Autor Wątek: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego  (Przeczytany 45596 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego
« Odpowiedź #275 dnia: Pon, 31 Paź 2016, 20:06:19 »
Od dawna powtarzam, że Republice powinno móc być wolno trochę więcej

Nie będę się wtrącał do tej dyskusji, bo jak powiedziałem, to Bialenia ma przedstawić swoje propozycje - a Hasseland przedstawi swoje. I albo dojdziemy do porozumienia, albo nie, a to drugie będzie oznaczać pewne komplikacje dla nas wszystkich (odrębną sprawą jest obopólne przygotowanie się na Haxit, żeby w razie czego nie obudzić się z wielkim kacem). Jednak pozwolę sobie na pewną uwagę: mówienie o Bialenii, że jest "kilkudziesięcioosobowa", a o Hasselandzie, że jest "kilkuosobowy", to nadużycie. No ale rozumiem, że Bialenia chce poprawić swoją pozycję negocjacyjną.
Hasseland będzie wkrótce miał ściśle określone stanowisko, którego będzie się trzymać.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Tadeusz Krasnodębski

• Minister Oświecenia i Aktywności
  • Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
  • : 42
  • Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16081200125
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #276 dnia: Pon, 31 Paź 2016, 22:04:46 »
Jednak pozwolę sobie na pewną uwagę: mówienie o Bialenii, że jest "kilkudziesięcioosobowa", a o Hasselandzie, że jest "kilkuosobowy", to nadużycie.

Chętnie zobaczyłbym spis powszechny, gdzie każdy deklarowałby swoją narodowość i miejsce, gdzie najchętniej chciałby działać. Nie mamy chyba nic takiego, ale może MSW kiedyś chciałoby się to zorganizować? Bo nie pamiętam, żeby w ostatnich ankietach było pytanie o narodowość - no ale może mi z głowy wyleciało.
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #277 dnia: Pon, 31 Paź 2016, 22:06:34 »
Jednak pozwolę sobie na pewną uwagę: mówienie o Bialenii, że jest "kilkudziesięcioosobowa", a o Hasselandzie, że jest "kilkuosobowy", to nadużycie.

Chętnie zobaczyłbym spis powszechny, gdzie każdy deklarowałby swoją narodowość i miejsce, gdzie najchętniej chciałby działać. Nie mamy chyba nic takiego, ale może MSW kiedyś chciałoby się to zorganizować? Bo nie pamiętam, żeby w ostatnich ankietach było pytanie o narodowość - no ale może mi z głowy wyleciało.
Pootwieraj po prostu profile wszystkich osób w grupie "Obywatel" i spójrz na wskazane miejsce zamieszkania.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #278 dnia: Pon, 31 Paź 2016, 22:07:52 »
Pootwieraj po prostu profile wszystkich osób w grupie "Obywatel" i spójrz na wskazane miejsce zamieszkania.

O ile wszyscy mają zaktualizowane. ;)
« Ostatnia zmiana: Pon, 31 Paź 2016, 22:09:26 wysłana przez Maciej Kamiński »
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 105
  • Jestę Hardkorę
    • NPE: BI15031300128
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #279 dnia: Pon, 31 Paź 2016, 22:46:17 »
Widząc tę bezbeczną dyskusję wycofam się z tego [...] o niczym i zacznę na poważnie działać ws. państw stowarzyszeniowych, bo to jest dramat [...], że dwie osoby paraliżują bieżącą sprawę polityczną.
@Piotr Pawel I i @Mikołaj Patryk Dostojewski Macie dwa dni na ustalenie razem z @AndrzejSwarzewski albo koniec sielanki i przygotowuję projekt zmiany ustawy, aby raz na zawsze wywieźć te państewka. Na taki paraliż duże państwo nie powinno sobie pozwolić. Co wy sobie wyobrażacie? Że napiszecie "nie" i każdy wam będzie przyklaskiwać? A gdzie! Wspólnota Niedorozwojów w następnych wyborach będzie miała tylko swoje głosy.
« Ostatnia zmiana: Pon, 31 Paź 2016, 22:58:38 wysłana przez Maciej Kamiński »
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #280 dnia: Pon, 31 Paź 2016, 23:09:33 »
Z góry mówię, jeżeli ktoś by chciał to poprzez raport, PW czy publiczny wątek z narzekaniami sugerować, z powyższego postu żadnej sprawy sądowej nie będzie.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #281 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 00:04:30 »
Piotr Paweł i Mikołaj rzeczywiście mają głęboko w nosie rozmowy. Dlatego proponuję przygotować kilka wersji Układu, zorganizować konsultacje społeczne z ankietą, zwycięską propozycję wrzucić w referendum. Jak już obywatele wybiorą, czego chcą, to wtedy przedstawić w państwach stowarzyszonych i poczekać na ratyfikację. Bo wtedy chyba skończą się głosy o tym, jak to bardzo nie chcemy Hasselandu, jak to bardzo Hasselandczyków nie lubimy i w ogóle że wszyscy jesteśmy Fiodorami, a Bialenia to tak naprawdę jeden wielki Fiodorland. Załatwmy sprawę Układu oddolnie jako społeczeństwo, skoro głowom państw stowarzyszonych w aktualnym traktacie jest rozkosznie.

