Dziedziniec Pałacu Zimowego
O godzinie 20 zaczął bić dzwon - to znak, że kolacja zacznie się już za pół godziny. Drzwi do sali głównej zostały otwarte, a goście cierpliwe czekający na dziedzińcu weszli do środka. Przywitał ich zapach pysznych potraw, ciepło bijące z kominków i pięknie udekorowana sala. Na środku znalazły się trzy grube, bogato zdobione, dębowe stoły w pełni zastawione. Goście weszli do środka, a drzwi zamknęli strażnicy królewscy. Na tabliczkach goście mogli zobaczyć menu:
Menu VI Królewskiej Kolacji
I Przystawka
Policzki wieprzowe z kaszanką z podrobami, skorzonerą i smażonymi borowikami z razuryjską oliwą truflową.
II Zupa
Orientyckie consomme z gotowaną wołowiną, grzybami Zegies, kiełkami i szczypiorkiem.
III Danie Główne
Antrykot z wołowiny bialeńskiej podany z ziemniaczanym puree, marynowanymi i grillowanymi warzywami i sosem Virtulius.
IV Deser
Zimowy specjał - grzane wino oraz ciastka imbirowe z miodem zegiesańskim.
Punktualnie o 20:30 zza tylnych drzwi wyszedł Król. Król podszedł na małe podwyższenie, rozejrzał się po sali i przemówił:Szanowni Obywatele,
Drodzy Goście,
Witajcie na szóstej kolacji czwartkowej z królem, która wyjątkowo odbywa się w sobotę. Mam nadzieję, że nie macie mi za złe tego lekkiego przesunięcia, a frekwencja dopisze jak zawsze.
Jesteśmy w Pałacu Zimowym - nieprzypadkowo. Właśnie jutro ostatni dzień zimy, a my znajdujemy się w jedynym ośnieżonym miejscu na Razuri. Śnieg zapewne niedługo stopnieje, a ja wyjadę do Pałacu w Angemont, ale mamy ostatnią szansę na pożegnanie zimy.
Drodzy,
W środę dosyć powolnie, ale zaczęła się II Królewska Mała Rada. Trwają więc obrady nad przyszłością Hasselandu. Myślę, że przyszedł też czas na jakąś większą krajową dyskusją nad przyszłością państwa - nad naszymi celami i planami na najbliższe, ale też te dalsze miesiące.
Już za tydzień, w niedziele rozpocznie się v-mundial. Zachęcam wszystkich do włączenia się w obchody, pomoc w organizacji lub chociaż kibicowanie naszej kadrze narodowej w strefie kibica i na stadionach w naszych miastach.
Udało nam się zmienić Konstytucję i uchwalić ustawę samorządową. To duży krok, który mam nadzieję, przyczyni się do rozwoju naszych prowincji, miast i terenów ich okalających. Trwa debata nad nadaniem ziem szlachcie, do której zapraszam wszystkich szlachciców.
To chyba już wszystko. Zapraszam do debaty, zadawania pytań, wypowiedzi na dowolny temat i oczywiście aktywności dla dobra Hasselandu!