Autor Wątek: Witam!  (Przeczytany 2678 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nicholas Antoni Samour

• Książe
  • Zainteresowany
  • *
  • : 0
  • kal ho naa ho
    • Odznaczenia
Witam!
« dnia: Wto, 23 Sie 2016, 11:13:31 »
Witam i kłaniam się nisko!

Nazywam się Nicholas Antoni Samour. Jestem księciem z odległej krainy.

Wybrałem się w podróż i nieszczęśliwie mój statek rozbił się o skały. Udało mi się ujść z życiem i dotrzeć tu łodzią. Chciałbym zostać tu na dłużej, jeżeli można. Obiecuję, że będę brał udział w życiu społecznym tej pięknej krainy.

Interesuje się prawem, filozofią, psychologią, ciekawostkami, tajemnicami. Jestem człowiekiem, który chcę pojąć i wykorzystać jak najwięcej wiedzy.

W swoim kraju zajmowałem się właśnie polityką, a także byłem jednym z lordów parlamentu. Także tutaj chciałbym być jednym  z parlamentarzystów. Postaram się wnieść coś do Bialenii i zostać tu pozytywnie zapamiętanym.

Jeszcze raz witam!   :)
(-) Nicholas Antoni książe Samour

Offline Hewret Faradobus

Odp: Witam!
« Odpowiedź #1 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 11:14:57 »
Witam serdecznie w Republice Bialeńskiej! :)

W razie jakichś wątpliwości proszę śmiało pytać.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Tomasz Cyryl Dostojewski

• Minister Spraw Wewnętrznych
  • Żołnierz
  • Fundament
  • : 83
  • Wceadmirał BSZ, Admirał CSZ
    • NPE: BI15050900067
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 11:32:58 »
Witamy w Bialenii szlachetnego gościa.
Dowódca Marynarki Wojennej BSZ , Minister Spraw Wewnętrznych,
Przewodniczący Rady Menedżerów BZS,Margrabia Lissendorf, właściciel 40 folwarków

Wielki Książę Bałmucji, Prezes partii "Jedna Brodria".
Głównodowodzący CSZ, Prezes BFS, Selekcjoner Reprezentacji Narodowej Brodrii

Offline Karol Wawrzyniec

• Jego Katolicka Wysokość
  • Obywatel
  • Mieszkaniec
  • **
  • : 36
  • Król-Męczennik Imperium Skarlandu
    • NPE: BI16081300126
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 12:56:27 »
Witam serdecznie.

Jakie poglądy filozoficzne reprezentujesz? :)
(-) Jego Katolicka Wysokość
Karol II Wawrzyniec z Medyceuszów i Zepów,,
Jego Ekscelencja Prymas Brodrii i Bialenii,

Król Senior Imperium Skarlandu, Wielki Książę Toskanii, etc., etc., etc.
Naczelny Palacz Heretyków w Mikroświecie

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 13:22:11 »
Ja też witam - i zapraszam do Hasselandu, jednej z najstarszych polskich mikronacji!
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
  • : 129
  • "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."
    • NPE: BI15060400075
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 13:25:38 »
Witam serdecznie!

Zachęcam do odwiedzenia Najjaśniejszego Carstwa Brodryjskiego - państwa stowarzyszonego z Republiką Bialeńską!
(-) Iwan Pietrow

• Książe
  • Zainteresowany
  • *
  • kal ho naa ho
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 14:55:00 »
Witam serdecznie.

Głownie twierdzenia DEMOKRYT'a i LOCKE.
Aczkolwiek sam tworze swój wzór i uważam, że żeby żyć w pełni życia trzeba dociekać prawdy. Szukać odpowiedzi na wszelkie pytania i zadawać coraz to nowsze. Rozkopywać zakamarki i dopiero wtedy będziemy w pełni sobą, kiedy będziemy znać prawdę.

Choć czasami to lepiej jednak nic nie wiedzieć  ;D Żyć jak normalni ludzie i móc zasnąć w nocy  ;D

Offline Severino Castiglioni-Faradobus

• Żołnierz
  • Przodownik
  • : 108
  • Kocham Boga, bo kochanie ludzi jest tak bolesne
    • NPE: BI15071200105
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 16:12:16 »
Witam serdecznie.

