet tej ustawy przeczytać. Na pewno zagłosuje przeciw - mam nadzieję, że zrobi tak cały Parlament.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • Jestę Hardkorę
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Sob, 05 Mar 2016, 12:14:41 »
Nie stałem się niczyim pionkiem. Pan Zanik wie więcej o wolności od was. Ograniczacie ludzi. I to jest, że tak podkreślę, współpraca, z której nie tylko ja i Zanik mamy korzyści, ale cała Republika.
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

Offline Frederick Hufflepuff

• Poseł
  • Bohater
  • : 96
    • NPE: BI15081300080
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Sob, 05 Mar 2016, 14:20:26 »
Eddardzie, nic nie szkodzi, aby zapoznać się z projektem. Takie segregowanie ludzi na "bandytów" i "porządnych" jest całkowicie nie na miejscu.
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, redaktor naczelny gazety "wBialenii", Delegat Główny Bialenii przy MUP, Wicelider Wspólnoty Rozwoju, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na prezydenta Republiki Bialeńskiej

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Sob, 05 Mar 2016, 14:57:43 »
Jak to nie na miejsu? Przecież on został wygnany, nie jest już członkiem naszej społeczności.

• Poseł
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Sob, 05 Mar 2016, 15:14:39 »
Jak to nie na miejsu? Przecież on został wygnany, nie jest już członkiem naszej społeczności.

Ale jak rozumiem, człowiek, który nie jest członkiem naszej społeczności, jest automatycznie "bandytą" i masz moralne prawo, aby go tak nazywać? Najpierw proszę zapoznaj się z projektem, a potem ewentualnie skomentuj.
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, redaktor naczelny gazety "wBialenii", Delegat Główny Bialenii przy MUP, Wicelider Wspólnoty Rozwoju, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na prezydenta Republiki Bialeńskiej

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Sob, 05 Mar 2016, 15:34:07 »
Ale jak rozumiem, człowiek, który nie jest członkiem naszej społeczności, jest automatycznie "bandytą" i masz moralne prawo, aby go tak nazywać? Najpierw proszę zapoznaj się z projektem, a potem ewentualnie skomentuj.
Nie jest członkiem bo jest wygnany za przestępstwa - za zniesławienia i obrażanie obywateli. A poza tym ujawnia realne dane niektórych osób, a potem tym osobom grozi i obraża.

• Poseł
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Sob, 05 Mar 2016, 15:36:46 »
Nie jest członkiem bo jest wygnany za przestępstwa - za zniesławienia i obrażanie obywateli. A poza tym ujawnia realne dane niektórych osób, a potem tym osobom grozi i obraża.

Nie uważam, aby zachowanie pana Postawnego było w stu procentach poprawne, ale nie należy odrzucać jego projektu "z automatu" dlatego, że został wygnany i popełnił czyny niezgodne z bialeńskim prawem. ;)

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Sob, 05 Mar 2016, 15:39:14 »
No to w tej kwestii się różnimy. Ile potrwa debata, Panie Marszałku?

• Poseł
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Sob, 05 Mar 2016, 15:40:56 »
Debata potrwa 2 doby.

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • Jestę Hardkorę
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Sob, 05 Mar 2016, 16:53:18 »
A ja wam pomogę coś zrozumieć. Jeśli jakaś osoba wrzuca swoje zdjęcie na facebooka, to z automatu każdy ma prawo z niego skorzystać. Więc ma prawo ujawniać czyjeś dane, jeśli ta osoba sama to robi.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Sob, 05 Mar 2016, 17:32:45 »
Panie Marszałku,
Wysoka Izbo!

Pan Zanik, znany z notorycznego znieważania i zniesławiania innych, pisze projekt ustawy dla nas? To jakiś żart. Z czyich projektów jeszcze skorzystamy? Będziemy posiłkować się wypocinami kryminalistów?
Ale dobrze, jak są tu osoby dla których nie jest istotna czyjaś przestępcza działalność, to proszę bardzo. Analizując projekt powiem, że jest to mało zabawny żart legislacyjny. Napisany w stylu charakterystycznym dla p. Zanika, czyli ani poważnym, ani śmiesznym, ani też nie wnoszącym niczego poza jednym - jego przyjęcie oznaczałoby automatyczne niemal obywatelstwo dla niego samego i powszechny śmiech w mikronacjach.

Wysoka Izbo!

Ja nie jestem jakimś ponurakiem. Z żartów śmiać się potrafię. Ale aktywność p. Zanika powinna stać się raczej przedmiotem analiz policji i prokuratury Rzeczpospolitej Polskiej, a nie Parlamentu Republiki Bialeńskiej.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • Jestę Hardkorę
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Sob, 05 Mar 2016, 17:34:54 »
Panie Marszałku,
Wysoka Izbo!

Pan Zanik, znany z notorycznego znieważania i zniesławiania innych, pisze projekt ustawy dla nas? To jakiś żart. Z czyich projektów jeszcze skorzystamy? Będziemy posiłkować się wypocinami kryminalistów?
Ale dobrze, jak są tu osoby dla których nie jest istotna czyjaś przestępcza działalność, to proszę bardzo. Analizując projekt powiem, że jest to mało zabawny żart legislacyjny. Napisany w stylu charakterystycznym dla p. Zanika, czyli ani poważnym, ani śmiesznym, ani też nie wnoszącym niczego poza jednym - jego przyjęcie oznaczałoby automatyczne niemal obywatelstwo dla niego samego i powszechny śmiech w mikronacjach.

