Autor Wątek: Wieści z zagranicy  (Przeczytany 201300 razy)

Offline Hewret Faradobus

Odp: Wieści z zagranicy
« Odpowiedź #550 dnia: Pon, 18 Sie 2014, 19:00:33 »
Racjonalne podejście Swarzewskiego. <3
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #551 dnia: Pon, 18 Sie 2014, 19:10:18 »
Kto sieje wiatr ten zbiera burzę, co już widać. I jest to niewątpliwie przykre, że całe państwo traci opinię przez zachowanie grupki ekstremistów...
"a bialenia to już oficjalnie troll-państwo. niebezpieczne troll-państwo."- Henryk K. Leszczyński
"Tyle rzeczy wychodzi na jaw, a ile jeszcze nie wyszło? To w sumie dosyć ciekawe, że po tym, jak w GC ukazał się materiał o Michalskim i IESie, to nagle przestali o nas tak rozmawiać na forum publicznym... Ale z tego, co pisze Swarzewski, wynika, że np. on nie za bardzo popiera te ruchy niszczące państwa."- Karolina von Lichtenstein
No i nawet cały artykuł jest: http://www.sarmacja.org/artykul/pokaz/6632/11

+ Sarmaci stawiają naszą mapę za wzór, za co wielkie pochwały należą się Krzysztofowi. :)
http://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?f=115&p=147328#p147328
« Ostatnia zmiana: Pon, 18 Sie 2014, 19:12:44 wysłana przez AndrzejSwarzewski »

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #552 dnia: Pon, 18 Sie 2014, 19:21:04 »
Awatar Bully Felimi-Liderskiego kojarzy mi się z rynsztokiem.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #553 dnia: Pon, 18 Sie 2014, 19:24:06 »
W takim razie skoro działam na szkodę państwa oraz przynoszę wstyd elitarnemu państwu jakim jest Republika Bialeńska, to może czas odejść stąd skoro jestem taki zły? ::)
Biorąc pod uwagę to, że jeśli ktoś wierzył w idee Micronatti, i że się uda obalić patriarchę to musiał mieć bardzo wybujałą wyobraźnie. Śmieszy mnie to, że mikroświat dał się na to wszystko nabrać, bo cała misja tej organizacji nie miała szansy się powieźć. Ja to bardziej traktowałem jako rozrywkę i miałem nadzieję, że zostaniemy opisani w jakiejś sławnej gazecie, i się to udało. ;D Jeśli ktoś myśli, że 4 osoby mogą zmienić wygląd mikroświata, to musiał przeczytać wiele książek fantasy. Ja to traktowałem jako test dla mikroświata i nigdy nie sądziłem, że na salonach będziemy traktowani tak bardzo poważnie.

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

« Odpowiedź #554 dnia: Pon, 18 Sie 2014, 19:25:23 »
Awatar Bully Felimi-Liderskiego kojarzy mi się z rynsztokiem.
No to jest akurat skojarzenie słuszne. Cytując pewnego japońskiego agenta jest to "zapluty karzeł na krzywych nóżkach, wypluwający swą brudną duszę, opluwający mnie zewsząd [...], śledzący moje kroki". ;) I to już od wieeelu miesięcy, jeszcze w czasie mojego działania w Sarmacji. Tak naprawdę to jedyny Sarmata prezentujący tak niski poziom. Innych można nie lubić, ale jednak jakiś poziom prezentują.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #555 dnia: Pon, 18 Sie 2014, 20:20:10 »
Chyba za bardzo się tym wszystkim przejmujecie. W Sarmacji kiedykolwiek publicznie deklarowano o naszym państwie coś pozytywnego?
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #556 dnia: Pon, 18 Sie 2014, 20:29:38 »
Chyba za bardzo się tym wszystkim przejmujecie. W Sarmacji kiedykolwiek publicznie deklarowano o naszym państwie coś pozytywnego?
Publicznie nie. Ale prywatnie niektórzy Sarmaci chwalili. Tym dziwniejsze to jest, że część z tych, którzy prywatnie chwalili potem publicznie nas atakuje..

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #557 dnia: Pon, 18 Sie 2014, 20:32:54 »
Publicznie nie. Ale prywatnie niektórzy Sarmaci chwalili. Tym dziwniejsze to jest, że część z tych, którzy prywatnie chwalili potem publicznie nas atakuje..
Nie jest to takie dziwne, na polu monarchofaszyzmu nie zawsze należy wyrażać otwarcie swoje zdanie, przecież nie każdy ma ochotę zostać zadeptany.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #558 dnia: Pon, 18 Sie 2014, 20:58:46 »
"też zauważyłem dezaprobatę swarzewskiego, ale jakoś nic nie robi z działaniami swoich urzędników. cicha aprobata.

państwo zbójeckie. tyle."- Leszczyński

I poza końcówką, to niestety jest prawda. I być może to mój błąd, że nic nie robię z działaniami moich urzędników.. Ale z drugiej strony, pozbawienie stanowisk niektórych osób zapewne spowodowałoby ich odejście z kraju. A to przy naszej niewielkiej populacji byłoby niefajne i niebezpieczne. :/ Ale upominałem przecież niejednokrotnie MSZ, ostrzegałem. I czasami to nawet na jakiś czas pomagało, zagranica przestawała się skarżyć przez kilka tygodni. Aż do czasu Micronatti. Ale teraz tydzień przed końcem kadencji rewolucji już nie będę robił.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #559 dnia: Pon, 18 Sie 2014, 21:00:34 »
To może w następnej kadencji zamiast powoływać kolejnego MSZ, lepiej zaktywizować Radę Dyplomatyczną?