Mnie nigdy nie zapytałeś Kajfaszu. Odpowiedziałbym - schopenhaueryzm. PS. Witam serdecznie nowego przybysza. PS2. Zasnąć to ostatnio wyzwanie.
x. mjr dr hab. net. prof. UP Severino Castiglioni-Faradobus SJ

Offline Piotr Novitius

• Baron Deireadh
  • Poseł
  • Lokator
  • **
  • : 28
  • Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16072100118
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 16:20:58 »
Witamy!

Jestem księciem z odległej krainy.

Można wiedzieć, z jakiej? :)
(-) baron Piotr Novitius
Minister Gospodarki i Finansów
Poseł Parlamentu Republiki Bialeńskiej XXIV kadencji
Członek-założyciel partii Wolność i Niepodległość
Obywatel abachaski, bialeński i trizondalski

• Książe
  • Zainteresowany
  • *
  • kal ho naa ho
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 16:33:16 »
Witamy!

Jestem księciem z odległej krainy.

Można wiedzieć, z jakiej? :)

Wybacz mi zacny panie, ale niestety nie mogę powiedzieć. Mój doradca kazał mi się nie narażać. :) Aczkolwiek rozumiem ciekawość i zapewniam pana, że przysługuje mi tytuł księcia :)

Offline Karol Wawrzyniec

• Obywatel
  • Mieszkaniec
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 16:52:36 »
Mnie nigdy nie zapytałeś Kajfaszu. Odpowiedziałbym - schopenhaueryzm. PS. Witam serdecznie nowego przybysza. PS2. Zasnąć to ostatnio wyzwanie.

Żebyś Ty jeszcze znał kontekst tego przydomku, Wieniek. Schopenhaueryzm nie przystoi katolikowi. Mówię to z własnego doświadczenia.

Co do moich poglądów jestem katolickim racjonalistą. Łączę wielką filozofię św. Tomasza Akwinaty, Jana Dunsa Szkota i Anzelma z Canterbury, zaś z późniejszych bardzo przyswajam imperatyw kategoryczny Immanuela Kanta.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 17:24:39 »
Ciof, witam w kraju, gdzie trwa jest zieleńsza, a kropki czerwienieją przed emotikonami. Zapraszam do zostania na dłużej.

Niech Montek jeszcze dołączy do sporu dla kompletności.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Żołnierz
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 18:41:05 »

Żebyś Ty jeszcze znał kontekst tego przydomku, Wieniek. Schopenhaueryzm nie przystoi katolikowi. Mówię to z własnego doświadczenia.

Co do moich poglądów jestem katolickim racjonalistą. Łączę wielką filozofię św. Tomasza Akwinaty, Jana Dunsa Szkota i Anzelma z Canterbury, zaś z późniejszych bardzo przyswajam imperatyw kategoryczny Immanuela Kanta.

Widocznie nie jestem dobrym katolikiem, bo w wielu kwestiach zgadzam się z Schopenhauerem. M.in. w tym:

Nieustanne starania obliczone na usunięcie cierpienia nie dają nic poza zmianą jego postaci. Pierwotnie jest nią brak, nędza, troska o zachowanie życia. Jeśli udało się wyrugować ból w tej postaci, co bardzo trudne, to natychmiast pojawia się on w tysiącu innych (…). Jeśli nie może pojawić się w żadnej innej postaci, to przychodzi wreszcie w smutnej, szarej szacie przesytu i nudy (…). Jeśli wreszcie uda się tę spłoszyć, to trudno będzie nie wpuścić znowu cierpienia w jednej z poprzednich postaci i w ten sposób taniec zaczyna się od początku.

• Książe
  • Zainteresowany
  • *
  • kal ho naa ho
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 20:15:22 »

To bardzo mądrzy filozofi  :)

• Książe
  • Zainteresowany
  • *
  • kal ho naa ho
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 20:21:03 »

Widocznie nie jestem dobrym katolikiem, bo w wielu kwestiach zgadzam się z Schopenhauerem. M.in. w tym:

Nieustanne starania obliczone na usunięcie cierpienia nie dają nic poza zmianą jego postaci. Pierwotnie jest nią brak, nędza, troska o zachowanie życia. Jeśli udało się wyrugować ból w tej postaci, co bardzo trudne, to natychmiast pojawia się on w tysiącu innych (…). Jeśli nie może pojawić się w żadnej innej postaci, to przychodzi wreszcie w smutnej, szarej szacie przesytu i nudy (…). Jeśli wreszcie uda się tę spłoszyć, to trudno będzie nie wpuścić znowu cierpienia w jednej z poprzednich postaci i w ten sposób taniec zaczyna się od początku.