Mamy już co najmniej 2 konkretne propozycje: Hewreta z początku tego tematu i moją o organizacji międzynarodowej.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Mikołaj Patryk Dostojewski

• Poseł
  • Stary wyga
  • : 58
    • NPE: BR14081100041
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #282 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 08:10:51 »
Piotr Paweł i Mikołaj rzeczywiście mają głęboko w nosie rozmowy.
Jak do cholery mogę prowadzić jakiekolwiek rozmowy jeżeli nie jestem jeszcze Carem? Przestań wydawać fałszywe sądy i zacznij używać myślenia logicznego.
Widząc tę bezbeczną dyskusję wycofam się z tego [...] o niczym i zacznę na poważnie działać ws. państw stowarzyszeniowych, bo to jest dramat [...], że dwie osoby paraliżują bieżącą sprawę polityczną.
@Piotr Pawel I i @Mikołaj Patryk Dostojewski Macie dwa dni na ustalenie razem z @AndrzejSwarzewski albo koniec sielanki i przygotowuję projekt zmiany ustawy, aby raz na zawsze wywieźć te państewka. Na taki paraliż duże państwo nie powinno sobie pozwolić. Co wy sobie wyobrażacie? Że napiszecie "nie" i każdy wam będzie przyklaskiwać? A gdzie! Wspólnota Niedorozwojów w następnych wyborach będzie miała tylko swoje głosy.
To że ty jesteś ultrakosmopolitą i zachowujesz się jak ptak srający do własnego gniazda wiadomo od dawna. Nie zastosuję się do tego ultimatum ujadania bo zwyczajnie nie mogę - nie jestem jeszcze Carem. Natomiast polubienie twojej wulgarnej wypowiedzi przez wiadome osoby jest dla mnie zaskoczeniem i świadczy wbrew ich deklaracjom o ich nienajlepszej woli wobec Hasselandu i Brodrii. I wy później jesteście wielce zdziwieni gdy ja piszę o brodrofobii.
« Ostatnia zmiana: Wto, 01 Lis 2016, 08:16:17 wysłana przez Mikołaj Patryk Dostojewski »
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego
- lord bialeński,  pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
- członek Wspólnoty Rozwoju

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #283 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 09:37:12 »
I tak wygrasz elekcję. To tylko kwestia kilku dni. Więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do rozmów usiąść.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #284 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 09:59:10 »
I tak wygrasz elekcję. To tylko kwestia kilku dni. Więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do rozmów usiąść.
Formalności chyba jednak biorą tu górę.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #285 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 10:08:32 »
Moim zdaniem górę biorą ograniczenia czasowe. Nie mamy kolejnych 4 miesięcy na rozmowy o Układzie, bo 30 grudnia skończy się okres wypowiedzenia.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Mikołaj Patryk Dostojewski

• Poseł
  • Stary wyga
  • : 58
    • NPE: BR14081100041
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #286 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 11:47:12 »
Masz rację, za kilka dni wygram elekcję i wtedy z chęcią rozpocznę negocjacje. Póki jednak formalnie nie jestem Carem to nie mogę prowadzić oficjalnych rozmów i wypowiadać się w imieniu całej Brodrii więc oskarżanie mnie o brak woli do rozmów nie jest w porządku.
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego
- lord bialeński,  pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
- członek Wspólnoty Rozwoju