« Odpowiedź #560 dnia: Pon, 18 Sie 2014, 21:04:07 »
To może w następnej kadencji zamiast powoływać kolejnego MSZ, lepiej zaktywizować Radę Dyplomatyczną?
A kto jest w Radzie Dyplomatycznej... No ale dobrze, masz rację. W ogóle powinniśmy przestać publicznie prowadzić politykę zagraniczną. Tak naprawdę to co robimy powinno być publicznie TYLKO w chwili podpisywania jakichś traktatów. A nie jak teraz, że co niektórzy latają po całym mikroświecie i ogłaszają wszystko wszem i wobec. Bo to niestety jest yoyonacyjne i to bardzo. :/

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #561 dnia: Pon, 18 Sie 2014, 21:06:48 »
I poza końcówką, to niestety jest prawda. I być może to mój błąd, że nic nie robię z działaniami moich urzędników.. Ale z drugiej strony, pozbawienie stanowisk niektórych osób zapewne spowodowałoby ich odejście z kraju. A to przy naszej niewielkiej populacji byłoby niefajne i niebezpieczne.
15 osób (z czego co najmniej dwie trzecie jest stale aktywne) to mała populacja? I dziwi mnie takie stanowisko u osoby, która tak zaciekle walczy z zabetonowaniem sceny politycznej.

Na pewno cztery osoby będą szybciej i efektywniej działać niż dwie.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #562 dnia: Pon, 18 Sie 2014, 21:09:01 »

Jak to miałem odebrać? Opinia negatywna czy pozytywna?

W Niderlandach działa Rada Królewska składającą się z arystokracji oraz z dworu królewskiego. Uwierz mi, że to działa bardzo efektywnie. Kolegialnie podejmowane są decyzje, kto zostanie ambasadorem, kto wyjedzie na misję dyplomatyczną albo jakie mikronacje należy uznać lub z jakimi wycofać uznanie.

« Odpowiedź #563 dnia: Pon, 18 Sie 2014, 21:09:25 »
15 osób (z czego co najmniej dwie trzecie jest stale aktywne) to mała populacja? I dziwi mnie takie stanowisko u osoby, która tak zaciekle walczy z zabetonowaniem sceny politycznej.
Tak, jest to mała populacja. W czasach rozkwitu mieliśmy ponad 30 obywateli, z czego ponad 20 aktywnych.
No i zabetonowanie to jeden shit, a yoyonacjonizm to drugi shit.
Pod warunkiem, że te cztery osoby będą ze sobą współpracować, a nie tak jak było teraz, że każdy swoje.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #564 dnia: Pon, 18 Sie 2014, 21:12:52 »
Jak to miałem odebrać? Opinia negatywna czy pozytywna?
Mniej więcej tak, jak skomentował to Andrzej.

W Niderlandach działa Rada Królewska składającą się z arystokracji oraz z dworu królewskiego. Uwierz mi, że to działa bardzo efektywnie. Kolegialnie podejmowane są decyzje, kto zostanie ambasadorem, kto wyjedzie na misję dyplomatyczną albo jakie mikronacje należy uznać lub z jakimi wycofać uznanie.
No i właśnie o to chodzi - znajdź tu w Bialenii odpowiednik takiego "dworu".

Tak, jest to mała populacja. W czasach rozkwitu mieliśmy ponad 30 obywateli, z czego ponad 20 aktywnych.
Nieprawda, nie osiągnęliśmy nigdy liczby ani 30 obywateli (nawet po aneksji Siedmiogrodu, wliczając osoby bez kont na forum), ani 20 aktywnych naraz.

« Odpowiedź #565 dnia: Pon, 18 Sie 2014, 22:27:47 »
Jaj, Cesarski Dom Harmeliuszowsko-Hergolienowy wraca na Tron Teutonii. :3 Szkoda, że nie Jakob (sojusznik Powstania Marcowego), ale dobrze, że chociaż ten Dom. :)
http://www.prawo.sarmacja.org/akt,6827.html

« Odpowiedź #566 dnia: Czw, 21 Sie 2014, 00:25:41 »
Jego Ekscelencja Wojciech Hergemon powraca do Sarmacji! Zezwolił na to Regent JKW Daniel Łukasz. To duży krok w przód, a zarazem realizacja jednego z postulatów głównego kontrkandydata obecnego Księcia z ostatniej elekcji- Miszy Koraba-Kaku.
http://prawo.sarmacja.org/akt,6838.html

Offline Akrypa Rabotowicz von Primisz

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • : 38
  • Pałowniczka
    • NPE: BI14020900117
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #567 dnia: Czw, 21 Sie 2014, 08:30:49 »
A tym, że ja dobiłem do 11 wsi w Sarmacji to nikogo nie obchodzi?