Jego ekscelencja jest dobrym katolikiem ponieważ ma swoje zdanie, a Bóg każdego z nas stworzył osobno więc nasze zainteresowania też są nadane przez Niego  ;)

Offline Karol Wawrzyniec

• Obywatel
  • Mieszkaniec
  • **
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 21:04:28 »

Jesteś katolikiem, więc primo: nie powinieneś kierować się poglądami protestanta, które nie prowadzą do niczego innego jak zguby duszy. Jedynym zaprzeczeniem cierpienia jest Pan Bóg! Jeśli ktoś będzie starał się usunąć cierpienie w oparciu o Boga to "nie zmieni się postać cierpienia" tylko przestanie ono być zauważalne, a więc i trapiące. Pozwolę sobie zadać Tobie kilka pytań w oparciu o Pismo Św., kiedyś polecałem Ci tę księgę.

"Przepasz no biodra jak mocarz!
Będę cię pytał - pouczysz Mnie.
Naprawdę chcesz złamać me prawa?
Wykażesz Mi zło? Jesteś czysty?
Czy ramię masz mocne jak Bóg?
Czy głos twój rozbrzmiewa jak Jego?" (Hi 40, 7-9)

Św. Augustyn w swoim dziele De Trinitate opisał rodzaje i dążenia do szczęścia. Szczęściem jest to, co jest moralnie dobre i co jest możliwe do spełnienia. Branie na I punkt walki z Bogiem cierpienia (On przecież jest dobry, wspaniały, miłosierny, nie dopuści przecież do cierpienia swoich dzieci) tekstów Schopenhauera, że jest tylko jeden pewnik w świecie - ból i zło - to wybacz kolego, ale Twój katolicyzm zamienia się w pewną brejącą papkę herezji i schizmy. My mamy szukać szczęścia w Bogu, bo jest on DOBRY (pozwolę sobie przypomnieć definicję dobra [bonum est id quod est appetibile] dobro, jest tym, do czego wszyscy dążą) a cierpienie jest pewnym nierozszyfrowanym planem Boga, możliwe, że chce nas zmienić, coś pokazać; może też chcieć abyśmy cierpieli na wzór Jego Syna, wtedy cierpienie ma ogromny sens, tylko trzeba to odkryć. Wieniuś, myślisz, że Twoje cierpienie (pozwolę sobie zachować klauzulę sumienia i nie wyjawiać go) jest większe od bólu Jezusa dążącego na Golgotę? Myślisz, że Twoje serce cierpi więcej od Niepokalanego Serca Matki Bożej, która widziała wszystko i czuła (polecam Ci poczytać pasję według bł. Katarzyny Emmerich, uczucia Matki Bożej są opisane fenomenalnie)? Ty powinieneś dążyć do Boga, a nie do ciągłego cierpienia. Wielu świętych cierpiało - św. Teresa Wielka (opisuje to genialnie w Księdze Życia) czy św. Jan Maria Vianney (cierpiał psychicznie odrzucenie i wydanie go na straty, nadto wiele walk szatańskich) a oni nie opierali się na cierpieniu i nie majaczyli jak źle, tylko opierali to na Bogu. I choć cierpienie nie zniknęło, mentalnie oni je odrzucili, nie czuli tego. Więc i Tobie życzę takiej zmiany. Na koniec zacytuję księgę Hioba, po jego długim i wielkim cierpieniu, które też nie miało sensu.

"Wiem, że Ty wszystko możesz,
co zamyślasz, potrafisz uczynić.
Kto przesłania zamiar nierozumnie?
O rzeczach wzniosłych mówiłem.
To zbyt cudowne. Ja nie rozumiem.
Posłuchaj, proszę. Pozwól mi mówić!
Chcę spytać. Racz odpowiedzieć!
Dotąd Cię znałem ze słyszenia,
obecnie ujrzałem Cię wzrokiem,
stąd odwołuję, co powiedziałem,
kajam się w prochu i w popiele". (Hi 42, 2-6)

I Pan przywrócił Hioba do dawnego stanu, gdyż modlił się on za swych przyjaciół. Pan oddał mu całą majętność w dwójnasób.  (Hi 42, 10). Tobie też tego życzę.

