- Czy Nasza Demokracja posiada własnego kandydata na prezydenta i czy w razie zwycięstwa wyborczego zamierza "przejąć" ten urząd?
W tym momencie nie jest to ustalone.
No wiesz... wydaje mi się to jest jednak dość ważna kwestia i trochę dziwi mnie brak ustaleń dotyczących spraw zasadniczych w partii, która chce sięgnąć po władzę. :shock:
- Jakie ministerstwa chcielibyście przejąć?
Na ten moment mogę powiedzieć, że na pewno MSW i MKiS, do tego BIW.
Czyli w zasadzie tylko MKiS - bo ministrem SW jesteś Ty (czyli przedstawiciel ND, powołany przez rząd JD), jednocześnie sprawujesz też funkcję p.o. Prezesa BIW - będąc zresztą (czego chyba nie ma co ukrywać) osobą, którą po wejściu w życie poprawki dot. wyboru Prezesa BIW najprawdopodobniej zostanie powołana na to stanowisko.
Czyli w zasadzie wynika, że ND będzie "walczyć" o (nie oszukujmy się - ważność MKiS w systemie państwa nie jest zbyt duża) niezbyt eksponowane ministerstwo.
- Jakie znaczące zmiany w obrębie działalności tych ministerstw chcielibyście wprowadzić?
W sumie niedużo, poza większym zaktywizowaniem MKiS.
To debata przedwyborcza, a więc będę "drążył temat" - pytanie brzmiało "jakie", a nie ile... a "niedużo" to odpowiedź na pytanie o ilość.
Jako wyborcę interesują mnie konkrety - czyli co zamierzacie zmieniać, a więc z jakie mogą być powody oddania głosów na Waszą partię.
- Czy jesteście w stanie ujawnić personalia Waszych kandydatów na ministrów i napisać dlaczego są lepszymi kandydatami do pełnienia stanowisk niż osoby pełniące te funkcje obecnie z "nadania" rządu zwycięskiej w poprzednich wyborach Jednej Bialenii?
Nie w tym momencie, ale ujawnimy ich w toku debaty (przepraszam za frazes).
No cóż... do wyborów został niecały tydzień - ale poczekam, może jakieś konkrety ze strony ND jednak padną.
3/ Jakie w ogóle zmiany w funkcjonowaniu RB przewidujecie w razie zwycięstwa wyborczego i dlaczego takie, a nie inne?
Jako centroprawicowe ugrupowanie nie będziemy jakoś mocno wywracać obecnego porządku. Dość, że zmiany wprowadzone obecnie muszą zacząć funkcjować na 100%.
Rozumiem, że następuje jakaś zmiana frontu - bo Wasz przewodniczący "strzelił focha" zdaje się właśnie dlatego, że pracowaliśmy nad zmianami, nad którymi pracować nie chciał (tj. najpierw chciał, sam je sprowokował i za nimi gardłował, a potem już nie za bardzo) i najpierw się "ogólnie zgadzał", a potem stwierdził "że tylko krowa nie zmienia poglądów" oraz się wycofał z pełnionych funkcji i mandatu parlamentarzysty. Jaką wyborca ma pewność, że nie jest to styl funkcjonowania Prezesa ND czyli w chwili gdy coś idzie nie po jego myśli, gdy trzeba zamiast klepania sloganów zacząć jakąś rzeczywistą pracę na rzecz RB to nie nastąpi kolejna rezygnacja? I w końcu jaki jest Wasz stosunek do reformy gospodarczej - macie jakieś stanowisko czy każdy z ND ma indywidualną opinię, a jednolitego zdania partii w tej materii nie ma?
To czego ma oczekiwać wyborca... skoro teraz piszesz, że celem ND jest spowodowanie funkcjonowania obecnych zmian? W końcu ND popiera obecnie tworzone i wprowadzane zmiany w gospodarce (a w zasadzie tworzenie gospodarki RB) czy jest im przeciwna... bo prawdę powiedziawszy już się pogubiłem. Pewnie inni wyborcy również - a warto by wiedzieli jakie jest stanowisko opozycji chcącej sięgać po władzę i czego się można spodziewać.