Wysoka Izbo!

Ja nie jestem jakimś ponurakiem. Z żartów śmiać się potrafię. Ale aktywność p. Zanika powinna stać się raczej przedmiotem analiz policji i prokuratury Rzeczpospolitej Polskiej, a nie Parlamentu Republiki Bialeńskiej.
Tyle gadasz, że go pozwiesz, że go na komendę zgłosisz, a nic nie robisz. Dlaczego? Boisz się go?

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Sob, 05 Mar 2016, 17:36:18 »
Tyle gadasz, że go pozwiesz, że go na komendę zgłosisz, a nic nie robisz. Dlaczego? Boisz się go?

Po pierwsze, Panie Pośle, nie jesteśmy na "ty".
Po drugie, Panie Pośle, ja nic nie gadam że "go pozwę" - a zwłaszcza do Pana Posła. Proszę więc nie mówić nieprawdy.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • Jestę Hardkorę
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Sob, 05 Mar 2016, 17:52:57 »

Po pierwsze, Panie Pośle, nie jesteśmy na "ty".
Po drugie, Panie Pośle, ja nic nie gadam że "go pozwę" - a zwłaszcza do Pana Posła. Proszę więc nie mówić nieprawdy.
Po pierwsze, to jest Bialenia, tu każdy jest na "per ty"
Po drugie, mówi pan, że p. Zanik powinien być na komendzie.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Sob, 05 Mar 2016, 17:56:49 »
Po pierwsze, to jest Bialenia, tu każdy jest na "per ty"
Po drugie, mówi pan, że p. Zanik powinien być na komendzie.

Nie każdy. Nie ma takiej zasady ani przepisu tym bardziej. Pan, Panie Pośle, nie może do mnie mówić na "ty", bo sobie tego nie życzę.
Po drugie - powinien, to prawda, zgadzam się w stu procentach - ale czy ja gdzieś powiedziałem, że to ja zgłoszę sprawę na policję?
Co do pytania, czy się p. Zanika boję - otóż tak, ponieważ p. Zanik mi publicznie groził. Proszę poczytać:
http://karne.pl/grozba-karalna.html
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Sob, 05 Mar 2016, 21:25:04 »
Fiodor ma rację co do zwrotów do siebie, prawo zwyczajowe tak tu wygląda.

A co do projektu - czemu taki śmieć zgłaszasz, kiedy chcę w spokoju udać się na urlop? Człowieeeeku.
Nazywanie Klepuszki bandytą jest spoko i uważam je za usprawiedliwione. Ujawnianie danych kogoś, kto bawi się w symulację państwa w Internecie to jedno (głupie i potencjalnie szkodliwe), a grożenie śmiercią to drugie (karalne).

A tak poza tym, jeżeli Walercio wie tyle o wolności, to po ki diabeł pcha się tam, gdzie według niego jej nie ma?
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • Jestę Hardkorę
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Sob, 05 Mar 2016, 21:27:03 »
Fiodor ma rację co do zwrotów do siebie, prawo zwyczajowe tak tu wygląda.

A co do projektu - czemu taki śmieć zgłaszasz, kiedy chcę w spokoju udać się na urlop? Człowieeeeku.
Nazywanie Klepuszki bandytą jest spoko i uważam je za usprawiedliwione. Ujawnianie danych kogoś, kto bawi się w symulację państwa w Internecie to jedno (głupie i potencjalnie szkodliwe), a grożenie śmiercią to drugie (karalne).

A tak poza tym, jeżeli Walercio wie tyle o wolności, to po ki diabeł pcha się tam, gdzie według niego jej nie ma?
1. Bo mogę.  B)
2. Bo chce zwiastować libertarianizm tam, gdzie go brakuje.

• Poseł
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Pon, 07 Mar 2016, 10:04:55 »
Szanowni Posłowie!

Przechodzimy do głosowania. Ja oddam głos na końcu.

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • Jestę Hardkorę
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Pon, 07 Mar 2016, 10:17:06 »
ZA!

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Pon, 07 Mar 2016, 10:26:24 »
Oczywiście PRZECIW
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Mikołaj Patryk Dostojewski

• Poseł
  • Stary wyga
  • : 58
    • NPE: BR14081100041
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Pon, 07 Mar 2016, 11:26:16 »
Suchy żart wygnańca który próbuje zmieniać pod siebie wypracowywany przez miesiące porządek.

PRZECIW
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego
- lord bialeński,  pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
- członek Wspólnoty Rozwoju

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #22 dnia: Wto, 08 Mar 2016, 16:56:31 »
PRZECIW

• Poseł
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Czw, 10 Mar 2016, 18:54:24 »
Głosuję PRZECIW.

Głosowało 5/6 parlamentarzystów.

ZA głosował 1 poseł,
PRZECIW głosowało 4 posłów.

Ustawa nie została zaakceptowana przez Parlament.