Offline Tomasz Cyryl Dostojewski

• Minister Spraw Wewnętrznych
  • Żołnierz
  • Fundament
  • : 83
  • Wceadmirał BSZ, Admirał CSZ
    • NPE: BI15050900067
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 21:51:52 »
Przypuszczalnie nasz Gość pochodzi z Królestwa Anglii, chociaż pewien nie jestem. Nie mniej spotkałem już gdzieś to nazwisko.
Dowódca Marynarki Wojennej BSZ , Minister Spraw Wewnętrznych,
Przewodniczący Rady Menedżerów BZS,Margrabia Lissendorf, właściciel 40 folwarków

Wielki Książę Bałmucji, Prezes partii "Jedna Brodria".
Głównodowodzący CSZ, Prezes BFS, Selekcjoner Reprezentacji Narodowej Brodrii

• Żołnierz
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 21:54:49 »
Nie walczę z Panem Bogiem i nie podważam sensu cierpienia, bo nagrodą za nie jest życie wieczne, ale w życiu doczesnym ono przeważa. I nie mogę ja, mizerny człowiek, porównać się do świętych, Najświętszej Panny czy Pana Naszego. Odpowiem Ci tym cytatem:

"Boże, nakłoń ucha na moją modlitwę 
i nie odwracaj się od mojej prośby, 
zwróć się ku mnie i wysłuchaj mnie! 
Szamocę się w moim ucisku, 
jęczę pod wpływem głosu nieprzyjaciela, 
pod wpływem wołania grzesznika, 
bo sprowadzają na mnie niedolę 
i napastują mnie w gniewie. 
Drży we mnie moje serce 
i ogarnia mnie lęk śmiertelny. 
Przychodzą na mnie strach i drżenie 
i przerażenie mną owłada. 
I mówię sobie: gdybym miał skrzydła jak gołąb, 
to bym uleciał i spoczął - 
oto bym uszedł daleko, 
zamieszkał na pustyni. 
Prędko bym wyszukał sobie schronienie 
od szalejącej wichury, od burzy." Ps 54

Edit: Novus Ordo Missae zostało stworzone na wzór protestanckiej Wieczerzy Pańskiej Cranmera. M.in. II ME całkowicie odpowiada protestantom. A modlitwa "Bo Twoje jest królestwo, potęga i chwała na wieki" po embolizmie "Libera me" jest żywcem przejęta od protestantów. Pomijam np. zmianę "nie zważaj na grzechy nasze" z "nie zważaj na grzechy moje", co wprowadza powszechne kapłaństwo tak samo jak wspólny confiteor czy "Domine non sum dignus". Kościół katolicki wzoruje się na protestantyzmie, dlaczego mam nie czerpać z Schopenhauera-protestanta?

• Książe
  • Zainteresowany
  • *
  • kal ho naa ho
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 22:04:10 »
Przypuszczalnie nasz Gość pochodzi z Królestwa Anglii, chociaż pewien nie jestem. Nie mniej spotkałem już gdzieś to nazwisko.

Mogę tylko powiedzieć, że spotkał pan te nazwisko :)

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #19 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 22:11:25 »
Zachęcam do aktywności na forum, zwłaszcza na Placu Zielonym, gdzie można "podpiąć" się pod jakąś dyskusję według własnych zainteresowań. ;)
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

• Żołnierz
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 22:17:14 »
Sierpień 2016 to miesiąc nowych twarzy.

• Książe
  • Zainteresowany
  • *
  • kal ho naa ho
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 22:22:36 »
Zachęcam do aktywności na forum, zwłaszcza na Placu Zielonym, gdzie można "podpiąć" się pod jakąś dyskusję według własnych zainteresowań. ;)

Dziękuje! :) Na pewno będę aktywny :)

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #22 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 22:23:16 »
Sierpień 2016 to miesiąc nowych twarzy.

Oby częściej tak się zdarzało. Przypływ nowych osób chociażby do Bialenii da nowe spojrzenie na pewne sprawy. A przyjście osób spoza mikronacji to w ogóle bajka.

• Żołnierz
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 22:26:01 »
Zawsze uważałem, że RB jest najlepsza. W kryzysie mikroświata wciąż przyciąga ludzi. Oby tak dalej.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #24 dnia: Wto, 23 Sie 2016, 22:28:59 »
Może to dzięki republikańskiemu ustrojowi? :D