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #287 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 11:59:12 »
Rozmowy blokowane są co najmniej od sierpnia: albo przez kolejnych Carów, albo przez Piotra Pawła. Nie zdarza mi się często tego napisać, ale muszę stwierdzić, że zgadzam się z Fiodorem - widzimisię Króla Hasselandu i Cara Brodrii od prawie 4 miesięcy nie pozwala podjąć konkretnych decyzji. Dlatego odwlekanie tego jeszcze bardziej i czekanie na oficjalne wyniki elekcji to głupota, bo żadnego zaskoczenia w tych wyborach nie będzie. Nie ma problemu, żebyś już teraz przystąpił do rozmów. Bo wybór na Cara chyba nie zmieni diametralnie Twojego światopoglądu i to czekanie nie jest aż tak istotne.
« Ostatnia zmiana: Wto, 01 Lis 2016, 12:09:26 wysłana przez Tadeusz Krasnodębski »
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #288 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 12:12:48 »
Piotr Paweł i Mikołaj rzeczywiście mają głęboko w nosie rozmowy.

Głęboko w nosie to ja mam katar.
Poziom tej dyskusji spadł poniżej wszelkiego minimum. Pokrzykiwania liderów Bialenii i ujadanie fiodorofaszystów są żałosne. Współczuję wam.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #289 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 12:14:58 »
Myślę, że gdyby władcy państw stowarzyszonych podchodzili do rozmów w inny sposób i nie lekceważyli zaproszeń np. Hewreta za czasów prezydentury, to i poziom dyskusji byłby wyższy.

Wasza Wysokość, mogę więc zadać pytanie: dlaczego pomimo licznych zaproszeń do dyskusji Hasseland w żaden sposób oficjalnie nie przedstawił swojego stanowiska w sprawie Układu przez tak długi czas?
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Piotr Novitius

• Baron Deireadh
  • Poseł
  • Lokator
  • **
  • : 28
  • Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16072100118
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #290 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 15:46:17 »
Popieram projekt organizacji międzynarodowej, powinien on się stać bazą do dalszych rozmów nt. szczegółów. Mam takie uwagi:

1) Nie jest napisane, ile senatorów ma zasiadać w Senacie. Myślę że należy dołączyć taki zapis, a jeśli wprowadzamy okręgi wyborcze, to ile senatorów z poszczególnych okręgów. Ja proponuję 13 senatorów, z czego 6 senatorów z Bialenii, 3 z Hasselandu i 3 z Brodrii. Trzynasty senator to automatycznie Prezydent Bialenii, zgodnie z art.7. W przypadku nie zebrania odpowiedniej ilości kandydatów na senatorów w jednym z okręgów, proponuję aby takie miejsce przechodziło automatycznie na okręg bialeński.

2) Proponuję wprowadzić większość 2/3 w Senacie dla uchylania aktów normatywnych państw Unii.

3) Nie widzę sensu istnienia Konstytucji Unii Bialeńskiej obok Układu Stowarzyszeniowego. Wszystko co potrzebne jest już zawarte w Układzie, więc nie wiem, po co jeszcze uchwalać jakąś Konstytucję.

4) Mam wątpliwości co do artykułu 15, uważam, że każda ze stron powinna móc wypowiedzieć układ.
(-) baron Piotr Novitius
Minister Gospodarki i Finansów
Poseł Parlamentu Republiki Bialeńskiej XXIV kadencji
Członek-założyciel partii Wolność i Niepodległość
Obywatel abachaski, bialeński i trizondalski

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #291 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 15:49:21 »
W sumie to jestem skłonny zgodzić się z tymi uwagami. Wieczorem przedstawię tutaj finalną wersję projektu.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #292 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 16:34:34 »
dlaczego pomimo licznych zaproszeń do dyskusji Hasseland w żaden sposób oficjalnie nie przedstawił swojego stanowiska w sprawie Układu przez tak długi czas