Była premierka Republiki Bialeńskiej, Kalifka Bialenii j ziem obok, Spahbod, Lordessa, Biskupka, Masonerka, Akryponystka, Padawanka Mocy, Policjantka, Posiadaczka 69 wsi.
"Kocham noc i niebo, o wiele bardziej niż ludzkich bogów." ~ Camus
"Używamy rozumu tylko po to, by wyartykułować nasze indywidualne interesy, by wmanipulować innych w służbę naszym przyjemnościom. To świat, któremu brak wszelkiej duchowej substancji, w którym ludzie zachowują się jak inteligentne zwierzęta. Stanowimy uduchowione społeczeństwo zwierząt." ~ Hegel

« Odpowiedź #568 dnia: Czw, 21 Sie 2014, 10:27:27 »
Ale 11 wsi lennych i jesteś baronetem (czy już baronem?)?

Offline Akrypa Rabotowicz von Primisz

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • : 38
  • Pałowniczka
    • NPE: BI14020900117
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #569 dnia: Czw, 21 Sie 2014, 10:28:48 »
Ale 11 wsi lennych i jesteś baronetem (czy już baronem?)?
Wsi prywatnych, lenną mam jedną. xD

Była premierka Republiki Bialeńskiej, Kalifka Bialenii j ziem obok, Spahbod, Lordessa, Biskupka, Masonerka, Akryponystka, Padawanka Mocy, Policjantka, Posiadaczka 69 wsi.
"Kocham noc i niebo, o wiele bardziej niż ludzkich bogów." ~ Camus
"Używamy rozumu tylko po to, by wyartykułować nasze indywidualne interesy, by wmanipulować innych w służbę naszym przyjemnościom. To świat, któremu brak wszelkiej duchowej substancji, w którym ludzie zachowują się jak inteligentne zwierzęta. Stanowimy uduchowione społeczeństwo zwierząt." ~ Hegel

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #570 dnia: Czw, 21 Sie 2014, 11:45:59 »
http://www.rotria.boo.pl/forum/index.php?topic=3876.0

Ta wiadomość mnie wprawiła w osłupienie i zrobiło mi się smutno. Prosiłbym, aby władze Bialenii wprowadziły tygodniową żałobę narodową.
Nie jest to sarkazm, a po prostu wiem, iż źle postąpiłem działając w pewnej organizacji i jest mi najzwyklej w świecie teraz głupio.
« Ostatnia zmiana: Czw, 21 Sie 2014, 11:48:43 wysłana przez Hyacinthe Molière »

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline Jarosław Michnik

• Obywatel
  • Przechodzień
  • *
  • : 6
    • NPE: BI14081800124
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #571 dnia: Czw, 21 Sie 2014, 12:34:04 »
To dobry dzień na wysłanie wojsk do Rotrii i jej całkowite zniszczenie.

Były Minister Spraw Wewnętrznych

Offline Guliano Montini

• Król Bialenii
  • Obywatel
  • Mieszkaniec
  • **
  • : 5
  • Obrońca wiary
    • NPE: BI14061300127
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #572 dnia: Czw, 21 Sie 2014, 12:35:43 »
A mi się zrobiło smutno jak nałożono na mnie ekskomunikę. :P Dzień dobry! :D
« Ostatnia zmiana: Czw, 21 Sie 2014, 13:18:17 wysłana przez Maciej Kamiński »
Guliano margrabia Montini
Posiadacz 41 folwarków
Marszałek Parlamentu VIII kadencji

« Odpowiedź #573 dnia: Czw, 21 Sie 2014, 12:48:29 »
http://www.rotria.boo.pl/forum/index.php?topic=3876.0

Ta wiadomość mnie wprawiła w osłupienie i zrobiło mi się smutno. Prosiłbym, aby władze Bialenii wprowadziły tygodniową żałobę narodową.
Nie jest to sarkazm, a po prostu wiem, iż źle postąpiłem działając w pewnej organizacji i jest mi najzwyklej w świecie teraz głupio.
Pomysł z żałobą nie jest głupi. Może w dniu pogrzebu wprowadzimy?

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #574 dnia: Czw, 21 Sie 2014, 13:17:57 »
A dlaczego mamy obchodzić żałobę z powodu śmierci przywódcy państwa, z którym nie mamy nawiązanych stosunków dyplomatycznych?

A - witaj Guliano, kryptomasonie. ;)