Po prostu dlatego, że naszym zdaniem zmiana układu nie była potrzebna - poza jakimiś szczegółami. Układ funkcjonuje dobrze i jedyny problem to kwestia wyroków Sądu Ludowego.
Myślę, że teraz sytuacja się zasadniczo zmieniła - i nowe stanowisko Hasselandu będzie wkrótce.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 105
  • Jestę Hardkorę
    • NPE: BI15031300128
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #293 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 18:10:30 »
To że ty jesteś ultrakosmopolitą i zachowujesz się jak ptak srający do własnego gniazda wiadomo od dawna. Nie zastosuję się do tego ultimatum ujadania bo zwyczajnie nie mogę - nie jestem jeszcze Carem. Natomiast polubienie twojej wulgarnej wypowiedzi przez wiadome osoby jest dla mnie zaskoczeniem i świadczy wbrew ich deklaracjom o ich nienajlepszej woli wobec Hasselandu i Brodrii. I wy później jesteście wielce zdziwieni gdy ja piszę o brodrofobii.
Nie obraziłeś mnie tym, ale to ty [...] zachowujesz się jak baba podczas okresu. Nie mogłeś po prostu przejąć tej [...] korony? I ie stosuj się do ultimatum, ale ja napiszę poprawkę do tej uchwały. A to, że ktoś polubił moją wypowiedź świadczy o tym, że jesteście [...] i prowadzicie do stagnacji, a nie o nienawiści. Chcemy dobrze - ŹLE, chcemy źle - NO ALE CZEMU? PRZECIEŻ MY SIĘ ZASTANAWIAMY! Jesteśmy zdziwieni tym, że od [...] kilku miesięcy nie ma konkretów i się nie chcecie zdecydować (w tym momencie triggered w [...]).
« Ostatnia zmiana: Wto, 01 Lis 2016, 18:32:39 wysłana przez Maciej Kamiński »
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

Offline Jurij Bołodin

• Przewodniczący 'Sprawiedliwej Brodrii'.
  • Obywatel
  • Sąsiad
  • **
  • : 16
  • Brodria federacyjna, republikańska, demokratyczna!
    • NPE: BI14043000135
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #294 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 19:16:00 »
Uważam, że w sprawach układu stowarzyszeniowego winny wypowiedzieć się wszystkie stowarzyszone narody w drodze referendum.
Powinno się ich zapytać czy chcą kontynuować Unię i na jakich zasadach.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #295 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 20:17:46 »
Hasseland zadecyduje zgodnie z własnym prawem. A to prawo stanowi, że umowy międzynarodowe są podpisywane przez Króla lub inną upełnomocnioną osobę - i następnie zatwierdzane w trybie takim, jak przyjęcie ustawy. Czyli - jeśli wynegocjujemy układ, który zostanie podpisany, to nastąpi jego ratyfikacja właśnie w trybie ustawowym.
A konsultacje społeczne trwają i ja mam pełną wiedzę co do woli Hasselandczyków.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #296 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 20:44:40 »
Ja proponuję 13 senatorów

Zbyt dużo, nie obsadzimy tylu stanowisk...
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #297 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 21:15:18 »
Po prostu dlatego, że naszym zdaniem zmiana układu nie była potrzebna - poza jakimiś szczegółami.

O tym również Hasseland nie był łaskaw oficjalnie poinformować. Przez cały czas milczałeś, Piotrze Pawle, a teraz robisz z Królestwa ofiarę. Mieliście tyle okazji, żeby przedstawić swoje konkretne stanowisko, więc nie dziw się, że Bialeńczycy się zdenerwowali.

Uważam, że w sprawach układu stowarzyszeniowego winny wypowiedzieć się wszystkie stowarzyszone narody w drodze referendum.
Powinno się ich zapytać czy chcą kontynuować Unię i na jakich zasadach.

Tak jak wspominałem: najpierw konsultacje społeczne, potem referendum. Pytanie, czy KH i CB będą skłonni ku temu.

Zbyt dużo, nie obsadzimy tylu stanowisk...

Senatorzy nie mają wygórowanej niepołączalności, więc obsadzimy, ale można mniej, np. 9 (4 RB, po 2 KH i CB i z urzędu Prezydent RB).
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #298 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 21:18:52 »
robisz z Królestwa ofiarę

Jaką ofiarę? My się mamy znakomicie i będziemy się mieć jeszcze lepiej.
Jutro będzie z naszej strony projekt "B", czyli łagodnego rozstania się, a niebawem nasze propozycje "graniczne" ws. stowarzyszenia. Co do referendum - gdyby dziś je w Hasselandzie zorganizować, to po prostu stowarzyszenie by się skończyło bez żadnych rozmów. Może sytuacja się poprawi, może nastroje się zmienią - cóż, zawsze staram się wykazywać optymizm.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #299 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 21:21:58 »
Jeśli projekt "B" ma pierwszeństwo, to możemy przejść do jego realizacji od razu. ;)